Statistikos departamento tyrimas atskleidė, kad daugiausia, net 65 proc., gyventojų negali sau leisti atostogų namuose Tauragės apskrityje. Po jos sekė Telšių (60 proc.), Utenos (54 proc.) ir Klaipėdos (53 proc.) apskrytis.

Kalbant apie apskritis, mažiausiai nuskriausti atostogomis galėtų jaustis Kauno (33 proc.) ir Vilniaus (37 proc.) apskričių gyventojai.

DELFI domisi, kokį ekonomiškiausią atostogų variantą užsienyje gyventojams galėtų pasiūlyti kelionių organizatoriai, o kiek kainuotų savaitės nakvynė keturių asmenų šeimai Lietuvos pajūryje ar kaimo turizmo sodyboje.

Atostogos Turkijoje atpigo trečdaliu

Keliones organizuojantis Rimvydas Širvinskas, žinomas Makaliaus vardu, kalbėdamas apie atostogas svetur, teigė, kad šiemet pigiausias poilsis Turkijoje ir Bulgarijoje.

„Pastarojoje labai populiarėja poilsis su šeimomis, vis labiau orientuojamasi į poilsį su „viskas įskaičiuota“ maitinimo sistemą, kurią labai mėgsta šeimos. Šiemet dėl prastos situacijos Turkijoje, poilsio paketų kainos asmeniui palyginus su praėjusiais metais sumažėjo 35 proc. Graikijos salos taip pat neatsilieka, tačiau yra kiek brangesnės. Šeimos labai pamilo Kretą, Kosą, Rodą, nes iki šių salų tiesiogiai skrenda kelios bendrovės iš Lietuvos, o taip pat orientuojamasi į šeimų poilsį“, – komentavo jis.

R. Širvinskas tikino, kad šeimoms Lietuvoje atostogauti brangu: „Prieš porą mėnesių savo portale pradėjome Lietuvos projektą – ėmėme siūlyti savaitgalius ar atostogas praleisti Lietuvoje.

Derėjomės su viešbučiais, kad suteiktų kiek geresnes kainas, tačiau – bergždžias reikalas: viešbučiai ir taip puikiai užpildyti, todėl užuot darę nuolaidas, netgi kelia kainas tam tikrais metų periodais. Anykščiams, Birštonui ir Druskininkams sekasi labai gerai, čia žmonės ilsisi ištisus metus. Kiek sunkiau – Lietuvos pajūriui“.

Batumis
Kelionių organizatoriaus „Teztour“ rinkodaros vadovė Inga Aukštuolytė teigė, kad atostogauti svetur ekonomiškiausia iš anksto įsigijus visą kelionės paketą (lėktuvo bilietai, apgyvendinimas, nuvežimas iš ir iki oro uosto, maitinimas).

„Esame paskaičiavę, kad jei į kelionių organizatoriaus iš anksto sudarytą kelionės paketą įeinančias paslaugas klientas pirktųsi kiekvieną atskirai, pvz., internetu, galiausiai jis sumokėtų 20-25 proc. daugiau. Geresnes mūsų laimimas kainas lemia masto ekonomija ir tvirtesnės derybinės pozicijos – didieji kelionių organizatoriai užtikrina keliautojų srautus iš viso pasaulio, paslaugos yra perkamos iš anksto, todėl savo klientams galime siūlyti keliones išties palankiomis sąlygomis“, – pastebėjimais dalijosi ji.

Nesinaudoja kelionių organizatorių paslaugomis

Tuo metu vilnietis Dalius, kuris visuomet atostogas organizuojasi pats, sutiko, kad atostogas pigiausia planuotis iš anksto, bet kartu kritikuoja kelionių organizatorių kainas ir teigia, kad pačiam organizuojantis keliones galima išlošti.

„Liepos pabaigoje vyksiu su dar viena šeima atostogų į Lloret de Mar kurortą porai savaičių. Vienam žmogui dviejų savaičių atostogos išeis apie 40 proc. pigiau nei dabar pirkčiau savaitę iš kelionių organizatoriaus“, – įsitikinęs vyras.

Vyrui jau prieš kuris laikas pavyko rasti pigius lėktuvo bilietus su iš Lietuvos į Barseloną pradėsiančiomis skraidyti „Vueling“ oro linijomis už 80 eurų (vienam žmogui į abi puses). Nakvynę dviem savaitėms dviejų miegamųjų kambarių bute su svetaine ir terasa pavyko rasti už 1100 eurų.

