Suma ne itin didelė, tačiau, specialistų tikinimu, jos daromas poveikis mažiausiai uždirbančiųjų piniginėms bei šalies biudžetui būtų akivaizdus.

Kita vertus, dalis mažas pajamas gaunančių žmonių dėl to gali ir nukentėti – jie prarastų teisę į tam tikrą valstybės paramą.

Dabar NPD yra 200 eurų, o nuo 2017-ųjų siūloma jį padidinti iki 310 eurų. Tada atlyginimas asmenims, neturintiems vaikų, padidėtų maždaug iki 16 eurų.

Auginantieji du vaikus per mėnesį gautų maždaug 20 eurų daugiau, o asmenų, kurie vieni augina du vaikus, pajamos padidėtų 30 eurų. Konkreti suma priklausytų nuo atlyginimo dydžio.
Valstybei NPD didinimas kainuotų apie 144 mln. eurų.

Geriau NPD nei PVM?

Prieš keletą mėnesių viešojoje erdvėje virusios diskusijos apie PVM – pridėtinės vertės mokesčio – mažinimą kai kuriems maisto produktams, jei būtų, vaizdžiai tariant, virtusios kūnu, valstybei irgi būtų nemažai atsiėjusios. Tačiau nauda būtų gana abejotina.

„Mano supratimu, pats efektyviausias būdas yra didinti NPD, – sako Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Petras Narkevičius. – Nes žmonės realiai gauna tas pajamas į rankas – nuo tam tikros sumos mokesčiai neskaičiuojami.“

Seimo narys įsitikinęs, kad kelti tiek minimaliąją algą, tiek NPD labai svarbu, nes Lietuvoje mažas pajamas gauna apie 40 proc. žmonių.

Tiesa, raginimų didinti NPD jau būta ne vieno. Siūlyta NPD sulyginti su minimaliu mėnesio atlyginimu (MMA), buvo siūlymas NPD kilstelėti iki 350 eurų. Norint tai įgyvendinti, pasak P. Narkevičiaus, reikia didžiulių valstybės finansinių resursų. Todėl po įvairių diskusijų Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas pateikė, jo nuomone, realiausią pasiūlymą – didinti neapmokestinamą pajamų dydį iki 310 eurų.

Dėl šio siūlymo paprašyta Vyriausybės išvados, ir pastaroji po svarstymų šį variantą pasirinko. Klausimas toliau bus nagrinėjamas rudenį.

Dalis prarastų daugiau, nei gautų

Nors padidinus neapmokestinamas pajamas šimtu dešimčia eurų gyventojų pajamos tepadidėtų keliolika eurų, tai vis tiek būtų pinigai į kišenę, ne iš jos. Be to, logiška, kad ateityje NPD būtų dar didinamas. Parlamentaro manymu, realu, kad NPD ateityje susilygintų su minimaliąja alga.
Tiesa, socialiniu aspektu ši situacija dar neanalizuota. Tik paprašyta Vyriausybės išvados tikintis, kad bus atsižvelgta į visus dalykus, įskaitant ir socialinių pašalpų mokėjimo ribą, dėl kurios dabar vyksta diskusijos.

Ekonomistas ir sociologas Romas Lazutka taip pat mano, kad NPD didinimas mažiau uždirbantiesiems duos naudos. Pasak jo, tai labai paprasta apskaičiuoti. Yra formulė, kuria remiantis bus apskaičiuojama, kiek padidės atlyginimas. Kokios konkrečiai bus sumos, esą sunku pasakyti, nes kiekvienu atveju turi būti skaičiuojama atskirai.

Romas Lazutka

Be to, sako R. Lazutka, valstybė surenka mažiau pinigų, o finansuoja daug ką. Ekonomistas baiminasi, kad, gaudami šiek tiek daugiau pinigų, žmonės nepralaimėtų per tai, jog valstybė neturės iš ko adekvačiai finansuoti tam tikrų paslaugų.

Tarkime, šiek tiek išaugus pajamoms, šeimai nebepriklausytų nemokamas vaiko maitinimas mokykloje.

NPD, minimaliosios algos didinimas tiesiogiai susijęs ir su įvairiomis pašalpomis, išmokomis, kurios skiriamos vertinant valstybės remiamas pajamas.

Padidėjus pajamoms, jos gali mažėti, tačiau kai kuriais atvejais, sako R. Lazutka, gali atsirasti tai, ką jis vadina „šuoliškais pasikeitimais“.

