Už 10 eurų išgryninimą – 3 eurai

„XXI amžius. Mes Juodkrantėj. Be grynųjų. Bankomato čia, pasirodo, nėr. Perlo terminalo irgi. Mes be automobilio. Autobuse kortelių skaitytuvo nėr. Sėkmės mums. Bet oras puikus“, – socialiniame tinkle „Facebook“ ironizavo poilsiautoja Vaida.

Ji DELFI pasakojo, kad su šeima buvo apsistojusi Smiltynėje esančio jachtklubo viešbutyje, tačiau sekmadienį nusprendė ne gulinėti paplūdimyje, o nuvažiuoti į Juodkrantę.

„Grynųjų pinigų turėjome tik kelionei iki Juodkrantės, todėl specialiai internete pasižiūrėjome ir radome informaciją, kad miestelyje yra du bankomatai. Tai žinodami ramiai išvažiavome“, – pasakojo moteris.

Tačiau Juodkrantėje šeima susidūrė su kitokia realybe.

„Nuėjome į vieną vietą, kur turėjo būti bankomatas, o jo nėra, į kitą vietą – taip pat nėra. Netoliese dirbantys žmonės paaiškino, kad bankomatų čia jau senai nėra, o Juodkrantėje jų iš viso nėra. Na, gerai, pagalvojau, dar juk yra „Perlo“ terminalai, kur galima išsigryninti pinigų. Tačiau tokio terminalo nėra nė vienoje Juodkrantės parduotuvėje“, – kalbėjo Vaida.

Ji juokėsi, kad jau buvo kilusi mintis iš Juodkrantės tranzuoti į Smiltynę, nes grynųjų pinigų autobusui šeima neturėjo, tačiau tokius užmojus stabdė tai, jog šeima turi mažą vaiką.

„Tada radome išeitį. Užėjome į vieną kavinę. Joje klientų sąskaitą apmokėjome kortele, o kavinės darbuotojai mums davė grynųjų pinigų. Taip pinigus išsigryninome, tačiau už kokius procentus. Tam, kad gautume 10 eurų, papildomai dar sumokėjome 3 eurus. Ir kavinės darbuotojai sakė, kad mes ne tikrai ne pirmi lankytojai, kurie ateina tokiu būdu išsigryninti pinigų“, – teigė pašnekovė.

Pyksta ant visų bankų

Vienas Juodkrantės senūnaičių Viktoras Valceris pripažino, jog problema, kad Juodkrantėje nėra bankomatų, egzistuoja ir ji yra labai rimta.

„Kasmet keliame klausimą, ar vasarą miestelyje bus bankomatas. Iki šiol kažkaip pavykdavo pasiekti tai, kad jis būtų, tačiau šiemet, nors pavasarį ir girdėjome pažadus, kad bankomatas bus, jis taip ir neatsirado.

Manau, kad čia yra Neringos savivaldybės problema. Bankai nėra suinteresuoti statyti bankomatų, nes jiems neapsimoka, o savivaldybė, matyt, nesutinka dotuoti tokios paslaugos, todėl žmonės ir tampa įkaitais. Neringos savivaldybei tik svarbu Alksnynės poste iš žmonių paimti 20 eurų už įvažiavimą į Neringą, o paskui jau žmonės tegul patys kapstosi, kaip nori. Juodkrantėje juk veikia Turizmo informacijos centras, jo patalpose ir būtų galima pastatyti bankomatą. Išeitis yra, bet nieko nedaroma. Paprasčiausias apsileidimas“, – įsitikinęs buvo V. Valceris.

Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis tvirtino, kad jau ne kartą ir ne su vieno banko atstovais derėtasi dėl to, kad Juodkrantėje atsirastų bankomatas.

Viena problemų ta, kad nėra kur jo statyti. Juodkrantėje tik du pastatai priklauso savivaldybei ir abu jie yra saugomi valstybės, todėl juose įmontuoti bankomatų negalima. Kita problema ta, kad bankai nėra suinteresuoti statyti bankomatų, nes esą neapsimoka.

„Esu kategoriškas ir piktas ant visų bankų. Prisiminkime, kaip prieš kokius dešimt metų buvo skleidžiama reklama, kad visi turėtų mokėjimo korteles, nes taip esą gyvenimas taps paprastesnis ir lengvesnis, po namus nebereikės nešioti pensijų, pašalpų. Visi turi korteles, bet nėra kur išsigryninti pinigų.

Problema yra ne tik Juodkrantėje, bet ir Preiloje, Pervalkoje. Pensininkai duoda kaimynams korteles su PIN kodais, kad jie nuvažiuotų į Nidą ar į Klaipėdą išgryninti pinigų“, – piktinosi D. Jasaitis.

Vokiečiai pašiurpo

Jis tvirtino, kad šį sezoną nė vien banko nepavyko įkalbėti, jog Juodkrantėje pastatytų bankomatą, kuris yra išties reikalinaga.

„Gėda, kai vokiečių turistai turi važiuoti į Klaipėdą išsigryninti pinigų Toks atvejis tikrai buvo. Atvažiavo grupė, turėjo apsistoti Juodkrantėje vienuose svečių namuose, o juose atsiskaityti kortele negalima, žmonės neturėjo pakankamai grynųjų pinigų, tai turistus teko vežti į Klaipėdą, kad jie išsigrynintų pinigų. Žmonės buvo pašiurpę. Gėda, kai taip nutinka, o visam pasauliui giriamės, kokie esame unikalūs, UNESCO saugomas kampelis“, – ironizavo D. Jasaitis.

Jis tikino, jog su bankų atstovais tema apie bankomatus Neringos gyvenvietėse kalbasi visada, kai tik susitinka. Neringos savivaldybėje keli bankomatai yra tik pačioje Nidoje.

D. Jasaitis vylėsi, kad Juodkrantėje kitais metais bankomatas jau tikrai bus ir ne vienam sezonui, o nuolat.

„Šiuo metu deramės su „Lietuvos paštu“, kad Juodkrantėje pastatytų „PayPost“ kioskelį, jame ir galėtų būti bankomatas. Tada skelbsime konkursą, o jį laimės tas bankas, kuris pasiūlys geriausias sąlygas pastatyti bankomatą. Jei reikės, tai jo išlaikymą galbūt ir dotuosime, tačiau sumos turėtų būti proto ribose“, – teigė D. Jasaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)