„Ekonominį variantą galima pasidaryti ir į tas šalis, kurios atrodo kaip prabangos šalys, tarkime Ispanija. Jei iš anksto planuoji ir nesi pririštas prie konkretaus laiko“, – pridėjo Dalius.

Vis dėlto vyras pastebėjo, kad kalbant apie Ispaniją į šią šalį pigių skrydžių bendrovės vasarai yra pakankamai iškėlusios kainas: „O štai, kai buvo neseniai pranešta apie naujus skrydžius į Nicą, Prancūziją, tai buvo galima rugpjūčio mėnesį surasti bilietus į abi puses už 50 eurų. Panašiai buvo ir pernai metais, kai į Kiprą buvo galima nuskristi už 50-60 eurų sezono metu. Taip galima labai ekonomiškai susiorganizuoti savaitės atostogas“.

Žinoma, organizuojantis atostogas patiems reikia nepamiršti papildomų išlaidų transportui (nuo ir į oro uostą), maitinimosi išlaidų bei kitų pramogų išlaidų.

Atostogos Bulgarijoje pabrango

Savo ruožtu „Teztour“ rinkodaros vadovė I. Aukštuolytė skaičiuoja, kad su minėtu kelionių organizatoriumi vasarą, pavyzdžiui, liepą, savaitės trukmės kelionė 4 asmenų šeimai (du vaikai ir du suaugusieji) su maitinimosi tipu „viskas įskaičiuota“ galima įsigyti nuo 1100 eurų (3 žvaigždučių viešbutis).

„Jei daugiausia laiko leidžiama viešbučio teritorijoje, o dažnai ji būna didelė su daug žalumos, baseinais, nuosava paplūdimio juosta, sporto klubais ir kitomis pramogų visai šeimai alternatyvomis, tikėtina, kad neplanuotų išlaidų bus minimaliai, – kalbėjo ji. – Tiems, kurių atostogų biudžetas labai ribotas, rekomenduojama rinktis tokį kelionės paketą, į kurį būtų įtraukta kuo daugiau būtiniausių paslaugų, - taip kelionės biudžetas taps valdomas ir bus išvengta neplanuotų išlaidų. Vis dėlto būtina atkreipti dėmesį, kad viešbučiuose siūlomi maitinimo tipai „Viskas įskaičiuota“ gali skirtis, dalis paslaugų gali būti mokamos, tad prieš pasirenkant viešbutį, rekomenduojama išsiaiškinti visų teikiamų paslaugų įkainius“.

Kaip pigiausias šalis atostogoms svetur su paketu „viskas įskaičiuota“, I. Aušktuolytė įvardijo Turkiją, Bulgariją, Graikiją ir Egiptą. „Teztour“ skaičiuoja, kad šiemet pigiau ilsėtis Egipte ir Turkijoje, tačiau dėl išaugusios paklausos pabrango atostogos Bulgarijoje.

Rimvydas Širvinskas-Makalius
R. Širvinskas, Makalius, kad ekonomiškiausią atostogų variantą su „viskas įskaičiuota“ galima rasti pavasarį-vasaros pradžioje ir rudenį. Tuomet galima rasti pasiūlymų iki 1000 eurų keturių asmenų šeimai.

„Šiemet pastebėjome tendenciją, jog lietuviai iš savo biudžeto išskiria daugiau pinigų atostogoms, todėl pigiausius pasiūlymus perka gana retokai - kuo toliau, tuo labiau lygina kainą su gaunama kokybe, jų krepšelis tampa vis brangesnis. Už suaugusį žmogų savaitės poilsiui užsienyje lietuviai negaili 500-700 eurų, už vaikus - 400-500 eurų“, – skaičiavo pašnekovas.

Vis dėlto R. Širvinskas pastebėjo, kad mažesnes pajamas gaunantys gyventojai vis dėlto lieka Lietuvoje ir renkasi ekonominį poilsį pajūryje, privačiame sektoriuje, kaimo turizmo sodybose, poilsiavietėse.

Atostogos lietuviškame kaime

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentas Linas Žabaliūnas teigė, kas pasakyti, kiek kainuotų vasaros savaitė keturių asmenų šeimai kaimo turizmo sodyboje, sudėtinga.

„Kaimo turizmo sodybų pasirinkimo spektras yra nuo vieno „gandriuko“ iki penkių „gandriukų“ (kaimo turizmo sodybų vertinimo sistema, viešbučių žvaigždučių atitikmuo – red.). Šiandien važinėjome po Anykščių, Molėtų kraštą ir matėme labai skirtingas sodybas. Statistikos departamentas yra ūkiškai paskaičiavęs, kad vidutiniškai pernai apgyvendinimo kaina Lietuvoje siekė 12,55 euro už nakvynę“, – kalbėjo pašnekovas.

