Šių metų balandį Seimas priėmė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis nuspręsta patikslinti su alkoholiniais gėrimais susijusius draudimus.

„Pagal priimtus pakeitimus nuo šių metų lapkričio 1 dienos bus draudžiama skelbti apie alkoholinių gėrimų kainų sumažinimą, organizuoti ne tik konkursus, bet ir žaidimus, akcijas ar loterijas, kurie skatintų įsigyti ar vartoti alkoholinius gėrimus“, – rašoma tuomet išplatintame pranešime žiniasklaidai.

Jame taip pat paaiškinta, kad bus draudžiama sudaryti galimybę pirkėjui iš karto ar per tam tikrą terminą arba įvykdžius tam tikras sąlygas po vartojimo pirkimo-pardavimo sutarties sudarymo laimėti prizą, gauti dovanų ar priedą prie alkoholinių gėrimų.

Be to, naujos nuostatos draus ne tik visuomenės informavimo priemonėse išspausdintų, bet ir kitokiais būdais išplatintų kuponų savininkams taikyti fiksuotas nuolaidas alkoholiniams gėrimams arba laikyti šiuos kuponus kitokiomis dalinio arba pilno mokėjimo priemonėmis.

Sužinoti negalės

„Kainos sumažinimo akcijos yra uždraustos, todėl pirkėjai negalės sužinoti, kad kažką gali nusipirkti pigiau“, – DELFI sakė Lietuvos prekybos įmonių asociacijos (LPĮA) vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas.

Jis paaiškino, kad jokių ženklų nebebus nei prekybos vietų lentynose, nei etiketėse, nei kur nors kitur.

„Toks lengvas absurdas yra, matyt, nukreiptas ne prieš bet ką kitą, bet prieš vartotojų interesus. Sprendimas buvo priimtas ir jį reikia įgyvendinti“, – komentavo pašnekovas.

Laurynas Vilimas

L. Vilimas abejojo, ar vartotojai patys labai atidžiai seks kainų pokyčius ir labiau pirks atpigusias prekes.

„Vartotojai nesusirašo ir po to nežiūri, kas ir kaip pasikeitė. Tai nėra mūsų pirkėjų ar visuomenės reguliari praktika. Tai būtų nestandartinis elgesys. Šiaip alkoholio kainos svyruoja, kaip ir bet kokių kitų prekių. Taip yra dėl paklausos ir pasiūlos santykio, mokesčių ir kitų veiksnių“, – dėstė LPĮA vadovas.

Keis meniu

Čili picos“ direktorius Donatas Vaitasius DELFI sakė, kad akcijų alkoholiui tiesiog nebeliks.

„Atsižvelgdami į naują reguliavimą, siūlysime geresnę standartinę meniu kainą didesnės talpos kiekiams. Pavyzdžiui, 3 ar 5 litrų „alaus bokštams“. Bus labai gera kaina“, – žadėjo jis.

D. Vaitasius teigė, kad įstatymo pataisas vertina kaip keistas.

„Latvijoje nieko panašaus nėra, nežinau, ar mes čia gerai darome, kad juos lenkiame. Gyvenimas parodys, ar tai geras sprendimas, bet pakankamai neįprastas“, – sakė „Čili picos“ direktorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)