Tačiau prieš išvykstant reikia apgalvoti ne tik, kaip sutalpinti viską į lagaminą, bet ir kokias banko korteles pasiimti, kiek išsikeisti grynųjų, kad kelionėje nekiltų nepatogumų.

DELFI domisi, kokia valiuta geriau atsiskaityti užsienyje, kokią kortelę – debeto ar kredito labiau apsimoka imti į kelionę ir ką reikia žinoti, nenorint svečioje šalyje likti tuščiomis kišenėmis.

Kokia valiuta atsiskaityti?

Atostogaujant užsienyje ne vienam kyla noras nusipirkti vietinių išskirtinių prekių, drabužių, parvežti suvenyrų namiškiams. Atsiskaitant už prekes ne euro zonos šalyse kartais duodama pasirinkti, kokia valiuta atsiskaitysite: vietine ar eurais. Teisingai pasirinkus, galima sutaupyti šiek tiek pinigų.

SEB Mokėjimo kortelių departamento direktorius Romas Čereška siūlo rinktis vietos valiutą:

„Jeigu pasirinktumėte atsiskaitymą eurais, jums bus pritaikytas ir valiutos keitimo kursas, ir kiti galimi papildomi užsienio šalies banko, kurio bankomatu ar kortelių skaitytuvu naudojatės, mokesčiai. Praktika rodo, kad atliekant operaciją tos šalies, kurioje atsiskaitoma, valiuta, dažniausiai šis atsiskaitymas būna pigesnis nei mokėjimas eurais.“

Lietuvos banko Ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnybos Finansinio stabilumo departamento Rinkos infrastruktūros politikos skyriaus vyriausioji ekonomistė Jūratė Butkutė informavo, kad pasirinkus atsiskaityti eurais, valiutos keitimo kursą nustato prekybininkas arba jo pasirinktas bankas, ir mokėjimo kortelės skaitytuve parodoma suma eurais.
Auksinių smilčių kurortas Bulgarijoje

„Jei pasirenkama atsiskaityti vietine valiuta, pirkėjas mato sumą vietine valiuta, o konkreti suma eurais bus nurašyta iš sąskaitos pritaikius mokėtojo banko taikomą valiutos keitimo kursą. Pirmuoju atveju paprastai nustatomas labiau prekybininkui palankus valiutos kursas. Kita vertus, atsiskaitant vietine valiuta, reikėtų atsiminti, kad kortelių turėtojų bankai įprastai taiko daugiau nei 2 proc. sumos valiutos keitimo mokestį“, – sako ji.

Kokią banko kortelę imti?

J. Butkutė pasakoja, kad Lietuvos bankai, leidžiantys mokėjimo korteles, netaiko komisinio atlyginimo už kiekvieną atsiskaitymą kortele.

Šiuo atžvilgiu asmeniui nėra skirtumo, kokia kortele naudotis – debeto ar kredito.

„Visgi kai kuriose šalyse yra leidžiama gavėjams taikyti papildomą mokestį (angl. surcharge) už tam tikrų mokėjimo priemonių priėmimą. Tokiu atveju reikia pasidomėti, koks mokestis už kokią kortelę yra taikomas.

Kredito kortelės įprastai yra brangesnės prekybininkams, todėl atitinkamai gali būti ir didesnis gavėjo imamas papildomas mokestis. Taip pat atkreiptinas dėmesys, kad kai kuriose vietose vieno ar kito tipo – debeto arba kredito kortelių gali nepriimti.“

Tuo tarpu R. Čereška į kelionę vienareikšmiškai siūlo imti kredito kortelę su draudimu.

„Ja galima ne tik atsiskaitinėti, grynintis pinigus bankomatuose, bet ir greitai pasiskolinti pinigų nenumatytiems atvejams, jei turite kredito limitą, išsinuomoti viešbutį ar automobilį.

Jei įvyktų nelaimingas atsitikimas ar susirgsite kelionės metu, labai pravers medicininių išlaidų ir repatriacijos draudimas bei draudimas nuo nelaimingų atsitikimų.

Šiais draudimais yra apdraudžiamas ne tik SEB banko kredito mokėjimo kortelės turėtojas, bet ir kartu su juo keliaujantys šeimos nariai – vaikai ir sutuoktinis. Beje, norint pasinaudoti draudimu, nėra privaloma ta pačia kortele būti susimokėjus už kelionę – pakanka turėti kortelę, kuri buvo aktyvinta.

Draudimas padengia ir traumas (pvz., trauma slidinėjant), ir ūminius susirgimus. Beje, vasaros atostogoms besiruošiantiems poilsiautojams turėtų būti naudinga žinoti, kad į draudžiamųjų įvykių sąrašą įeina ir alerginės reakcijos", – sako jis.
Eilės prie bankomatų Graikijoje

Tokias korteles su draudimu siūlo ir daugiau Lietuvoje veikiančių bankų.

R. Čereška atkreipia dėmesį, kad prieš kelionę labai verta pasinagrinėti draudimo sąlygas ir išsiaiškinti, kokie yra draudžiamieji įvykiai, kokiai sumai esate apdrausti, kas yra draudikas – draudimo įmonė, į kurią reiktų kreiptis ištikus draudžiamajam įvykiui, ir kaip su juo susisiekti esant užsienyje.

„Beje, kredito kortelės turėtojams, kurie ruošiasi į keliones ilgesniam laikotarpiui, rekomenduotume pasitikrinti, kuriam vienos kelionės laikui galioja draudimas. Vienuose bankuose – 1 mėn., kitur – ilgiau“, – sako jis.

