Šiaulių apskrities vyriausiasis policijos komisariatas praneša, kad sausio 21–ąją Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo.

Pareigūnams, pradėjus aiškintis įvykio aplinkybes, paaiškėjo, kad praėjusių metų vasarą moteris užkibo ant jai elektroninį laišku mesto jauko - pasiūlymo saugiai ir labai pelningai investuoti.
Ūkininkė prisiregistravo tinklapyje, nurodydama savo asmens duomenis, nusiųsdama asmens dokumento kopiją, parašydama banko sąskaitos numerį, o po kelių dienų jai paskambino rusakalbė investicijų konsultantė. Nepažįstamoji Joniškio rajono gyventojai pasiūlė daryti pinigines investicijas, kurios grįš solidžiais laimėjimais, nurodė, kur reiktų pervesti pinigus, kurie atneštų šimtaprocentinius laimėjimus. Deja, pirmoji investicija buvo nesėkminga. Moteris ne tik nieko neuždirbo, bet ir prarado investuotus 2000 eurų.

Po keleto savaičių tos pačios firmos tik kito konsultanto telefoninis skambutis moterį vėl įkvėpė naujoms investicijoms. Sūnaus ir dukros pinigais, jiems nežinant, ji pirko aukso, naftos ir kavos verslo akcijų, per dieną padarydama net keletą piniginių pervedimų. Ir juos pradėjo lydėjo sėkmė – labai pelninga grąža. Apimta azarto, moteris pinigus investavo toliau ir uždirbdavo nuo dviejų iki 11 tūkstančių JAV dolerių pelno. Savo investuojamas ir uždirbtas sumas ji galėjo stebėti tinklalapyje, kuriame buvo prisiregistravusi.

Sausio 20-ąją joniškietė jau nebeturėjo, ką investuoti, nes baigėsi pinigai, ir ji panoro atgauti nors dalį savo laimėjimų. Jų nesulaukusi, moteris pastebėjo, jog iš tinklapio dingo ir apie jos pelną liudijantys duomenys. Ūkininkė pamanė, kad bus patekusi į sukčių žabangas ir kreipėsi į policiją.
Tyrimo metu buvo nustatyta, kad įmonė, kurios tinklalapiu naudodamasi moteris investavo, yra registruota Kipre, veikia legaliai ir turi oficialų leidimą savo veiklai Lietuvoje.

Bėda ta, kad joniškietė, susiviliojusi nerealia investicijų grąža, „apako“ ir nebeperskaitė tinklalapyje skelbiamų investavimo sąlygų, kuriose rašoma, kad įmonė neatsako už kliento patirtus nuostolius, kad visą finansinę riziką dėl nepavykusių sandėrių ir galimų nuostolių prisiima pats klientas.

Moteris, nebūdama profesionali investuotoja, dėl biržų indeksų svyravimų ir kitų nepavykusių sandorių paprasčiausiai prarado visus savo investuotus pinigėlius. Tyrėjams ji prisipažino, kad visas finansines operacijas atliko, konsultuojama firmos atstovo ir neturėdama žalio supratimo apie investavimo subtilybes. Ar buvo susipažinusi su galimomis rizikomis? Gal ir buvo... Tiesiog ji į smulkiu šriftu parašytus įspėjimus nereagavo.

Taigi moteris dėl elementaraus ekonominio ir finansinio neišprusimo investavimo rinkoje prarado 80 000 eurų ir kaltinti dėl to gali tik pati save. Dėl nusikaltimo sudėties nebuvimo baudžiamoji byla buvo nutraukta, nes sukčiavimo versija nepasitvirtino.

Europos Sąjungos vertybinių popierių ir rinkų priežiūros institucija atkreipia dėmesį į galimas rizikas, kai žmonės, siekdami gauti didesnį pelną, ryžtasi investuoti į sudėtingus finansinius produktus, pvz., sandorius dėl kainų skirtumo, kuriais prekiaujant siūloma naudotis finansiniu svertu (angl. Contracts for Differences, CFD), kaip tai darė joniškietė. Plati su šio tipo investicijomis susijusi svertų sistema reiškia, kad rizikos laipsnis čia yra didesnis palyginti su kitais finansiniais produktais. Todėl galimybę prekiauti CFD žmogus turėtų svarstyti tik tuomet, jeigu turi didelę prekybos svyruojančiose rinkose patirtį, supranta, kaip veikia šios rinkos, ir žino apie visus susijusius rizikos veiksnius bei patiriamas išlaidas, turi užtektinai laiko aktyviai valdyti savo investicijas. Svertai (arba maržinė prekyba) gali veikti ne tik kliento naudai, bet ir atnešti didelių nuostolių, kurie gali būti didesni net už pradinę maržos įmoką.

Pavyzdžiui, jeigu investavote 2000 eurų, o A akcijos kaina sumažėja 5 proc. (nuo 10 EUR iki 9,5 EUR), tai, esant finansiniam svertui - 20, prarasite visą savo pradinę maržos įmoką (-100 proc.), t. y. 2000 EUR. Jeigu A akcijos kaina sumažėja 10 proc. (nuo 10 EUR iki 9 EUR), o finansinis svertas yra 20, prarasite ne tik pradinę savo įmoką (2000 EUR), bet ir turėsite sumokėti CFD teikėjui dar 2000 EUR (įkaito vertės išlaikymo prievolė), jeigu norite, kad jūsų sandoris galiotų toliau.

Prekiaujant CFD būtina nuolat stebėti rinką (minučių, valandų, dienų tikslumu). Net ir per naktį laikant poziciją atidarytą, kyla didesnė rizika ir patiriamos papildomos išlaidos.

Taigi CFD skirtas tik profesionaliems klientams arba itin didelę patirtį turintiems neprofesionaliesiems investuotojams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)