„Nereikia pamiršti, kad per atostogas išlaidos didėja, o darbo užmokestis išlieka toks pats“, – teigia ji.

Verta aplankyti nacionalinius parkus

Turizmo departamento Vietinio turizmo skyriaus vyriausioji specialistė Ieva Druktenė teigia, kad turiningos atostogos nebūtinai turi būti brangios. Ji rekomenduoja aplankyti įvairius Lietuvos miestelius, nacionalinius bei regioninius parkus, kitus turizmo objektus. Daugelyje jų apsilankyti galima nemokamai.

„Europos parama leido atnaujinti ir pritaikyti turizmui daugelį objektų, kurie laukia tiek vietinių lankytojų, tiek užsieniečių. Nacionaliniuose parkuose galima susipažinti su gamta, augalija, juose įrengta daug naujų pažintinių takų, o lankytojo bilietas kainuoja tik 1 eurą“, – pataria I. Druktenė.

Ji taip pat rekomenduoja įvairius kultūrinius objektus, dvarus, muziejus, kuriuose galima apsilankyti nemokamai arba už simbolinę kainą. Anot I. Druktenės, keliones po Lietuvą dažniausiai organizuoja patys turistai, bet taip pat yra tokias paslaugas siūlančių turizmo agentūrų.

„Vietinės turizmo agentūros siūlo vienadienes arba keliones su nakvyne. Jų kaina prasideda nuo 20 eurų, į ją įeina transportas bei profesionalių gidų paslaugos. Manau, kad tokia kaina yra prieinama“, – sako Turizmo departamento specialistė ir priduria, kad daugelį vietovių verta aplankyti ne vieną kartą.

Atostogų išlaidas reikia planuoti iš anksto

„Swedbank“ Asmeninių finansų instituto Lietuvoje vadovė Odeta Bložienė sutinka, kad išvykti atostogauti galima neišleidžiant daug pinigų, ir priduria, kad didžiausia problema – ne pinigų, o iniciatyvos bei organizuotumo trūkumas. Jos teigimu, atostogų išlaidas reikia planuoti iš anksto.

Odeta Bložienė

„Dauguma žmonių atostogų išlaidas planuoja paskutinę minutę. Nereikia pamiršti, kad per atostogas išlaidos didėja, o darbo užmokestis išlieka toks pats“, – teigia ji.

Anot I. Druktenės, svarbu išsirinkti tinkamą laiką atostogoms. „Į kaimo turizmo sodybas nebūtina važiuoti per Jonines ar Mindaugo karūnavimo dieną, nes tokiomis dienomis išauga jų kainos. Pavyzdžiui, šiemet gegužę ir birželį buvo nuostabūs orai, o kaimo turizmo sodybos ir pajūris buvo tušti“, – pastebi pašnekovė.

Jos teigimu, gerai suplanuoti atostogas reikėtų mažiausiai prieš savaitę, o planuojant neverta galvoti apie orus, nes jų prognozė bet kada gali pasikeisti: „Pavyzdžiui, šiandien lyja, o rytoj galbūt švies saulė.“

O. Bložienės teigimu, reikia iš anksto nuspręsti, kokių norime atostogų, pavyzdžiui, ar pakeliauti, ar tiesiog pailsėti ir pabūti su šeima. Be to, nors daugumai žmonių patinka jų darbas, tačiau atostogos dėl to nėra mažiau svarbios.

„Reikia plėsti akiratį. Lietuvoje taip pat yra daugybė vietų, kurias vertėtų aplankyti“, – sako ji ir priduria, kad norint turiningai atostogauti, tikrai nebūtina vykti į tolimus kraštus, nes įdomių lankytinų vietovių bei puikių paplūdimių galima rasti ir Lietuvoje ar Latvijoje.