Palangoje dirbantys DELFI žurnalistai suskaičiavo, kiek kainuoja pagrindiniai dalykai: kelionė, nakvynė, maitinimasis ir pramogos.

O aš nuvažiuosiu prie jūros

Naujoje Palangos autobusų stotyje kiekvieną dieną net ir prastu oru zuja nemažai keleivių – daugiausia jaunimo ir vyresnio amžiaus žmonių. Neturintiems nuosavo automobilio tai bene populiariausia priemonė keliauti.

Priklausomai nuo vežėjo ir paros meto, kada išvažiuoja autobusas, bilietą iš Vilniaus į Palangą be nuolaidos galima nusipirkti už 18 – 23 Eur. Jei su tuo pačiu vežėju keliausite ir atgal, tai kainuos 6 Eur, nenorint prisirišti, su kitu vežėju kelionė atgal kainuos 18 Eur.

Iš Kauno į Palangą penktadienį po darbo autobusu galima nuvažiuoti už maždaug 15, atgal – už 12 Eur. Kiek daugiau kainuotų bilietas iš Panevėžio, keliais eurais mažiau – iš Šiaulių.

Traukiniu iš Vilniaus į Klaipėdą (penktadienį) ir atgal (sekmadienį) galima nukakti už 28 Eur. Iš Klaipėdos į Palangą ir atgal autobusu papildomai kainuotų apie 3 Eur.

Jeigu važiuotume automobiliu, kurio vidutinės kuro sąnaudos yra apie 7,5 l/100 km, o už kurą mokėtume vidutiniškai apie 1 Eur, tai, apytikriai skaičiuojant, visa kelionė iš Vilniaus kainuotų apie 45 Eur (7,5 l x (300 km + 300 km)/100 x 1 Eur), o iš Kauno – apie 30 Eur.

Važiuojant benzinu varomu automobiliu kelionė tikriausiai būtų kiek brangesnė, dyzelinu – galbūt kiek pigesnė. Suskystintų dujų kaina yra maždaug 50 proc. mažesnė nei dyzelino ir benzino, taigi įsipylus jų, kelionės kaina sumažėtų panašiai.

Jeigu vienu automobiliu važiuoja, pvz., keturi asmenys, tai skaičiuojant kelionę vienam asmeniui, tai būtų kur kas pigiau nei autobusu arba traukiniu. Na, o keliaujantys autostopu paprastai nieko nemoka.

Palanga močiučių ar kempingas

Iki Joninių daugelyje Palangos vietų išsinuomoti kambarį ar butą kainuoja kiek mažiau. Pavyzdžiui, vienuose iš poilsio namų vienam žmogui pernakvoti kainuoja mažiausiai 5 Eur. Dviviečiai, triviečiai ir keturviečiai kambariai atitinkamai kainuoja 10, 15 ir 20 Eur už vieną parą.

Taigi, ekonomiškas variantas vienam žmogui už dvi nakvynes nuo penktadienio iki sekmadienio atsieitų 10 Eur.

Apsistoti naujame Palangos kempinge vienam asmeniui su palapine ir vieta automobiliui kainuotų 10 Eur už parą arba 20 Eur už dvi savaitgalio paras.

Norintys daugiau privatumo ir patogumų gali nesunkiai susirasti išsinuomoti visą butą.

Priklausomai nuo vietos, būsto dydžio ir būklės, nuoma gali kainuoti apie 30–60 Eur už parą. Skaičiuojant vidurkį – apie 70 Eur už dvi paras.

Viešbučiuose kainos yra kiek didesnės. Pavyzdžiui, apsistoti Arvydui Saboniui priklausančio viešbučio „Pušų paunksmė“ standartiniame dviviečiame kambaryje sezono metu kainuoja 99 Eur (į šią kainą įskaičiuoti pusryčiai taip pat stovėjimo vieta automobiliui).

