„Tikrai nustebau, kai pavalgęs „Pizza Jazz“ paprašiau paprasto vandens iš krano, taip darau karts nuo karto, bet antradienį padavėja teigė, kad pasikeitė tvarka kavinėse ir nuo šiol privaloma pirkti vandens buteliukus. Nejau tikrai pasikeitė tvarka ir net už paprastą vandenį teks mokėti? Skamba keistai“, – dėstė kaunietis.

Picerija: tokios taisyklės

Susisiekėme su „Pizza Jazz“ atstove, ji teigė, kad picerijoje ši tvarka galioja seniai, nes tokios šios maitinimo įstaigos taisyklės.

„Pardavinėjame vandenį pagal meniu – buteliukuose, o iš krano suteikiame tik išimtinais atvejais, tarkim, kai reikia vaistus išgerti ar pan. Vanduo meniu kainuoja 1,4 euro. Beje, dauguma restoranų neduoda vandens „iš krano“, kiekvienas restoranas ar kavinė turi savo vidaus tvarkos taisykles, kaip ir mes“, – komentavo picerijos atstovė.

Maitinimo įstaigoms palikta tvarka spręsti pačioms

Kauniečio Aurimo užklausą pateikėme Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vyriausiajai specialistei – valstybinei maisto produktų inspektorei Vitai Šturmienei.

Ji informavo, kad viešojo maitinimo įstaigos savo vidaus taisyklėse pačios nusprendžia duoti nemokamai vandens iš krano klientams ar ne, to esą, nereglamentuoja jokia tvarka.

„Duoti vandenį „iš krano“ klientams ar ne – sprendžia pačios kavinės ir restoranai, tą jos numato savo Vidaus tvarkos taisyklėse. Vienos kavinės įpila ir net pašildo vandenį, o kitos ne, jos liepia pirkti fasuotą vandenį buteliukuose. Dėl tam tikrų priežasčių kavinė atsisakiusi įpilti vandens „iš krano“ teisės aktų reikalavimų nepažeidžia. Tokia tvarka buvo visą laiką, niekas nepasikeitė“, – aiškino V. Šturmienė.

Ji teigė, kad teisės aktai numato, jog viešojo maitinimo įmonėse privalo būti naudojamas tik geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimus atitinkantis vanduo. „Geriamojo vandens kontrolė turi būti atliekama 1-2 kartus per metus. Teisės aktai nereglamentuoja reikalavimų vandens pateikimui“, – sakė specialistė.

Anot V. Šturmienės, pasitaiko, kad klientai ima piktnaudžiauti duotu vandeniu „iš krano“: atsineša savo maistą, paprašo karšto vandens, kad galėtų pasidaryti savo arbatą, maistą, o ne valgo kavinės patiekiamą.

Specialistė atkreipė dėmesį, kad reikalavimas sudaryti sąlygas nemokamai atsigerti vandens – nustatytas tik vaikų ugdymo įstaigose.