Kiek išsikeisti grynųjų?

R. Čereška pataria didžiąją dalį kelionei skirto biudžeto turėti kortelėje – ja galima atsiskaityti daugelyje pasaulio šalių ir tai yra saugesnis atsiskaitymo būdas nei grynieji piniginėje.

„Pametę ar kitaip praradę kortelę, žinoma, turėsite nepatogumų, tačiau ją užblokavus – pinigų neprarasite. Netekus grynųjų pinigų, tikimybė, kad juos atgausite, labai maža.

Be to, savo klientams, vykstantiems į kelionę, visada patariame pasiimti grynųjų pinigų smulkioms ar nenumatytoms išlaidoms bei rekomenduojame turėti dvi banko mokėjimo korteles. Jeigu vienai iš jų kas nors nutiktų arba dėl kokių nors priežasčių negalėtumėte ja atsiskaityti, galėsite pasinaudoti kitoje kortelėje esančiais pinigais“, – komentuoja jis.

J. Butkutė visgi pataria pirmiausia gerai pasidomėti, ar šalyje, kurioje keliausite, yra paplitę atsiskaitymai mokėjimo kortelėmis, t. y. ar daugelyje vietų bus galima atsiskaityti mokėjimo kortele.
Alanija, Turkija

„Jeigu ne, pirkiniams reikėtų turėti grynųjų pinigų, tačiau didelių sumų su savimi nešiotis nepatariama dėl saugumo sumetimų. Jei šalyje yra platus kortelių skaitytuvų tinklas, gali užtekti pasiimti tik nedidelę grynųjų pinigų sumą smulkiems atsiskaitymams. Tokiu atveju asmenys galėtų jaustis saugiau nesinešiodami su savimi reikšmingos sumos grynaisiais pinigais“, – sako ji.

Ji taip pat atkreipia dėmesį, kad kai keliaujama į šalį, kurios valiuta ne eurai, aktualus ir valiutos keitimo kursas. Valiutos keitimas kainuoja ir atsiskaitant kortele, kadangi mokėtojo bankas taiko tam tikrą valiutos keitimo mokestį, įskaičiuojamą į nurašomą sumą, ir grynaisiais pinigais – pritaikomas valiutos keitimo kursas ir fiksuotas mokestis už keitimo operaciją.

Kad neliktumėte tuščiomis kišenėmis

Nusprendus į kelionę pasiimti banko kortelę, labai svarbu pasidomėti, ar šalyje, kurioje svečiuositės, netaikomi tam tikri apribojimai.

„Įprastai bankai, norėdami užkirsti kelią neteisėtiems atsiskaitymams, tam tikrose šalyse taiko operacijų atsiskaitant kortele ar išsigryninant apribojimus. Todėl neinformavę banko apie kelionę į šias šalis, negalėsite naudotis savo kortele tol, kol nebus panaikinti šie apribojimai.

Kad išvengtumėte galimų nepatogumų, rekomenduojame patikrinti šalių, kuriose taikomi atsiskaitymo kortele apribojimai, sąrašą ir, jei vykstate į vieną iš jų, informuoti banką iš anksto. Jums paprašius, tol, kol keliausite, ribojimai nebus taikomi.
Auksinių smilčių kurortas Bulgarijoje

Šalių, kuriose taikomi apribojimai atsiskaitymams mokėjimo kortele, sąrašas: Argentina, Australija, Bolivija, Brazilija, Čilė, Dominikos Respublika, Ekvadoras, Filipinai, Gvatemala, Indonezija, JAV, Jamaika, Kambodža, Kanada, Kosta Rika, Šri Lanka, Kolumbija, Indija, Kuveitas, Namibija, Malaizija, Meksika, Panama, Peru, P. Korėja, Salvadoras, Singapūras, Tailandas, Taivanas, Urugvajus, Venesuela, Vietnamas“, – informuoja R. Čereška.

Dar keli patarimai, kaip saugiai naudotis banko mokėjimo kortelėmis kelionių užsienio šalyse metu

- Kai įmanoma, naudokitės žinomų bankų bankomatais. Nesinaudokite tais, kurie yra nuošaliose, prastai apšviestose vietose.

- Jei į kelionę vežatės dvi korteles, nelaikykite jų toje pačioje vietoje.

- Niekada neišleiskite savo kortelės iš akių. Jei aptarnaujantis personalas nori ją išsinešti į kitą patalpą, jei nori ja perbraukti per įrenginį, kurio nematote (užstoja prekystalis ar baras), toks elgesys turėtų sukelti įtarimų. Galbūt bandoma neteisėtai nuskaityti jūsų kortelės informaciją (tokiems atvejams dažniau pasirenkami turistai).

Jei susidūrėte su tokiu elgesiu, nepasimeskite – paklauskite, ką daro su jūsų kortele, kur ją neša, pasisiūlykite kartu nueiti prie kortelių skaitytuvo.

- Kortelių skaitytuve ar bankomate suvesdami savo banko mokėjimo kortelės PIN kodą, pridenkite jį – taip, kad nepamatytų pašalinė akis. Net jei jūsų kortelės duomenys bus neteisėtai nuskaityti, jais bus labai sunku pasinaudoti neturint kortelės PIN kodo.

- Su banko mokėjimo kortele susietoje sąskaitoje nelaikykite visų savo santaupų. Kortelėje laikykite tiek pinigų, kiek planuojate išleisti kelionėje.

- Atlikdami finansines operacijas (išmaniuoju telefonu ar planšete) venkite nepatikimo/nesaugaus wifi ryšio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)