Beveik 68 proc. apklaustųjų teigia planuojantys savo išlaidas atostogoms. Vis dėl to, tik dalis jų taupo reguliariai, kas mėnesį atsidėdami nustatytą sumą pinigų. Taip nurodė darantys beveik 44 proc. tyrimo dalyvių.

Atostogoms visai netaupantys prisipažino 45 proc. apklaustųjų. Jie poilsiui sako išleidžiantys tiek, kiek tuo metu gali sau leisti. Tyrimas atliktas jau trečią kartą, lyginant jo rezultatus su 2014 m., taupančiųjų ir netaupančiųjų dalis šiek tiek sumažėjo: atostogoms reguliariai taupantys tuomet sakė 47 proc., netaupantys – 48 proc. respondentų.

„Gerėjanti šalies ekonominė padėtis ir namų ūkių pajamos leidžia pinigines atverti kiek plačiau, bet net augant šeimos pajamoms drausmingai planuoti savo finansus – būtina. Atostogoms kas mėnesį reikėtų atsidėti bent po 5 proc. savo pajamų.

Taupydami reguliariai ne tik sumažinsime naštą asmeniniams finansams, bet ir sukaupsime didesnę sumą“, – sako „Aviva Lietuva“ generalinė direktorė Asta Grabinskė.

Tyrimas parodė, kad šeimos atostogų išlaidas planuoja ir joms taupo kartu. Taip nurodė net 65 proc. apklaustųjų. Beveik pusė taupančiųjų reguliariai kas mėnesį atsideda iki 10 proc. atlyginimo, trečdalis atostogų planavimui skiria kiek mažiau – iki 5 proc. savo pajamų.

„Dažniausiai lietuviai atostogauja vasarą ir žiemą. Tačiau vasarą pramogauja ne tik per atostogas, o žiemą padaugėja išlaidų dėl didesnių mokesčių.

Todėl planuoti ir taupyti atostogoms reikėtų visus metus: po žiemos švenčių pradėti taupyti vasaros atostogoms, o baigiantis vasarai – pradėti ruoštis žiemos pramogoms“, – teigia A. Grabinskė.

Lietuvos gyventojai atostogoms neišlaidūs. Iki 300 eurų žmogui planuoja išleisti 40 proc., iki 600 eurų – 33 proc. apklaustųjų. Pusė tyrimo dalyvių, ruošdamiesi atostogoms, suplanuoja biudžetą ir nenumatytiems atvejams. Likusi pusė tikisi, kad neplanuotų išlaidų ilsėdamiesi nepatirs.

Populiariausia atostogų kryptis šiemet – Europos šalys, čia atostogauti planuoja daugiau kaip pusė tyrimo dalyvių. Ketvirtadalis respondentų šiemet ilsėsis Lietuvoje, 14 proc. keliaus už Europos ribų. Atostogas Lietuvoje dažniau renkasi asmenys, uždirbantys iki 1000 eurų žmogui. Uždirbantys daugiau paprastai renkasi atostogas užsienyje.

„Aviva Lietuva“ apklausą vykdė gegužės 11–22 d. Apklausoje dalyvavo 468 respondentai.

„Aviva Lietuva“ yra Lietuvos gyvybės draudimo rinkos lyderė. Bendrovė priklauso vienai stambiausių draudimo grupių Europoje „Aviva“. Iš viso „Aviva Lietuva“ aptarnauja daugiau nei 282 tūkst. gyvybės draudimo ir pensijų fondų sutarčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)