Socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje I. Laursas dalijasi istorija, kurioje pastebėjo, kokį variantą, mokant užsienyje banko kortele, geriau rinktis.

„Keliaujantys žmonės tikriausiai pastebėjo, kad per paskutinius keletą metų pardavėjai užsienio šalyse pradėjo siūlyti naują paslaugą – atsiskaitant už prekę ar paslaugą susimokėti savo valiuta“, - savo įrašą pradeda verslininkas.

Kartu jis prisimena savo vizitą Šveicarijoje, kai prekybininkai klausia, ar bus norima atsiskaityti eurais ar Šveicarijos frankais.

„Kas įdomiausia, paklausus keliasdešimt kartų (taip, netingėjau tiek klausti) – „o koks skirtumas?“, ne karto negavau teisingo atsakymo. Didžioji dauguma pardavėjų prisipažįsta kad nežino, koks skirtumas, maža dalis teigia kad „žinoma Jūsų namų valiuta“ (melas!), dar nedidelis kiekis iškelia visiškai keistus paaiškinimus („gal jums jaukiau mokėti savo valiuta“, „jūsų bankui patogiau vesti apskaitą vietine valiuta“ ir kt.)“, - rašo I. Laursas.

Verslininkas pataria mokėjimą savo valiuta (eurais) matyti kaip papildomą pardavėjo ir jį aptarnaujančio banko paslaugą, už kurią imamas mokestis.

Kaip pavyzdį I. Laursas pateikia savo mokėjimą iš paskutinio vizito Šveicarijoje: mokėjimo terminale jo buvo užklausta, kad jis norėtų mokėti 615,79 eurų ar 650 Šveicarijos frankų. Pasirinkus vietinę valiutą (650 Šveicarijos frankų) jam nuo kortelės buvo nuskaičiuota 609,83 euro.

„Jei būčiau pasirinkęs eurus, tiesiog padovanočiau 6 eurus pardavėjui. Nedidelė suma, bet pats tokio paslėpto mokesčio buvimo faktas ir tiesioginis pardavėjo apie tai melas įžeidžia“, - piktinosi verslininkas.

SEB banko šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė aiškino, kad jei, pavyzdžiui, esame Lenkijoje, ir pardavėjo paklausti pasirenkame, kad atsiskaitysime kortele vietine valiuta (šiuo atveju – zlotais), valiutos keitimo operacija vyks pagal kortelę išleidusio banko numatytą tvarką.

„Jei nuspręsime pasirinkti, kad atsiskaitysime eurais, pirkinio vertė zlotais į eurus bus keičiama vietos – vieno iš komercinių Lenkijos bankų – nustatytu kursu. Kaip rodo stebėjimai, užsienio banko nustatytas kursas, kuriuo pirkinio kaina tos šalies valiuta perskaičiuojama į eurus (ir kurie nurašomi iš kortelės sąskaitos), paprastai būna nepalankesnis pirkėjui.

Taigi, dažniausiai būna parankiau pasirinkti atsiskaityti kortele tos šalies vietine valiuta“, - patarė šeimos finansų ekspertė.

Ilja Laurs
Vis dėlto specialistė pastebi, kad kiekvienas pasirinkimas turi ir pliusų, ir minusų: „Jei pasirinksime, kad (pavyzdžiui, Lenkijoje) atsiskaitymo valiuta yra eurai, vadinasi, pirkinio suma iš karto bus perskaičiuota į eurus (ją matysime mokėjimo dokumente) ir iš karto žinosime, kiek eurų kainavo prekė ir kiek eurų sumažėjo pinigų likutis mūsų sąskaitoje. O jei pasirinksime atsiskaityti vietos valiuta (pavyzdžiui, zlotais), tai iš karto žinosime, kiek sumokame zlotų. Kadangi pirmiau pinigai rezervuojami, o po to atliekama finansinė operacija, pinigai iš kortelės sąskaitos nurašomi po 2–4 dienų, todėl tik tuomet sužinosime tos dienos valiutos keitimo kursą ir tikslią iš sąskaitos nurašytą sumą eurais. Jei vis dėlto atsitiktų taip, kad keitimo kursas per tą laiką smarkiai pasikeistų (zlotas euro atžvilgiu pabrangtų), tai pirkėjui galėtų būti nemalonus netikėtumas“.

„Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius teigė, kad reikia atkreipti dėmesį į tai, kad kai banko kortele atsiskaitome ne eurais, vykdomas valiutos konvertavimas.

Julita Varanauskienė
„Įprasta, jog valiutos konversijos tvarką nustato tas bankas, kuris yra išleidęs mokėjimo kortelę. Priklausomai nuo kortelės palaikymo sistemos, apskaičiuojant naudojamas atitinkamai „Visa Europe Services Inc“ arba „MasterCard International“ nustatytas valiutos keitimo kursas“, - aiškino banko atstovas.

Vis dėlto, kai keliaujant užsienio šalyse prekybininkai pasiūlo rinktis atsiskaitymus kortelės valiuta, tuomet pirkėjui valiutą konvertuoja prekybininkas ir siūlomą valiutos keitimo kursą pateikia elektroninio skaitytuvo ekrane kartu su operacijos suma pasirinkta valiuta.

„Klientui pasirinkus mokėjimą savo kortelės valiuta, jis PIN kodu patvirtina operacijos duomenų teisingumą bei tai, jog buvo supažindintas su pritaikytu valiutos kursu. Tokią galimybę siūlyti kelias atsiskaitymo valiutas (šalies ir mokėjimo kortelės) prekybininkui suteikia kortelių skaitytuvus įdiegusi bendrovė“, - teigė S. Abraškevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)