Gyventojų ir prekybininkų išmetami dar vartojimui tinkami maisto produktai iš šalies biudžeto iššvaisto net 16 milijardų svarų.

Šia opia problema susirūpinę D. Britanijos valdantieji, nusprendė įkurti prekybos centrus, kuriuose būtų prekiaujama maistu, kurį prekybininkai įprastai išmeta, nors jis vis dar tinkamas naudoti.

Tokio tipo krautuvės yra tikras išsigelbėjimas nepasiturinčioms šeimoms, mat jie veikia principu „mokėk kiek išgali“, todėl už pilną krepšį produktų žmogus gali sumokėti tiek, kiek jam leidžia kišenė arba nemokėti išvis.

Pirmoji tokio tipo krautuvių atsidarė Pudsey miestelyje, netoli Leedso. Čia buvo suvežti prekinę išvaizdą praradę maisto produktai, kurie valgymui yra vis dar tinkami, tačiau dauguma parduotuvių jį vis tik išmeta.

Šalies parlamentarai maisto švaistymo problemą priėmė labai rimtai – jau ruošiami įvairūs įstatymai, kurie turėtų sustabdyti britus ir be reikalo nebemėtyti vartojimui tinkamų maisto produktų, o geriau juos paaukoti labdaros organizacijoms, viešoms benamių valgykloms ir pan.

Daugiausia maisto produktų Europoje iššvaisto D. Britanija ir Vokietija. Mažiausiai – Latvija, o po jos seka Estija, tuomet Lietuva.