Nuvažiavome ir įsitikinome: tikrai pigesni. Ir ne kažkur toli, o čia pat už sienos esančiame lietuviams artimiausiame Seinų turguje, kuriame lietuviškai kalba ir pirkėjai, ir pardavėjai.

Antradienį Seinų gatveles jau nuo ankstaus ryto tiesiog užkišo lietuvių automobiliai. Pagrindinėse gatvėse susidarė spūstys. Daugelis skubėjo į Seinuose tik antradieniais vykstantį ūkininkų turgų. Nors rytas buvo vėsus ir pūtė žvarbus vėjas, tačiau turguje netrūko nei pardavėjų, nei pirkėjų. Kaip ir įprasta ilgesnės eilės buvo nusidriekę prie daržovių ir vaisių prekystalių.

Lietuviai pirko šviežius agurkus, pomidorus, paprikas, citrusinius vaisius, vynuoges, braškes. Pasirinkimas tikrai didelis, o ir kainos patrauklios: kilogramas trumpavaisių agurkų ir pomidorų kainavo po 9,8 zloto (2,3 euro), paprikų – 6-7 zlotus – 1,43-1,66 euro, šviežių salotų gūžė – 1,5 zloto – 36 euro centai.

Pirkėjai stoviniavo ir prie sodinukų ir gėlių. Pakalbinta pora iš Alytaus, sakė, kad planuoja įsigyti keletą vaismedžių ir tujų. Prieš kelias dienas sodinukų dairęsi Alytuje vykusioje pavasarinėje mugėje, nusprendė visgi apsipirkti Lenkijoje, kadangi, net ir įskaičiavus kelionės išlaidas – išleista pinigų suma bus gerokai mažesnė.

Už beveik 2 metrų aukščio trešnių sodinukus lenkų pardavėjas prašė 4 zlotų (apie 1 eurą), obelų galima įsigyti už 8 zlotus (1.90 euro), persikų sodinukas – 15 zlotų (3.60 EUR), dauguma kitų vaismedžių kainų buvo apie 10 zlotų (2.4 euro).

Mugėje Alytuje vaismedžių sodinukai kainavo 8-9 eurus.

Tujų kainos Seinuose, priklausomai nuo dydžio svyravo nuo 7 (1,60 euro) iki 22 zlotų (5,3 euro). Brangiausiai kainavo tujos „Smaragd“ vazonuose.

Lietuviai tikino, kad kitų dekoratyvinių augalų kainos taip pat gerokai mažesnės nei Lietuvoje. Už magnolijas pardavėjai prašė nuo 30 (7,14 euro) iki 75 zlotų (17,80) už jau spalvingai pražydusias magnolijas vazonuose.

Alytuje mugėje už magnoliją prašė 30 eurų.

Keletas tautiečių džiaugėsi, kad Seinų turguje dar išlikusi galimybė derėtis. Ko nepasakysi apie Alytaus turgų. „Turguje Alytuje, paprašius šiek tiek nuleisti kainą gali ir į kuprą gauti“, – šmaikštavo Seinų turguje apsipirkinėjęs lietuvis.

Ūkininkai iš Lietuvos būriavosi prie žolės sėklų. Pasirinkimas tikrai buvo gausus ir kainos palankios. Už kilogramą raudonųjų dobilų sėklų buvo prašoma apie 13 zlotų (apie 3 eurus).

„Kam pirkti kiaušinius – jei gali nusipirkti vištų, kurios tau jų pridės kasdien?“ – šmaikštavo ūkininkė iš Alytaus rajono, nusipirkusi 6 vištas dedekles po 16 zlotų (3,80 euro). Vištų kainos svyravo nuo 13 zlotų (apie 3 eurus) už 3 mėnesių dedekles vištas iki 20 (4,76 euro) už didesnes.

Kiaušinių pardavėjų turguje nesutikome, išskyrus vieną moterį jau prie išėjimo iš turgaus, kuri už dešimtį naminių kiaušinių tikėjosi gauti 8 zlotus (1,90 euro).

Margučiais Seinų turguje taip pat nieks neprekiavo.

Neišrankiems turgaus pirkėjams pardavėjai galėjo pasiūlyti įvairiausių drabužių ir avalynės. „Pas mus tiek prašo „skudurynuose“, o čia vis vien naujas daiktas..“ – atsiduso pusamžė lietuvė.

Marškinėliai lenkų turguje kainavo 10 zlotų (2,38 euro), sportiniai bateliai 10-25 zlotus (iki 6 eurų). Lietuviai labai noriai pirko kojines: 5 poros – 10 zlotų.

Dauguma lenkų pardavėjų puikiai kalba lietuviškai ir džiaugiasi pirkėjų antplūdžiu iš mūsų šalies. Jie sakė, kad Seinų turguje sodinukus ir kitas prekes lietuviai perka palyginti nedideliais kiekiais. Tie, kas nori įsigyti daug sodinukų, važiuoja į kaimyninės šalies gilumą – ten jie gerokai pigesni.