Nors Lenkijos gyventojai gali džiaugtis mažesnėmis maisto kainomis dėl masto ekonomijos ir lengvatinio PVM, ne visos prekybos centruose – pigesnės nei Lietuvoje.

Portalas DELFI jau ne kartą rašė apie maisto prekių kainų skirtumus čia ir Lenkijoje, tačiau šįkart žurnalistams nuvykus į Suvalkus nuspręsta palyginti buitinės chemijos ir higienos prekių kainas.

Pigesnių maisto produktų privalumus Lenkijoje galima pajusti ne tik dėl pardavimų masto, bet ir dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM), kurio lengvatinis tarifas 5 ar 8 proc. Vis dėlto didžiajai daliai prekių Lenkijoje taikomas 23 proc. PVM tarifas, kai Lietuvoje turime 21 proc. PVM.

Portalas DELFI nusprendė palyginti Suvalkuose esančio prekybos centro buitinių ir higienos prekių kainas su tokių pačių prekių ženklų kainomis Lietuvoje.

Pasirodo, prieš kraunat buitines ir higienos prekes į krepšelį Lenkijoje reikėtų gerai pasidomėti, kokios tų pačių prekių kainos gimtojoje šalyje.

Kaip rodo žurnalistų atliktas kainų palyginimas, vieningos tendencijos, kad šio tipo prekės Lenkijoje būtų pigesnės, nėra. Negalima išskirti net skirtingų kategorijų prekių.

Pavyzdžiui, vieno tipo skalbimo milteliai gali būti pigesni Suvalkų parduotuvėje, kiti – lietuviškuose prekybos tinkluose.

PrekėKaina Lenkijoje (eur)Kaina Lietuvoje (eur)
„Head & Shoulders” šampūnas (400 ml)

3,5

5,33

Blend-a-Med” 3D White dantų pasta (100 ml)

2,56

1,85

Ariel” 3in1 skalbiklis (30 kap.)

9,33

12,75

Silan Sensitive” skalbinių mikštiklis (2 l)

3,73

4,63

Domestos” WC gaiviklis muiliukas su dėklu

1,86

0,89

Persil color” skalbimo milteliai (20 skalb.)

6,53

4,99

Cif” kalkių valiklis

2,38

3,36

Ajax gel” dušo ir vonios valiklis

1,77

1,27

Domestos” WC valiklis (750 ml)

2,1

1,52

Neseniai atliktas „Maxima“ prekybos tinklo tyrimas, kuriame lyginamos populiariausių maisto ir namų apyvokos prekių kainos Lietuvoje, patvirtino lietuvių įsitikinimą, kad Lenkijoje pagrindinių prekių krepšelis kainuoja mažiau nei Lietuvoje.

Prekybos tinklo sudarytas prekių krepšelis Lietuvoje kainuoja 137 eurus, kai Lenkijoje 124 eurus.

Komentuodamas lietuvių vykimą į Lenkiją apsipirkti prekybos tinklo „Maxima“ vadovas Žydrūnas Valkeris teigė, kad miestelių, esančių netoli Lenkijos, gyventojai jau ir anksčiau rinkosi važiuoti į Lenkiją, tačiau galbūt paskutiniu metu padaugėjo žmonių, važiuojančių į Lenkiją apsipirkti iš kitų gyvenviečių ar miestų.

„Tačiau tai nėra masinis reiškinys“, – tvirtino „Maximos“ generalinis direktorius.

Prekybos tinklo „Norfa“ generalinis direktorius Dainius Dundulis aiškina, kad dalis buitinių ar higienos prekių Lenkijoje visgi gali būti pigesnės nei Lietuvoje.

„Jei kalbėtume apie buitinę chemiją, Lenkijoje yra labai daug buitinės chemijos gamintojų, o dėl to susidaro didelė konkurencija. Mes turime vos kokius tris gamintojus“, – kalbėjo pašnekovas.

Pasak jo, kalbant apie chemijos ar higienos produktus reikėtų paminėti didžiąją dalį pardavimų sudarančius pasaulinius tokių prekių ženklus kaip „Procter and Gamble“ ar „Henkel“.

Dainius Dundulis
„Daugelį šių produktų mes atsivežame iš tarpininkų Lenkijoje ir iš jų mes gauname pigiau nei gauname pirkdami tiesiai iš gamintojo. Lenkijoje yra didelė rinka, tai patys gamintojai Lenkijai parduoda pigiau nei parduoda mums į Lietuvą“, – pastebėjo D. Dundulis.

Prekybos tinklo vadovas skaičiavo, kad net tarpininkui užsidėjus tam tikrą antkainį galutinė kaina Lietuvos pardavėjams išeina mažesnė nei perkant tiesiogiai iš gamintojų.

„Gamintojai kiekvienoje šalyje taiko skirtingą kainų politiką. Žinoma, gali būti, kad tiekia skirtingus produktus, bet gali būti ir taip, kad produktas tas pats, bet skiriasi tik pakuotė, ir taip jie gali taikyti skirtingą kainų politiką“, – pridėjo pašnekovas.

Pasak jo, apie 70 proc. visų buitinių, chemijos prekių pardavimų tenka pasauliniams gamintojams, todėl jis šią rinką išskiria kaip labiausiai monopolizuotą pardavimuose.

Pasiteiravus, ar prekybos tinklas „Norfa“ jaučia Lietuvos gyventojų didesnį susidomėjimą ir vykimą iš Lietuvos apsipirkti, D. Dundulis teigė, kad žiūrint į apyvartas to tikrai nesijaučia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (746)