„Penktadienį veltui blaškiausi po Lenkijos Seinų miestelį, ieškodama nusipirkti kalafiorą. Nei vienoje parduotuvėje (o jas sąžiningai aplėkiau visas) jų nebuvo.

Nebuvo kalafiorų net tądien vykusiame Seinų turguje, nei lietuvių pamėgtoje „Boružėlėje“ („Biedronka“).

Tiesa, pastarojoje prekybos salėje vis dar kabėjo užrašas su kalafioro kaina – 6,95 zloto už kilogramą (1,58 euro), tačiau pačių kalafiorų lentynoje buvo tuščia“, - pasakojo V. Danauskienė.

„Neužsakėme – per brangu. Tiekėjai užsiprašė po 10 zlotų (2,27 euro), tai pardavinėti tektų po 12 zlotų (2,37 euro) už kilogramą. Kas juos pirks?!” – “Boružėlėje” prie kasos žurnalistei paaiškino kasininkė Agnieszka.

Panašiai kalbėjo ir Mariuszas iš Seinų turgaus.

Daržovių kainos Lenkijoje
„Antradienį atvežčiau, bet bus po 10 zlotų už vieną kalafioro galvą. Pirksite?“ – suokalbiškai šypsodamasis klausė žurnalistės jaunasis Lenkijos ūkininkas – verslininkas.

Mariuszas sako, kad prieš Velykas prekiavo kalafiorais.

„Tačiau jų kaina buvo nežmoniška – 20 zlotų už galvą (4,55 euro)!“ – sako.

„Kaip pasakau, kiek už kalafiorą prašo Lietuvos prekybos centruose, lenkai negali patikėti: „Ir Lietuva dar ne gatvėse?“

Grįždama po apsipirkimo iš kaimyninės Lenkijos, dėl visa ko užsuku Seinuose, šalia turgavietės ir Lietuvos konsulato pastato, įsikūrusioje Boženos ir Mareko Tydmanų sėklų krautuvėlėje.

1 gramo kalafiorų sėklų pakuotė man atsieina 3,10 zloto (0,71 euro).

Pirkdama prisimenu, jog DELFI skaičiau tekstą apie tai, jog darbas darže prilygsta savotiškiems raminamiesiems vaistams. „Gal ir neblogai, kad jų nėra, tų kalafiorų“, - pagalvojo V. Danauskienė.

DELFI primena, kad prieš keletą dienų socialiniuose tinkluose gyventojai vienas per kitą dalinasi nuotrauka, kurioje užfiksuota nemaža žiedinio kopūsto arba kalafioro kaina. Tačiau ekonomistai ramino aistras ir nurodė, kad visame pasaulyje šios daržovės pastaruoju metu itin pabrango.

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis pasidalino tokiu įrašu: „Noriu apginti tą kalafiorą. Pastaraisiais mėnesiais dėl kalafiorams nepalankių oro sąlygų daugelyje šalių susidarė jų trūkumas. Kalafiorų kaina JAV didmeninėje rinkoje išaugo du su puse karto, Kanados parduotuvėse pavasarį kaina buvo pakilusi iki 8 dolerių, o Naujoje Zelandijoje – iki 10 dolerių.

Žinau, kad norisi kažką apkaltinti, bet ne dėl euro, ne dėl ūkininkų ar prekybininkų godumo pabrango tie kalafiorai. Jiems tiesiog buvo per šalta“, – konstatavo jis. Tokiu įrašu ekonomistas reagavo į daugelio žmonių pasipiktinimą, kurį sukėlė paplitusi nuotrauka, kurioje užfiksuotame kasos kvite nurodyta žiedinio kopūsto galvos kaina yra 3,49 Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1346)