Šių metų pavasarį gyventojų pasipiktinimą sukėlė nauja prievolė pateikti informaciją apie turimas užsienyje ar elektronines sąskaitas. Tuomet mokesčių administratorius komentavo, kad gyventojai turi pranešti ir apie tokias sąskaitas kaip „Paypal“. Kitu atveju grėsė bauda.

Pavasarį elektroninių pinigų įstaigos „EVP International“ vadovas Kostas Noreika teigė, kad gyventojai gali net nežinoti, jog turi elektroninę sąskaitą. „Kartais kortelės yra susiejamos su paskyra, kurioje niekada nebūna pinigų ir žmogus gali net nesuprasti, kad atsidarė sąskaitą, nors jis gali papildyti ir nebūtinai iš kortelės. Juridiškai tokia sąskaita yra elektroninė, kurioje yra 0 pinigų, bet pagal savo esmę tokia sąskaita būtų kaip tranzitinė“, - tuomet komentavo jis. Būtent tokioms sąskaitoms jis priskyrė ir „Google Wallet“.

Sulaukus daug pasipiktinimų iš gyventojų dėl neaiškumų, apie kokias sąskaitas iš tiesų privaloma informuoti valstybę, VMI paskelbė, kad pradeda ruošti naujas taisykles bei paaiškinimus, numatančius, ką žmogus turi pranešti informuodamas apie elektronines sąskaitas, ką daryti, jei sąskaitos nenaudojamos arba informacija apie sąskaitų duomenis yra prarasta.

Prievolės įsigaliojimą Finansų ministerija, įpareigojusi VMI paruošti naują tvarką, atidėjo iki 2017 m. gegužės.

Pagal pirminį reikalavimą gyventojai būtų turėję informaciją apie sąskaitas užsienyje ar elektronines sąskaitas (pvz. PayPal, Webmoney, Skrill ir t.t.) deklaruoti iki gegužės 2 d.

VMI praneša, kad pagal parengtą naują tvarką informaciją VMI apie sąskaitų užsienyje atidarymą bei uždarymą reikės pateikti pasiekus ar viršijus metinę 15 tūkst. eurų apyvartą.

Pirmą kartą tokius duomenis už 2015 ir 2016 metus prašoma pateikti iki 2017 metų gegužės 1 dienos.

„VMI supranta, kad teisėkūra jau ne visada spėja su sparčiai besivystančių informacinių technologijų verslu, todėl atsižvelgia į visuomenės pastabas, racionalią kritiką bei tobulina įvairias tvarkas, siekdama nustatyti aiškias taisykles nedidinant administracinės naštos mokesčių mokėtojams. Todėl, suderinusi su visuomenės atstovais, LR finansų ministerija, pasitarusi su ekspertais, VMI nustatė 15 tūkst. eurų apyvartos ribą, kurią pasiekus toje pačioje kredito, mokėjimo ir elektroninių pinigų įstaigoje turimoje sąskaitoje, reikia informuoti apie sąskaitas bei, mūsų nuomone, skyrė pakankamai laiko prievolei įvykdyti“, - sako VMI prie FM Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė, pažymėdama, kad mokesčių mokėtojai informuos tik apie sąskaitos atidarymo/uždarymo faktą be jokių operacijų skaičiaus ar jų detalizavimo, be tikslios apyvartos sumos.

VMI skelbia, kad įvairūs tyrimai rodo, kad alternatyvūs elektroniniai atsiskaitymo būdai pasaulyje tampa vis populiaresni, prognozuojama, kad 2017 m. jie aplenks įprastus pervedimus kredito ir debeto kortelėmis bei pasieks 59 proc. visų transakcijų.

Alternatyvių (ne kredito įstaigų) atsiskaitymų skaičius išaugo nuo 1,1 mlrd. 2012 m. iki 7 mlrd. 2015 m.

„Royal Bank of Scotland“ 2015 m. ataskaitoje teigiama, kad nuslėptų ne kredito įstaigų elektroninių pavedimų suma pasaulyje 2014 m. galėjo siekti iki 10 proc. visų elektroninių pervedimų sumos.

Kaip rašoma VMI pranešime spaudai, siekdami sumažinti galimybę slėpti mokesčius, naudojantis elektroniniais pervedimais, mokesčių administratoriai įvairiose valstybėse skirtingai nustato informacijos apie šiuos atsiskaitymus pateikimo ir deklaravimo būdus. Europoje informaciją apie elektronines sąskaitas mokesčių administratoriams teikia airiai, ispanai, slovėnai, belgai ir portugalai.

Lietuvos mokesčių administratoriui informaciją apie atidarytas bei uždarytas sąskaitas užsienio bankuose bei elektronines sąskaitas 2015 m. pranešė 283 gyventojai, šiemet VMI jau gavo beveik 3000 tokių pranešimų.

VMI akcentuoja, kad pakoreguotose taisyklėse aiškiau reglamentuota, apie kokias sąskaitas gyventojas turi pateikti informaciją. Pirmiausia, tai jau paminėta aukšta (15 tūkst. €) apyvartos riba, leidžianti neteikti informacijos gyventojams, kurie naudoja elektronines sąskaitas smulkiems kasdieniams pirkiniams.

Taisyklėse taip pat aiškiau nurodyta, kad reikia deklaruoti tik užsienio valstybių kredito, mokėjimo ir elektroninių pinigų įstaigose atsidarytas sąskaitas: informacijos apie įvairių lojalumo programų sąskaitas, parduotuvių, degalinių korteles, paskyras, kurios yra naudojamos tik žaidimams ir/arba azartiniams lošimams žaisti elektroninėje erdvėje, Mokesčių inspekcijai pateikti nereikia.

Pildantis pranešimą VMI mokesčių mokėtojas taisyklėse ras įvairių pavyzdžių, aiškią informaciją, kokius duomenis reikia pateikti.

Pavyzdžiui, informuojant apie PAYPAL sąskaitą, vietoje sąskaitos numerio reikia pateikti elektroninio pašto adresą, kuris naudojamas jungiantis prie PAYPAL paskyros.

Prievolė informuoti VMI atsiranda tiems gyventojams, kurie atitinka visas sąlygas: yra nuolatiniai Lietuvos gyventojai, turi atidarę ar uždarę bet kokios rūšies sąskaitą užsienyje ir sąskaitos metinis apyvartos dydis per metus ne mažesnis nei 15 tūkst. eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (151)