Jeigu gyventojo PSD nedraudžia darbdavys arba valstybė (pvz., moksleiviai, studentai, pensininkai ir kt. yra draudžiami valstybės lėšomis), jis privalo draustis pats. Tiesa, įmokų nereikia mokėti tiems, kurie oficialiai deklaravo išvykimą iš Lietuvos.

Savarankiškai besidraudžiantys asmenys kiekvieną mėnesį iki einamojo mėnesio paskutinės dienos turi sumokėti 9 proc. dydžio PSD įmokas nuo minimalios mėnesinės algos. Tai yra po 31,5 Eur per mėnesį. Jeigu įmoka nesumokama, gyventojas ne tik neįgyja sveikatos draudimo, bet ir tampa valstybės skolininku.

Nuo šių metų pradžios visas PSD įmokas pradėjo administruoti „Sodra“. Išplatintame pranešime ji ragina gyventojus, turinčius savarankiškai draustis PSD, bei ūkininkus, užsiimančius individualia žemės ūkio veikla, kurių žemės ūkio valda mažesnė nei 2 EDV, pasitikrinti, ar nėra įsiskolinę šių įmokų.

„Skolininkai turėtų suskubti susimokėti, nes vėliau pinigai gali būti išieškomi priverstine tvarka. Tačiau neturime tikslo surinkti įmokas iš žmonių, kurie Lietuvoje nesinaudoja sveikatos priežiūros paslaugomis, todėl gyvenančius ir dirbančius užsienyje, prašome kuo skubiau susitvarkyti išvykimo deklaracijas. Jos „Sodrai“ bus pagrindas panaikinti įsiskolinimą ir nebeskaičiuoti PSD įmokų iki asmuo grįš į Lietuvą ir tai deklaruos“, – ketvirtadienį paskelbtame pranešime cituojamas „Sodros“ direktoriaus pavaduotojas Ježy Miskis.

PSD neapsidraudę gyventojai negali naudotis nemokamomis gydymo paslaugomis (jų draustumas yra nutraukiamas), bet jiems dar ir kaupiasi įsiskolinimas, kuris vėliau bus išieškomas iš jų sąskaitų.

Dėl įmokų nemokėjimo nutrauktas draustumas bus atstatytas tik tokiu atveju, jei bus padengta visa iki einamojo mėnesio susidariusi skola.

Esant įsiskolinimui, sumokamos įmokos pirmiausia nukreipiamos įsiskolinimui padengti, taigi, jei esate skolingas, pvz. už 2 mėnesius, tai pervedus įmoką už 1 (einamąjį) mėnesį sveikatos priežiūros paslaugomis negalėsite naudotis, nes įmoka bus užskaityta kaip skolos padengimas, primena „Sodra“.

Pagal įstatymą, gyventojui nedeklaravus išvykimo ir nesumokėjus einamojo mėnesio įmokos, „Sodra“ jau kitą mėnesį gali kreiptis dėl priverstinio lėšų išieškojimo – pvz., inicijuoti pinigų nuskaitymą iš gyventojo banko sąskaitos.

Neoficialiomis žiniomis, ji planavo tai daryti kur kas anksčiau, nelaukdama 2017 m. Tačiau kai kurie Vyriausybės atstovai išsigando, kad tokios priemonės gali sukelti visuomenės pasipiktinimą. Be to, baimintasi, jog išsigandę priverstinio pinigų išieškojimo kur kas daugiau gyventojų deklaruos išvykimą iš Lietuvos. O tai padidintų oficialios emigracijos statistiką.

Taigi, nuspręsta, kad kol kas gyventojai tik bus informuojami apie PSD įsiskolinimą. Skolos iš jų sąskaitų bus aktyviai išieškomos nuo kitų metų pradžios.

Valstybinė ligonių kasa (VLK) informavo, kad Draudžiamųjų PSD registro duomenimis, 2016 m. gegužės 1 d. iš viso buvo apie 247 tūkst. nedraustų asmenų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (532)