„Pajamoms truputį padidėjus, dalis gyventojų perlipa tą slenkstį – tampa neberemiamais. Tai labai blogai. Reikėtų tuos dalykus susieti: jeigu didina NPD ar minimaliąją algą, turėtų didinti ir valstybės remiamas pajamas“, – net neabejoja ekonomistas.

Tuomet esą nenutiktų taip, kad, keliais eurais išaugus NPD, vaikai prarastų nemokamą maitinimą mokykloje ir šeimai tai kainuotų gerokai daugiau, nei kompensuotų keliais eurais išaugęs atlyginimas.

R. Lazutka primena, kad mūsų valstybėje tai būtų ne pirmas panašus atvejis. Yra buvę ir atvirkštinių situacijų, pavyzdžiui, kai davė vaiko pinigus, bet juos priskaičiavo prie šeimos pajamų.

„Bando daliai žmonių pagerinti padėtį, bet kai kuriems ji visai nepasikeičia, o dar kitiems gali pablogėti“, – įsitikinęs, kad būtina apmąstyti visus variantus, ekonomistas.

„Kartais sakoma, ir labai abstrakčiai, kad tai paskatins verslą, investicijas, bet tą dar reikia įrodyti“, – dar kartą pabrėžia R. Lazutka.

Žingsnis tinkama linkme

Ekonomistas Gitanas Nausėda sako, kad NPD didinimas pirmiausia būtų sąnaudas mažinantis veiksnys darbdaviams. Didinant minimaliąją algą, jiems išauga išlaidos. Tada samdomi darbuotojai tarsi laimi, tačiau darbdaviams MMA didinimas susijęs su sąnaudų augimu ir konkurencingumo mažėjimu.

Gitanas Nausėda

Didinant NPD, laimi abi pusės. Pasak G. Nausėdos, tai naudinga ir šalies ekonomikai, be to, nekenkia verslo konkurencingumui, tas taip pat gana svarbu.

„Aišku, žmonės gali sakyti, kad labai nedaug tų papildomų pinigėlių įkris, – sutinka ekspertas, – bet žiūrint pagal makroekonomiką tie keliolika eurų pasiskirsto po daugybę namų ūkių ir tampa gana galinga perkamąja jėga. Mažas pajamas gaunantys namų ūkiai beveik visas papildomas lėšas skiria vartojimui. Jie netaupo.“

SEB banko prezidento patarėjas, vyriausiasis ekonomistas sako, kad gyvenantieji iš mažų pajamų turi daug nepatenkintų poreikių, tad gavus šiek tiek daugiau pinigų atsiranda galimybė nors kai kuriuos iš jų realizuoti. Tai, pasak G. Nausėdos, turi teigiamos įtakos vidaus rinkai.

„O šiuo metu labai svarbu puoselėti vidaus rinką, nes eksportas neauga taip sparčiai, kaip norėtume, – aiškina jis. – Tai tampa ir tam tikra BVP augimo garantija.“

„Taip, tai biudžetui kainuoja, – neneigia ekonomistas. – Bet, reikia pripažinti, šiuo atveju tai nėra pinigai į balą, nes per didesnį vartojimą ir vartojimo mokesčius dalį pinigų į biudžetą bus galima susigrąžinti, o didesnis ekonominis augimas yra į naudą šalies ūkiui.“

Specialistas ne tik įsitikinęs, kad NPD didinimas šaliai bus naudingas – jo manymu, realu, jog ateityje NPD ir minimalioji alga bus sulyginti. G. Nausėda tvirtina visada už tai pasisakęs ir mano, kad mūsų aplinkybėmis tai būtų teisingas sprendimas. Ir dabar žengtas rimtas žingsnis šia linkme.
„Praktiškai užtektų dar vieno radikalaus žingsnio iki 380 eurų. Tai būtų netgi mažesnis žingsnis nei dabartinis“, – sako jis.

Keli eurai irgi svarbu

Panevėžio rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vyriausioji specialistė Virginija Savickienė mano, kad paramos reikalingiems žmonėms papildomi eurai visada naudingi. Tuo labiau kad reikšmingesnių sumų niekada ir neskiriama.

„Tvarkingai gyvenantieji, kuriems ta parama labai reikalinga, ir keliais pridėtais eurais džiaugiasi“, – sako ji.

Panevėžio miesto savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjo pavaduotoja Zita Ragėnienė irgi teigia, kad NPD didinimas svarbus visiems darbuotojams. O tokių tarp socialinės pašalpos gavėjų yra mažuma. Kita vertus, bet koks atlyginimo didėjimas žmonėms yra gerai, patikino specialistė.