Dalį tos sumos gyventojai yra pametę, dalį paslėpę ar pasilikę atminimui. Tačiau dalis banknotų ir toliau dalyvauja rinkoje, tik dabar už juos nieko nenusipirksi, tačiau užsidirbit - galima.

Internetinės parduotuvės - didžiausias numizmatų turgus

Lengviausias būdas pasiekti numizmatus ir parduoti turimas lito kupiūras- internetinės parduotuvės. Vienoje populiariausioje - Ebay, pavyko rasti nuo 1 iki 500 litų banknotų. Kiekvieno banknoto kainos skiriasi: net tos pačios vertės kupiūrų kaina gali skirtis dešimčia ar daugiau dolerių.

Vieni pardavėjai, norėdami padidinti parduodamo banknoto vertę, nurodo išleidimo metus, kiti, aprašyme didelėmis raidėmis parašo Limited Edition, Rare (red. past. Riboto leidimo, Retas).

Vieno lito kupiūros vertė - nuo 19 iki 32 dolerių

Prisiminkime, kai dar prieš įvedant eurą, 10 litų kupiūra įgavo tokį populiarumą, kad pirkėjai už ją mokėdavo net kelis kartus dagiau, nei tikroji jo vertė.

Šiai dienai, remiantis internetinėse parduotuvėse parduodamais lietuviškais lito banknotais, didžiausią vertę įgavę yra vieno lito. Štai 1994 metų kupiūros kaina svyruoja nuo 19 iki 32 dolerių - jos vertė pakilo daugiausiai, o štai 500 litų banknotą galima nusipirkti už 275 dolerius, tad palyginus- vertė vos pusantro karto didesnė.

Tačiau kolekcionieriai teigia, kad kaina priklauso nuo visai kitokių kriterijų.

Vertę diktuoja serijinis numeris


Pačiame Vilniaus Senamiestyje įsikūrusios sendaikčių parduotuvėlės „6 blusos“ savinikas Ansis Burkė teigia, kad pagrinde banknoto vertę nurodo serijos numeris: „Serijos numeris, esantis ant kupiūros, turi didelę įtaką jo vertei.

Jei numeris nurodo,kad tai yra pirmasis, ar netgi šimtasis banknotas, jis gali kainuoti milžiniškus pinigus.

Taip pat, kaina pakyla, jeigu serijos numerio skaitmenys sutampa: pavyzdžiui daug septynetų turintis banknotas taip pat turės nemažą vertę.“

Kaip teigia A. Burkė, kitas svarbus aspektas vertinant kupiūrą, kokios būklės ji yra: jeigu pardavinėjama bankinė kupiūra, niekada nebuvusi apyvartoje, jos vertė bus žymiai didesnė nei naudotos. „Šiandien, idealios būklės 5 litų kupiūros kaina rinkoje svyruoja nuo 30 iki 35 eurų.

O toliau - būklės reikalas: jeigu kupiūra buvo perlenkta, lyginta ar įplėšta,- kaina krenta“,- teigia Ansis.

Parduotuvės savininkas nurodo, kad kaip ir daugumos kolekcionuojamų dalykų, kuo banknotas retesnis, tuo vertesnis: vienos retesnių yra kupiūros, ant kurių yra įstrižas užrašas „Pavyzdys“, jos, anot A. Burkes, taip pat yra itin vertinamos kolekcionierių.

Nusipirkti lengva, parduoti - sunku

Pats A. Burkė savo parduotuvėje turi kelis lietuviškus banknotus. Bankinės būklės 1 lito kupiūra kainuoja 7 Eurus, perlenkta, mažiau - ją galima nusipirkti už 4 Eurus. Pats savininkas pastebi, kad jo parduotuvėje tokias kupiūras perka turistai: jiems nelabai svarbus serijos numeris, banknoto būklė ar rinkos kaina. O kolekcionieriams parduoti žymiai sunkiau.

Anot Ansio, žmonės kurie nusimano ir užsiima banknotų kolekcionavimu, nelinkę mokėti didelių pinigų, mat žino realią kupiūros vertę.

„Geriausi pirkėjai - pradedantys kolekcionieriai. Jie dažniausiai dar tik pradeda domėtis, mokytis, nežino tikrosios kainos, ir yra pasiryžę mokėti pinigus, kurių dažnu atveju ta kupiūra nėra verta“, - teigia A. Burkė.

Taip pat vyras svarsto, kad jeigu ne jo parduotuvė, nežinotų kam ir kaip galėtų parduoti banknotus. Anot jo, tikrai vertingų banknotų kolekcionieriai nepardavinėja, o vertės neturinčių - pilnas internetas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)