Jeigu restorane būna netikėtumų, reiškia, ir pats vizitas jiems buvo netikėtas.

Vištienos restorano Vilniuje reikėjo jau seniai. Ta prasme, gero vištienos restorano. Taip, yra Vilniaus centre tinklinis amerikietiškas vištienos restoranas, tačiau, deja, jis nedovanoja gero vardo gruzdintos vištienos patiekalams. Net tinklinės mėsaininės geriau elgiasi su savo pagrindiniu patiekalu. Jis vidutiniškas, geriausiu atveju, o klientūra ten dažniausiai žemiau grindlentės: tualeto durų kodą stebuklingais būdais sužinoję valkatos ir minios žemaūgių balbatuojančių savo švepla kalba ispanų paauglių ir suaugusiųjų turistų, kurie atvyksta į Lietuvą su dvidešimčia eurų kišenėje, nes Ispanijoje jau seniai tokia ekonominė krizė, kad visoje šalyje beliko gal šimtas eurų, ne daugiau. Suaugę ispanai vyrai irgi gyvena pas mamas, kaip paaugliai, nes ten taip priimta: mama paprastai turi darbą pašte nuo 1965 metų ir jos iš ten negalima atleisti, tai iš to šeima ir maitinasi.

Tačiau čia aš apie Vilnių ir apie vištienos restoranus. Gruzdinta vištiena yra, iš esmės, amerikiečių patiekalas, dar daugiau, tai juodaodžių amerikiečių patiekalas. Tai, kad juodaodžiai JAV (o ir daugelyje kitų šalių) labai mėgsta gruzdintą vištieną, nėra rasinis stereotipas: tai nulėmė istorinė aplinkybė. Vergovės laikais JAV juodaodžiams vergams nebuvo galima namų ūkiuose laikyti karvių, kiaulių ar avių, kad neįgytų ekonominės nepriklausomybės, ir kad gyvenimas pernelyg saldus nepasirodytų. Todėl jie laikė vištas, prie jų įprato ir jų palikuonys mėgsta vištieną iki šiolei.

Amerikoje geri vištienos restoranai yra nuostabi palaima, nors, aišku, ne kiekvienas vertas dėmesio (žymiai daugiau prastų, negu gerų). Čikagoje prieš pora savaičių sėdėjau viename ir alpau iš laimės. Norėčiau jus nusivežti į komandiruotę su savimi, kad tai pamatytumėt.

Vilniaus restoranas „Peri Peri Restas”, įsikūręs Ogmios mieste, yra portugališkos tematikos, su afrikietiškais pipirais (šeimininkas, nors ir lietuvis, juos augina namie). Šeimininkas kažkada mane mokė gaminti tailandietišką kokosų sriubą. Iš pamokos nieko nebeatsimenu, tik žinau, kad gavosi aštriai. Daugiau nebepasakosiu, nes pasirodys, kad čia visi restoranų žmonės yra mano draugai, kas ne visai tiesa.

Tai, kad restoraną pavadino tokiu truputį žargonėliu „restas” (taip kalba Vilniaus hipsteriai, praleidžiantys restoranuose daugiau laiko, negu darbe), nėra nei gerai, nei blogai. Lyg ir netaisyklinga kalba, bet skamba lietuviškai, tai kas prie jų prisikabins.

Juokingiausias dalykas tą vakarą, kai lankėmės, buvo valgiaraštis, tiksliau, tai, kad
ia buvo kaip koks protmūšis. Arba mes labai tiksliai spėliojome patiekalus, kurie buvo populiariausi ir jau išparduoti, arba restoranas nusprendė mus palinksminti, kad neįsijaustume kažin kokiais, tačiau čia buvo kaip momentinė loterija: atplėši bilietą - „bandyk laimę kitą kartą”. Atplėši dar vieną - „bandyk laimę kitą kartą”. Atplėši trečią - „tu vis dar tiki pasakomis?”. Ar kažkaip panašiai. Prisiminiau anekdotą apie nevykėlį medžiotoją ir lokį. Kiekvieną sykį, kai medžiotojas ateidavo į girią, lokys prie jo prisėlindavo pirmas, pargriaudavo jį ir aistringai pamylėdavo, kol vieną kartą, apstulbintas medžiotojo užsispyrimo, paklausė: „klausyk, man atrodo, tu čia ne dėl medžioklės vaikštai”. Taip ir aš laukiau, kada man padavėjas pasakys: „Žiūrėkit, man toks įspūdis, kad jūs čia maisto atėjote užsisakyti, tai čia pas mus šiandien visai kitoks vakaras.”

