Palangoje J. Basanavičiaus gatvėje įsikūrusių kavinių „Vila Gražina“ ir „Senoji Hansa“ savininkas Ramūnas Pocevičius siūlo užmiršti tą triukšmingą „Basankę“, kuo ši promenada „garsėjo“ prieš gerus 12 metų.

Dabar, pasak verslininko, ja vaikštinėja normalūs ponai ir ponios, kurie Palangoje turi butus, vilas. Trumpai tariant, „bambalinių“ nebėra. Taip pat labai smarkiai sumažėjo ir rusų turistų.

„Tikrai nenoriu pasakyti, kad „bambaliniai“ išvažiavo į Šventąją, nes šiemet ten dar nebuvau. Paprastai ten kartą per vasarą nuvažiuoju, bet šiemet dar nebuvau, todėl ir kainų palyginti negaliu. Nemanau, kad jos žemesnės nei Palangoje“, - DELFI sakė R. Pocevičius.

Palangos lygis kyla

Jo teigimu, šiuo metu Palanga stipriai atitrūko nuo Šventosios. Infrastruktūra, architektūra, tvarka čia esą kur kas aukštesnio lygio. Todėl ir poilsiautojai čia kitokie.

Verslininko manymu, publiką ne kainos „segmentuoja“.

„Alus panašiai visur kainuoja. Ir vienoje, ir kitoje kavinėje kainos tokios pačios – boklas po 2,9 euro. Tačiau klientai į vieną kavinę ateina, o į kitą – ne. Pamatę baldus, interjerą jie mano, kad ten bus brangiau ir nusprendžia neiti. Nors jų nuostata su tikrove neturi nieko bendra. Taip pat elgiasi ir Palangos bei Šventosios „publika“, - įsitikinęs R. Pocevičius.

Jis sakė, kad kavinės klientų amžius nuo 25 iki 45 metų. Tačiau durys atviros visiems, todėl ateina ir vyresniu, septyniasdešimtmečių.

„Vakarais, kai vyksta koncertai ir yra laisvų staliukų, būtinai senjorus įleidžiu nemokamai. Jie tiesiog sėdi ir klausosi muzikos. Bilieto kaina priklauso nuo atlikėjo, kuris tą vakarą groja. Bilietas kainuoja nuo 5 iki 12 eurų žmogui“, - prisipažino verslininkas.

Ramūnas Pocevičius

Jis neatskleidė, kiek moka muzikantams: „Tiek pavieniai atlikėjai, tiek grupės prašo labai žmoniškų honorarų, nes jiems suteikiu ir žiemą užsidirbti. Turiu du restoranus Palangoje. Todėl man jie groja už tikrai normalius honorarus“.

Skirtinga muzika - skirtingas ir poveikis

„Dieną žmonės pas mus pietauja, tam ruošiame specialų dienos pietų meniu. O vakare ateina pailsėti, pasiklausyti muzikos. Vieni sumoka po 5 eurus ir sėdi visą vakarą, kiti išleidžia po 25 eurus žmogui, kiti daugiau. Negali spręsti apie klientą pagal išleidžiamą pinigų sumą. Galbūt turtingas užsisakys vyno taurę ir visą vakarą klausysis muzikos. Kiti visą vakarą valgys. Tokių dauguma“, - taip savo ir Palangos klientus apibūdino R. Pocevičius.

Jis tvirtino pastebėjęs, kad suvartojamo alkoholio kiekį labai lemia atlikėjas.

„Labai gerai „vartoja“, kai groja „Rondo“. Taip pat ir dainuojant „Pop Ladies“ alkoholio suvartojimas didėja. Rimtai. Kurio atlikėjo koncerte alkoholinių gėrimų išgeriama mažiau, nesakysiu. Galiu taip ir atlikėją pažeminti“, - juokėsi verslininkas.

Darbuotojai – ne vietiniai

R. Pocevičius sakė, kad savo darbuotojų neskriaudžiantis, tačiau reikalaujantis, kad po darbo jie nevartotų alkoholinių gėrimų: „Turime jiems būti antri tėvai. Jei atleisi vadžias, tai bus blogai ir man, ir jiems“.

Anot jo, daugumą kavinės darbuotojų sudaro atvažiavusieji iš kitų miestų.

„Virėjų branduolį sudaro nuolatiniai darbuotojai, taip pat ir 40 proc. padavėjų. Kiti atvažiuoja iš kitų miestų, ne iš Klaipėdos. Darbą baigiame paryčiais, tai jam važiuoti miegoti nei šis nei tas. O atvykėliai išsinuomoja butuką su keturiomis lovomis ir jame pernakvoja. Nes atvažiavusieji iš Kauno ar Šiaulių kito pasirinkimo ir neturi“, - svarstė R. Pocevičius.

Geria su saiku

Kavinės „Sporto lizdas-Armėniški šašlykai“ barista Deimantas Juškevičius DELFI sakė pastebėjęs, kad kavinėse renkasi tikrai kultūringi ir ramiai besielgiantys klientai.

„Diena jie ateina suvalgyti dienos pietus, vakarais – pavakarieniauti, paklausyti muzikos. Dieną vidutinė sąskaita sudaro 20-30 eurų, vakare – 40-50 eurų. Kaip atrodo tipiškas mūsų klientas? Nesigilinau, tačiau galiu pasakyti, ką užsisako tipiniai klientai – tai keturių asmenų grupė, šeima arba draugai, visi užsisako po karštą patiekalą, ką nors atsigerti ir vienas deserto. Tai tipinis užsakymas“, - sakė palangiškis.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad vis vėliau žmonės pradeda šokti. Spėja, kad tai gali priklausyti nuo suvartojamo alkoholinių gėrimų kiekio.

„Seniau, jau devintą vakaro čia vykdavo tokios šėlionės... O dabar visi tik renkasi, užkandžiauja, vienas kitas užsiako brangesnio viskio. Laikai, kuomet lakdavo iki žemės graibymo, baigėsi“, - pastebėjo D. Juškevičius.

 Deimantas Juškevičius

Rusai aprimo

Kavinės „Sporto lizdas-Armėniški šašlykai“ darbuotojas taip pat patvirtino, kad rusų atvyksta kur kas mažiau, tačiau ir tie, kurie atvažiuoja, elgiasi santūrai, neiššaukiančiai.

„Gal turi įtakos ir pas juos pumpuojama propaganda, kad Baltijos šalyse persekiojami rusiškai kalbantys? Bet kuriuo atveju, tai išėjo į naudą. Rusai atvažiuoja čia su šeimomis, sėdi ramūs ir elgiasi labai mandagiai“, - šypsojosi D. Juškevičius.

Jis pridūrė, kad rusai vis tiek išliko dosniausi klientai, paliekantys daugiausiai arbatpinigių. Antroje vietoje – lietuviai. Latviai, kaip juokauja palangiškiai, „mažieji mūsų broliai suvalkiečiai“, atseit šykštūs. Tačiau net ir jie yra kur kas dosnesni už britus ar vokiečius, kurie atsiskaito centas į centą.

„Galbūt jie supranta, kad arbatpinigiai jau yra įskaičiuoti į sąskaitą, kaip yra jų šalyse?“, – juokėsi barista.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (175)