Dienraštis „Lietuvos žinios“ šeštadienį rašo, kad kainas didinantys verslininkai teisinasi, jog taip elgtis juos verčia didžiausią įtaką restoranų kainodarai daro kas pusmetį Lietuvoje didinamas minimalus atlyginimas. Darbo užmokestis, jų teigimu, sudaro didžiausią maitinimo įstaigų sąnaudų dalį, o dienos pietūs dėl to brango mažiausiai.

Pasak dienraščio, nors ir nedaug, bet dienos pietų kainos rudeniop kilstelėtos daugelyje Vilniaus maitinimo įstaigų. Antai karštasis patiekalas, vasaros pradžioje kainavęs 2,6 euro, dabar kainuoja 3 eurus. Karbonado ar guliašo kaina nuo 3 eurų padidinta iki 3,3 euro, žuvies – nuo 3 iki 3,2 euro.

Pabrango net blynai – jų kaina sostinės Gedimino prospekto kavinėse išaugo nuo 2,2 iki 2,3 euro.

Sriuba ne vienoje maitinimo įstaigoje taip pat pabrango dešimčia centų – nuo 1,4 iki 1,5 euro ar daugiau.

Šiuo metu dienos pietų karštąjį patiekalą Vilniaus restoranuose ir kavinėse galima įsigyti už 3,5–4 eurus, prabangesnėse kavinėse prašoma 5 eurų. Kitur 4–4,5 euro užteks ir dviejų patiekalų pietums – sriubai ir karštajam valgiui, rašo „Lietuvos žinios“.

Publikacijoje taip pat pažymima, kad nuo euro įvedimo 2015 metų pradžioje pietūs restorane ar kavinėje pabrango visur – nacionalinės valiutos laikais jie kainavo daugiausia 8–10 ar 12 litų (2,3–2,9 ar 3,48 euro). Dabar čia kainos svyruoja nuo 3 iki 4 arba 5 eurų.

Statistikos departamento „Lietuvos žinioms“ pateiktais duomenimis, viešojo maitinimo paslaugos per devynis šių metų mėnesius išaugo 3,7 proc. , o dienos pietūs restoranuose ir kavinėse – 2,2 proc.

Bendrovės „Amber Food“ vadovas Gediminas Balnis sakė, kad kainos restoranuose ir kavinėse turėtų augti gerokai daugiau. Maža to, jis kavinių lankytojams neturi paguodžiančių žinių – prognozavo, kad kylant atlyginimams kainos restoranuose ateityje turėtų didėti sparčiau.

„Turėkime omeny, kad maisto produktų apmokestinimas pridėtinės vertės mokesčiu (PVM) persidengia, o atlyginimų didėjimo našta gula tik ant verslo pečių. Be to, PVM restoranų Lietuvos restoranų sektoriuje yra iki 3 kartų didesnis negu Europos Sąjungos vidurkis“, – dienraščiui sakė verslininkas.

G. Balnis prognozavo, kad kylant atlyginimams restoranų sektorius nesugebės mokėti jų tokių kaip Vakaruose, emigracija toliau didės, o restoranų kainos susilygins su vakarietiškomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (195)