Technologijoms suteikiant vis daugiau galimybių užsidirbti fiziniams asmenims, prievolė deklaruoti pajamas atsiranda ir tarpusavio skolinimo platformų vartotojų. VMI, skaičiuoja, kad pernai apie 7 tūkst. tarpusavio finansavimo platformų dalyvių uždirbo apie 1 mln. eurų. Daliai dalyvių teks susimokėti nuo uždirbtos sumos 15 proc. gyventojų pajamų mokestį (GPM).

Tarpusavio skolinimo platformos leidžia gyventojams, išvengiant bankų teikiamų paslaugų, paskolinti savo pinigus kitam asmeniui ar įmonei. Už paskolintus pinigus jų savininkas uždirba palūkanų.

Pristatydama šių metų deklaravimo naujoves VMI paminėjo, kad atsiranda prievolė savo uždirbtas pajamas iš tarpusavio skolinimo platformų deklaruoti šių startuolių paslaugų naudotojams bei jie turės susimokėti GPM nuo uždirbtų pinigų.

Pranešime spaudai tarpusavio skolinimo platforma „Paskolų klubas“ pabrėžė, kad pirmą kartą tarpusavio skolinimo platformose gautas pajamas gyventojai turėjo deklaruoti dar pernai.

Tą patį portalui DELFI paminėjo ir kitos platformos „Finbee“ vadovas Laimonas Noreika.

„Prievolė galiojo ir už 2015 m., tačiau kadangi tarpusavio skolinimo sektorius yra labai jaunas ir tarpusavio skolinimas buvo aprašytas vartojimo kredito įstatyme ir įsigaliojo nuo pernai vasario 1 d., vyko ilgos diskusijos su VMI dėl investuotojų apmokestinimo tvarkos“, – kalbėjo pašnekovas.

Pasak jo, informaciją investuotojams apie jų uždirbtas palūkanų pajamas per 2015 m. „Finbee“ pateikė praėjusių metų pradžioje. Kaip pasakojo L. Noreika, dalis investuotojų šias pajamas bandė deklaruoti, tačiau kažkodėl VMI jų deklaracijų nepriėmė.

„Susistarimas tarp tarpusavio skolinio rinkos dalyvių ir VMI buvo pasiektas pernai rudenį. Sutarėme, kad 2017 m. pradžioje VMI perduosime duomenis apie investuotojų uždirbtas palūkanas per 2015 ir 2016 m., ką ir padarėme. Dabar investuotojai privalo deklaruoti ir susimokėti mokesčius“, – kalbėjo pašnekovas.

Pabrėžtina, kad palūkanos, gautos už paskolas, yra apmokestinamos nuo pirmo uždirbto cento, todėl VMI pateikti deklaracijas turi visi palūkanų uždirbę platformų vartotojai.

„Finbee“ skaičiuoja, kad per šią platformą dalyviai yra uždirbę 293 tūkst. eurų palūkanų. Taigi nuo jų valstybei turėtų atitekti beveik 44 tūkst. eurų.

„Manome, kad palūkanų apmokestinimo tvarka galėtų būti ir patogesnė ir protingesnė. Šiuo metu diskutuojame su Valstybine mokesčių inspekcija ir siekiame, kad iš apmokestinamų palūkanų būtų išskaičiuojamos negrąžintos, beviltiškos paskolos.

Jei pavyktų tai pasiekti, investuotojų susidomėjimas tarpusavio skolinimo veikla dar labiau išaugtų, o tai labai prisidėtų prie to, kad paskolos galutiniams vartotojams dar labiau atpigtų. Dialogas su valstybinėmis institucijomis vyksta, jis yra konstruktyvus todėl ilgainiui galime tikėtis pozityvių rezultatų“, – įsitikinęs „Finbee“ atstovas.

Nenuolatiniams Lietuvos gyventojams – kitokios taisyklės

„Paskolų klubo“ valdybos pirmininkas Evaldas Remeikis pranešime spaudai pastebi, kad nenuolatiniams Lietuvos gyventojams deklaravimo tvarka kitokia nei likusiems platformų naudotojams.

„Jiems išmokėtos palūkanos priskiriamos A klasės pajamoms ir už jas mokesčius turi sumokėti palūkanas išmokėjusi platforma“ , – teigė jis.

Pasak jo, pagal VMI išaiškinimą nuostoliai dėl laiku negrąžinamų paskolų ar sumokėtų mokesčių atskaitymai nuo gautų palūkanų, nėra leidžiami.

Evaldas Remeikis

„Pavyzdžiui, kai kuriose tarpusavio skolinimo platformose yra taikomi ir investicijų užtikrinimo, saugumo mokesčiai“, – pridėjo E. Remeikis.

Be to, tarpusavio skolinimo platformos atstovo teigimu, pajamas vartotojai gali gauti ne tik iš palūkanų, bet ir iš reikalavimo teisių perleidimo. Tokiu atveju nuolatiniai Lietuvos gyventojai taip pat turi patys deklaruoti gautas pajamas ir už jas susimokėti GPM. Reikalavimo teisių pardavimui yra nustatytas 2,5 tūkst. eurų neapmokestinamųjų pajamų dydis.

Prievolė krenta ir sutelktinio investavimo platformų atstovams

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė patvirtino, kad reikalavimas deklaruoti savo pajamas už vartojimo kreditų (jiems priskiriamos tarpusavio skolinimo platformose skolinami pinigai) teikimą kitiems fiziniams asmenims galioja jau 2015 m. gautoms pajamoms.

Jas gyventojai turi nurodyti deklaracijos laukelyje „Palūkanos už paskolas“. Sumokėti reikia 15 proc. mokestį nuo visų faktiškai gautų palūkanų.

„Minėtos apmokestinimo ir deklaravimo nuostatos yra taikomos ir tiems fiziniams asmenims (investuotojams), kurie teikia verslo paskolas per sutelktinio investavimo platformas“, – pabrėžė mokesčių administratoriaus atstovė.

R. Virvilienė aiškino, kad per platformas fiziniai asmenys gali gauti ne tik palūkanas, bet, pavyzdžiui, pajamas už reikalavimo teisės į paskolos sutartį perleidimą, delspinigius ir pan.

„Kiekviena iš šių išmokų yra laikomos atskiromis pajamomis, kurios GPM308 yra deklaruojamos atskirais pajamų rūšies kodais ir apmokestinamos atskirai, vadovaujantis Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo nuostatomis“, – pridėjo ji.

VMI pabrėžia, kad fizinio asmens kitiems asmenims suteikiamas vartojimo kreditas per platformas nėra laikoma individualios veiklos vykdymu. Visos fizinio asmens gautos išmokos, nepriklausomai nuo jų dydžio, turi būti deklaruotos ir apmokestinamos.

VMI skaičiuoja, kad iš viso 6 959 investuotojai turės nuo 1,043 mln. eurų gautų pajamų sumokėti apie 165 tūkst. eurų.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)