Nors gyventojai jau seniai išmoko susirasti, kaip pigiau sumokėti mokesčius, pats paslaugų piginimo faktas yra istorinis ir leidžia tikėtis daugiau valstybės dėmesio taupant paprastų žmonių pinigus.

Galios iki 2017-ųjų pabaigos

Lietuvos bankas patvirtino ir paskelbė pagrindinių banko paslaugų sąrašą, kurį nuo kitų metų vasario mėnesio visi komerciniai bankai privalės taikyti gyventojams, turintiems juose einamąsias sąskaitas. Į minimalių paslaugų paketą įtraukti pervedimai, operacijos grynaisiais pinigais, mokėjimo kortelių ir pačios sąskaitos tvarkymo mokesčiai.

Nesvarbu, kokiame Lietuvos banke gyventojas yra atidaręs sąskaitą, už minimalų mėnesinį mokestį jis kas mėnesį galės atlikti 10 bet kokių pervedimų eurais internetu (įskaitant įmokas, el. sąskaitų apmokėjimą, pervedimus įstaigos viduje ir kitiems mokėjimo paslaugų teikėjams, tiesioginio debeto operacijas), gauti neribotą skaičių pavedimų į savo sąskaitą eurais, išsigryninti iki 550 eurų iš savo banko sąskaitos ir padėti neribotą kiekį grynųjų pinigų į savo sąskaitą banko nurodytu būdu (bankomate ar skyriuje). Į minimalias paslaugas taip pat įeis ir banko kortelės išdavimas, tvarkymas bei atnaujinimas, neriboti mokėjimai prekybos vietose ar perkant internetu Europos ekonominėje erdvėje (EEE), elektroninei bankininkystei atlikti reikalingos banko paslaugos (pavyzdžiui, prisijungimo priemonės), taip pat pačios banko sąskaitos atidarymas, tvarkymas, uždarymas. Mokestis už minimalias banko paslaugas negalės viršyti 1,5 euro per mėnesį. Tai reiškia, kad minimalus banko paslaugų krepšelis per mėnesį galės kainuoti dar pigiau, bet ne brangiau..
Nustatyta krepšelio kainos viršutinė riba (1,5 euro) galios iki 2017 m. pabaigos ir kasmet bus persvarstoma atsižvelgiant į vidutinį gyventojui tenkančių vartojimo išlaidų kitimą.

Keičia nelaukdami vasario

Nors Lietuvos banko reikalavimas įsigalios kitais metais, kai kurie bankai jau keičia savo paslaugų kainodarą.

Vienas pirmųjų AB „Citadele“ bankas dar šių metų gegužę, nelaukdamas jokių nurodymų, pasiūlė gyventojams minimalių paslaugų krepšelį už 1 Eur per mėnesį. Į šį mokestį įeina mokėjimo kortelės išdavimas ar pratęsimas, eurų išgryninimas visų bankų bankomatuose visose šalyse (kur valiuta yra euras), pinigų Lietuvoje ir užsienyje išgryninimas (dienos limitas – 1000 eurų), neribotas pavedimų internetu skaičius per mėnesį ir į visus bankus Europos Sąjungos (ES) bei EEE šalyse, pinigų įnešimas „Citadele“ bankomatuose bei „Perlo“ terminaluose neribojant operacijų skaičiaus, pinigų įskaitymas į sąskaitą (operacijų skaičius ir sumos neribojamos).

Už eurą, jei pervesite darbo užmokestį

SEB banko Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius Vaidas Žagūnis pasakojo, kad SEB banke siūlomi du pagrindiniai paslaugų planai: „Sumanu“ ir „Sumanu Plius“.

Šie planai išliks ir kitais metais, tik atpigs. Planas „Sumanu“ vietoje 2,90 Eur / mėn. nuo 2017 m. vasario 1 d. kainuos 1,80 Eur / mėn., o „Sumanu Plius“ vietoje 3,77 Eur / mėn. kainuos 3 Eur / mėnesį. SEB banko klientams, kurių darbo užmokestis pervedamas į SEB banke esančią sąskaitą, paslaugų planas „Sumanu“ kainuos 1 Eur per mėnesį.

Vis dėlto išsigryninti pinigų nemokamai turėdami šį planą galėsite ne daugiau kaip 550 Eur / mėn., todėl daugiau uždirbantiems tinkamesnis planas „Sumanu Plius“, leidžiantis išsigryninti iki 1000 Eur / mėn. ir naudotis kreditine kortele su kelionių draudimu.

Vaidas Žagūnis

Tiesa, abu planai leidžia klientams paimti grynųjų pinigų iš savo sąskaitos atsiskaitant už prekes parduotuvės kasoje neribotai kartų, jei vienu sykiu neviršijama 100 Eur suma. Be šių dviejų planų, nuo 2017 m. vasario 1 d. SEB banke atsiras ir minimalių paslaugų krepšelis pavadinimu „Standartas“, kuris kainuos 1,5 Eur / mėn. ir atitiks Lietuvos banko reikalavimus.

Gruodį planai nieko nekainuos

Banko „Swedbank“ privačių klientų tarnybos vadovė Jūratė Gumuliauskienė pasakojo, kad nuo gruodžio 1 d. „Swedbank“ privatūs klientai galės užsisakyti banko paslaugų planus „Patogu“ (mokestis 1,70 Eur /mėn.) bei „Patogu Plius“ (mokestis 2,90 Eur / mėn.) ir pradėti jais naudotis.

Gruodžio mėnesį šie planai nieko nekainuos. Anot J. Gumuliauskienės, planai „Patogu“ ir „Patogu Plius“ už fiksuotą mėnesio įmoką siūlo neribotus visų tipų elektroninius pervedimus eurais į bankus Lietuvoje ir kitose Europos šalyse, įskaitant įmokas ir el. sąskaitų apmokėjimus, nemokamą pinigų išsigryninimą banko bankomatuose. Pavyzdžiui, plano „Patogu“ naudotojai galės išsigryninti iki 580 Eur per mėnesį „Swedbank“ bankomatuose, atlikti neribotą skaičių pavedimų interneto banke Lietuvoje ir į užsienio valstybes, įskaitant mokesčius už komunalines paslaugas ir apsipirkimą internetu.
Jūratė Gumuliauskienė

Visiems „Swedbank“ klientams, norintiems gauti minimalų banko paslaugų planą už 1,5 Eur, kaip numato Lietuvos bankas, toks planas bus pasiūlytas kitų metų vasario 1-ąją. Anot J. Gumuliauskienės, jis nuo kitų „Swedbank“ paslaugų planų skirsis tuo, kad nemokamų el. mokėjimų skaičius bus ribotas, į planą bus įtraukta viena banko sąskaita. Dar nėra nuspręsta, kokia mokėjimo kortelė bus įtraukta į šį paslaugų planą. Banko klientai, nenorintys prisirišti prie mėnesio paslaugų planų, ir toliau galės mokėti už kiekvieną banko paslaugą atskirai pagal standartinius įkainius.