Bet jis taip nepasakė, galiausiai užsisakėme tuos patiekalus, kurie buvo, alaus ir kolos, ir aš laimingas nuėjau nusiplauti rankų. Kai grįžau, kola buvo ant stalo, o alaus nesimatė. „Šito alaus irgi neturime”, paaiškino padavėjas. Paskui sužinojome, kad, kadangi buvome ten prieš Kalėdas, tai šiaip jie užsisakė visko labai mažai, o kai ko visai neužsisakė, kad maistas neprapultų. Hm, gal ir prasminga, o gal nelabai, nežinau. Tačiau jie turėjo pakankamai maisto, kad mes neišeitume alkani, ir to pasirodė gana.

Tikrai gana, ir net per akis. Traškučiai su užtepėle - pilni skonio, gal trigubai sodresni, nei blankuma, kurią dažnai atneša kitur, vištienos sparneliai (5,70 EUR) ir vištienos miksas (8,77 EUR) iškart parodė, kuo skiriasi paprasta tinklinio restorano vištiena nuo lietuviškos ūkininkų vištienos; gruzdintos vištienos palaima yra plutelėje ir tame, kaip viskas krenta nuo kaulo, ir čia abiem dalykais buvo pasirūpinta. Laižėm pirštus, tiesiogine prasme, nes tai nėra labai tvarkingo valgymo restoranas, paskui valėmės servetėlėmis, paskui vėl iš naujo.

Mane, salotų mėgėją (aha) labai džiugino šeimininko sugalvotos karibietiškos coleslaw salotos (2,97 EUR): visai ne su majonezu, kaip įprasta Britanijoje arba daugumoje restoranų JAV, o lengvutės ir gaivios.

Atskiras malonumas buvo juodųjų pupų mišinys su chorizo dešra (2,97 EUR), dubenėlyje, visiškai neelegantiška, naminis maistas kaip pas mamą, su sąlyga, kad jūsų mama juodaodė, gyvena Jamaikoje ir jos vardas Džemaima. Ne, fantastiškai skanu ir tikrai karibietiška.

Bulvytės (fritkės) buvo paprastos - labai liūdėjome, kad nėra saldžiųjų bulvių (batatų)
čipsų, kaip ir šilkinės bulvių košės. Juos žadėjo valgiaraštis. Tikiuosi, kad jums labiau pasiseks.

Dviese sumokėjome 50,73 EUR ir arbatpinigius.

Tai nėra vieta su didžiule įvairove: tai vištienos restoranas, kur viskas yra apie vištieną, ir tikrai padaryta su dideliu įkvėpimu. Tai puiki vieta nueiti ir prisivalgyti įvairiausios gruzdintos vištienos, užsigeriant alumi (arba kola). Kada nors bus penkios žąsys iš penkių, o dabar keturios, bet tokios gerai nusiteikusios žąsys. Eisim ir vėl.

Peri Peri Restas, Ogmios Miestas, Verkių g. 29 (Šeimos aikštė 3), Vilnius. Tel.
+370 620 25549. Facebook profilis.

Pirmadieniais - nuo 11:00 iki 14:00, nuo antradienio iki penktadienio - nuo 11:00 iki 22:00, šeštadieniais - nuo vidurdienio iki 22:00, sekmadieniais - nuo vidurdienio iki 19:00.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (295)