Regis, dabar jie pakeitė nuomonę – gali būti, kad valstybės paramos galės tikėtis kur kas mažiau pretendentų, rašo „Lietuvos žinios“.

Panaikinus PVM lengvatą šildymui, pretenduoti į valstybės paramą, pagal Seime praėjusių metų pabaigoje registruotą Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo pataisą, būtų galėję beveik dvigubai daugiau gyventojų, nei ją gauna šiuo metu – iki 257 tūkst. asmenų. Tačiau nei Vyriausybė, nei šalies savivaldybės nelinkusios pritarti, kad taip drastiškai gausėtų gaunančiųjų šildymo išlaidų kompensacijas. Todėl siūloma apsiriboti, kad būtų kompensuojama būsto šildymo išlaidų dalis, viršijanti 15 proc. skirtumo tarp žmogaus gaunamų ir valstybės remiamų pajamų.

Šiuo metu valstybės remiamos pajamos sudaro 102 eurus vienam asmeniui, o kompensuojama šildymo išlaidų dalis, viršijanti 20 proc. skirtumo. Galutinį žodį dėl šildymo išlaidų kompensacijų šioje, pavasario, sesijoje turės priimti Seimas.

Parlamentarai Algirdas Sysas, Tomas Tomilinas, Stasys Jakeliūnas, Ramūnas Karbauskis ir Andrius Palionis parengė Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo pataisą, kad panaikinus PVM lengvatą šildymui mažas pajamas gaunantys gyventojai nenukentėtų – jiems būtų gerokai sumažinta didėsianti būsto šildymo išlaidų našta.

Kaip rašo „Lietuvos žinios“, pagal Seimo narių pasiūlymą, gyventojai į kompensacijas už būsto šildymą galėtų pretenduoti, jei šildymo išlaidų dalis viršytų 10 proc. skirtumo tarp šeimos gaunamų pajamų ir valstybės remiamų pajamų.

Dabar kompensacijas gauna gyventojai, kai minėtas skirtumas viršija 20 procentų. Parlamentarų skaičiavimais, pagal naują kompensacijų skyrimo tvarką, į jas galėtų pretenduoti kone dvigubai daugiau gyventojų nei dabar – apie 257 tūkst. asmenų.

Kompensacijoms šalies savivaldybės per metus turėtų papildomai sukrapštyti apie 21 mln. eurų. Pernai išlaidos minėtoms kompensacijoms siekė 17,9 mln. eurų. Šiuo metu šildymo išlaidų kompensacijas gauna apie 130 tūkst. šalies gyventojų.

Tačiau tokiems Seimo narių užmojams Vyriausybė nepritarė – Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) pasiūlė nešvaistyti pinigų.

Manoma, kad pakaks kompensuoti būsto šildymo dalį, viršijančią ne 10, o 15 proc. skirtumo tarp gyventojų gaunamų ir valstybės remiamų pajamų. Tokiu atveju kompensacijoms papildomai reikėtų tik apie 14 mln. eurų, o jas gautų iki 200 tūkst. šalies gyventojų.

Kaip teigiama socialinės apsaugos ir darbo viceministrės Vilmos Šileikienės pasirašytame rašte Vyriausybei, panaikinus lengvatinį PVM tarifą šildymui ir pritarus parlamentarų siūlomai pataisai, į šildymo išlaidų kompensacijas galėtų pretenduoti ir apie 60 tūkst. gyventojų, gaunančių vidutinio dydžio darbo užmokestį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (218)