Taigi, nakvynė Palangoje savaitgalį gali kainuoti nuo 10 Eur iki kelių šimtų.

Maistas kiekvienam pagal kišenę

Bent jau didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse maisto prekės Palangoje kainuoja panašiai kaip ir kituose miestuose, o turgelyje pastebimai didesnės.

Jei nesinori gamintis pačiam ir jeigu negyveni viešbutyje su „viskas įskaičiuota“, pusryčiai su kiaušiniene (2,99 Eur) ir puodeliu juodos kavos (0,69 Eur) tinkliniame picerijų restorane kainuos maždaug 3,5 Eur.

Už panašią kainą Palangos maitinimo įstaigose galima rasti ir kompleksinius pietus iš sriubos ir antrojo patiekalo. Norintys ko nors įmantriau, gali skaičiuoti apie 10 Eur už dienos sriubą ir kokį nors kepsnį.

Pavyzdžiui, poilsiautojų pamėgtame „HBH pas Juozapą“, rūgštynių dienos sriuba (1,6 Eur), kiaulienos kepsnys „Viską matau“ (6,7 Eur) ir „sluoksniuota” late kava (2 Eur) iš viso kainavo 10,3 Eur.

Gal kiek didesnę sumą būtų galima planuoti išleisti vakarienei. Pavyzdžiui, J. Basanavičiaus gatvėje įsikūrusiame restorane „De Cuba“ tiršta troškinio sriuba kainuoja 5 Eur, cepelinai 5,5 Eur, jautienos mėsainis – 8 Eur. Pusė litro gaivaus gėrimo – 2 Eur, o bokalas skirtingų rūšių alus – nuo 2,8 Eur. Tiesa, tiek maisto, tiek gėrimų Palangoje galima rasti ir pigesnių, ir brangesnių.

Taigi, galima būtų skaičiuoti, kad netaupant vienam žmogui pasimaitinti per dieną kainuotų apie 15–20 Eur per dieną arba apie 35 Eur per savaitgalį.

Pramogos be jūros ir saulės

Bene geriausiai žinoma ir bent jau vyresnių poilsiautojų itin pamėgta pramoga yra pasivaikščiojimas Palangos botanikos parke (nieko nekainuoja) ir Gintaro muziejuje, kur įprastinis bilietas atsieis 2,4 Eur.

Moksleiviams, studentams, pensininkams ir kai kurioms kitoms gyventojų grupėms taikoma 50 proc. nuolaida, o neįgalieji ir kai kurie kiti asmenys gali į jį patekti nemokamai.

Apsilankymas Palangoje įsikūrusiame vorų ir kitų nariuotakojų zoologijos sode „Insektariumas“ kainuoja nuo 2,5 Eur iki 3,5 Eur.

Vaškinių figūrų ir Šunų muziejai gali skambėti nuobodžiai, bet jei pavyktų pasikalbėti su vieno ir kito vadovais, tikrai nenusiviltumėte.

Pavyzdžiui, vaškinių figūrų muziejuje galite sužinoti, kiek tūkstančių plaukų po vieną sudedama į figūros galvą, arba kodėl tokia didelė Lady Gaga nosis. Šunų muziejuje, į kurį patartina patiems atvežti dovanų kokią nors šuns figūrėlę, bus galima pamatyti ir kelis oficialiai patvirtintus Lietuvos rekordus.

Jeigu nesinori lįsti į vėsią jūrą, Palangoje galima paplaukioti keliuose baseinuose. Šalia „HBH Pas Juozapą“ įsikūrusiame komplekse „Atostogų parkas“ pigiausias 2 val. bilietas suaugusiam kainuoja 16 Eur, 2 tėvams su vaiku – 32 Eur.

Panašias paslaugas teikia ir reabilitacijos centras Palangos „Linas”. Jo svečiams baseino ir saunos pirma ir antra valanda kainuos po 35 Eur; trečia valanda po 17,50 Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (444)