Taigi, apytikriai skaičiuojant, keturių asmenų šeimai savaitė už nakvynę tuomet kainuotų apie 351,4 euro, ekonomiškesnis variantas – pigiau už vidurkį.

L. Žabaliūnas taip pat pabrėžė, kad atvykęs į kaimo turizmo sodybą žmogus dažnai išleidžia pinigų ir papildomomis paslaugomis (baidarių nuoma, valtis, pirtis ir pan.). Čia statistikos departamentas skaičiuoja, kad vidutiniškai parai žmogus išleidžia dar apie 7,5 euro kitoms paslaugoms.

„Bet, kaip konkretus pavyzdys, keturių „gandrų“ sodyboje Molėtų rajone savaitgalis (penktadienis-sekmadienis) namelis 8 žmonėms su virtuvėle ir kitais patogumais kainuoja 280 eurų. Žinoma, yra kainų, kur žmogus moka po 10 eurų už nakvynę ir nakvoja su minimaliais patogumais“, – kalbėjo pašnekovas.

Palangos turizmo informacijos centro duomenimis, pavyzdžiui, rugpjūčio mėnesį buto nuoma parai kainuoja apie 60 eurų, bet galima rasti ir nakvynę Palangoje už 3-5 eurus žmogui nakčiai.

Šiemet šalia Palangos pradeda veikti ir naujas kempingas. Čia suaugusiam kaina – 6 eurai, vaikui – 3 eurai, palapinės vieta – 6 eurai, automobiliui vieta – 5 eurai.

Kas išgyvena aukso amžių?

Grįžtant prie atostogų užsienyje, kelionių organizatoriaus „Novaturas“ generalinis direktorius Linas Aldonis taip pat tvirtino, kad sutaupyti galima atostogas planuojant iš anksto.

„Perkant iš anksto, daugelis viešbučių gali pritaikyti papildomų nuolaidų atostogaujantiems su šeimoms, būtent vaikams skirtoms paslaugoms ar pramogoms. Taikomos įvairios akcijos: vaikai iki 12 metų apnakvyndinami nemokamai, o antrasis vaikas paprastai atostogauja už pusę kainos ir panašiai“, - kalbėjo jis.

Pasiteiravus, kokios šalys populiariausios tarp mažiau pajamų turinčių gyventojų L. Aldonis taip pat paminėjo Turkiją ir Bulgariją.

Linas Aldonis
„Vertinant turizmo rinką plačiąja prasme, tokie Vakarų Europos šalių kurortai, kaip Ispanija, Portugalija ar Italija išgyvena aukso amžių. Šios šalys vasaros sezoną pasitinka užsitikrinę itin aukštą viešbučių užimtumą. Todėl apibendrinant galima sakyti, kad vasaros sezono metu šių šalių viešbučių kainoms įtakos turės didesnis viešbučių užimtumas. Populiariausi viešbučiai pildosi greičiausiai, todėl ir kainų pokytis juose bus labiausiai juntamas. Prieš porą metų, dėl ekonominės šalies situacijos kainos lydere buvo Graikija, dar anksčiau – Ispanija. Šiais metais šios šalys sėkmingai žengia į priekį, todėl kainų politika renkantis šiuos ar kitus Vakarų Europos šalių kurortus lanksti buvo tik tiems, kurie pirko keliones iš anksto“, - kalbėjo kelionių organizatoriaus atstovas.

L. Aldonis pastebi, kad atostogų kaina užsienyje krenta, todėl vis mažesnes pajamas gaunantys lietuvaičiai gali sau leisti atostogas užsienyje.

Kad atostogos užsienyje pinga, pastebi ir R. Širvinskas, Makalius. Pasak jo, tai lemia didėjanti konkurencija ne tik tarp kelionių organizatorių Lietuvoje ar kitose šalyse, bet ir tarp pačių kurortų: „Tarkime, Turkiją sparčiai vejasi Bulgarija, o Gruzijos Adžarijos regionas netgi dalinai finansuoja naujų kelionių organizatorių, planuojančių vykdyti užsakomuosius skrydžius į Batumį, atėjimą į jų regioną“.

Pasak jo, politinė situacija, nelaimės (įvykiai Hurgadoje, bomba lėktuve iš Šarm el Šeicho, neramumai Turkijoje) verčia kelionių organizatorius mažinti kelionių kainas. To pasiekiama ir kainas mažinant vietiniams viešbučiams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (129)