Štai patarimai, kurių laikydamiesi išvengsite beprasmiško išlaidavimo į kairę ir į dešinę, rašo „Business Insider“.

Delspinigiai ir pinigų išsigryninimo mokesčiai

Delspinigiai, papildomi kreditinių kortelių mokesčiai – visiškai beprasmiškas pinigų švaistymas, iš kurio pinigus leidžiantis žmogus negauna visiškai jokios naudos. Dar vienas būdas paleisti pinigų vėjais – naudojimasis kito banko bankomatais. Paskaičiuota, kad šių laikų vartotojui kiekvienas pasinaudojimas netinkamu bankomatu kainuoja 4,35 JAV dolerių (3,95 eurų). taigi akivaizdu, kad neatsakingumas kainuoja iš tiesų nemažai.

Vardinės prekės

Žvelkite kaip tik įmanoma plačiau, jei norite sutaupyti pinigų. „Turite nustatyti prioritetus, nes negalite gauti visų geriausių dalykų“, – savo knygoje „I Will Teach You to Be Rich“ rašo Ramitas Sethi.

„Pirkite tuos vardinius daiktus, kurie jums rūpi, ir be jokio gailesio karpykite išlaidas prekėms, kurios jums rūpi mažiau, rinkdamiesi kur kas pigesnius variantus“, – rekomendavo knygos autorius.

Taupyti patartina perkant higienos priemones, maistą, drabužius, gyvūnų prekes. Būtina išsiaiškinti, kas gi jums yra svarbu, o ką esate pasirengę paaukoti.

Maisto produktų perteklius


Nepamirškite, kad sugedus maisto produktams tiesiog išmetate pinigus į šiukšlių kibirą. Kaip teigia mokslininkė Dana Guners iš Gamtos išteklių apsaugos tarybos (Natural Resources Defense Council), apie 60 proc. vartotojų meta lauk maistą anksčiau laiko, o tai reiškia, kad namų ūkuose išmetama nuo 15 iki 25 proc. perkamo maisto.

D. Gunters primena, kad tai kainuoja iš tiesų daug.

Įsivaizduokite, kad iš prekybos centro išeinate su keturiais maisto produktų pilnais maišais, vienas iš maišų automobilių aikštelėje jums iškrenta, tačiau jūs nesivarginate jo pakelti. Iš esmės būtent taip elgiamės savo namuose kiekvieną mielą dieną iš šaldytuvo išmesdami sugedusius produktus.

Lošimo automatai

Įvairūs žaidimų automatai iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti visiškai nepavojingi finansine prasme. Kadangi pinigų sumos atrodo nedidelės, žmonės nėra linkę pagalvoti du kartus prieš sumesdami monetas į aparatą. Vis dėlto patartina nepamiršti, kad atsiranda įprotis.

Jei prie šių aparatų sėdatės vėl ir vėl, darote tai po kelis vakarus per savaitę ir tai trunka jau kelerius metus, įprotis neišvengiamai atsiranda. Į šį liūną įklimpusieji dažnai gailisi, kad pradėjo ir išleido šiam nenaudingam užsiėmimui tiek pinigų.

Maistas ne namuose


Dažnas ne namuose valgo kasdien, galbūt net ir kelis kartus per dieną. Net jei renkatės nebrangius restoranus, vis dėlto išleidžiate nemažai. Be to, ganėtinai greitai tai praranda bet kokį žavesį. Jei retkarčiais valgote ne namuose, tai tikrai nesukels jokių problemų, tačiau nepamirškite, kad kuo dažniau maistą gaminsite namuose, tuo geriau bus jūsų piniginei.

Be to, maisto gaminimas namuose – sveikesnis pasirinkimas nei valgymas kur nors kitur.

Pamėginkite savaitgaliais pagaminti daugiau, kad ateinančią savaitę turėtumėte ką nusinešti pietums į darbą. Dar galite įsigyti papildomos įrangos maisto gaminimui namuose, kuri padės ne tik sutaupyti, bet ir paįvairinti racioną įdomesniais patiekalais.

Impulsyvūs pirkiniai

Prekybos centruose stengiamasi daryti viską, kas tik įmanoma, kad tik vartotojai išleistų daugiau pinigų. Vienas iš dažnai naudojamų triukų – viliojančiai atrodančiomis prekėmis gausiai nukrautos lentynos prie kasų, skirtos eilėse lūkuriuojantiems pirkėjams gundyti.

Kelis eurus, kuriuos ketinote išleisti saldumynams, dėkite į atostogoms arba kitiems svarbiems pirkiniams skirtą taupyklę. Akivaizdu, kad daugiausia pinigų iššvaistoma laimės pojūtį trumpam didinančioms prekėms įsigyti, kai ta pati pinigų suma išleidžiama tai pačiai patirčiai gauti.

Automobilių stovėjimo mokestis

Kelių eismo taisyklių pažeidimai – brangus malonumas, o per ilgą laiką susidaro nemažos sumos. Automobilių stovėjimo kvitai, vėlavimas sumokant už automobilių stovėjimą, neapmokėti automobilio stovėjimo kvitai – susikaupia iš tikrųjų nemaža pinigų suma.

Televizijos kanalų paketai

Remiantis „The International Business Times“ parengta ataskaita, amerikiečių šeima vidutiniškai per mėnesį už televizijos kanalų paketo prenumeratą sumoka 64 JAV dolerius (apie 58 eurus), o per metus – net 768 JAV dolerius (apie 698 eurus). Tai tikrai nemaža pinigų suma, kuri dažnai išleidžiama už paslaugą, kuria nėra visiškai pasinaudojama.

Prekių pristatymo mokesčiai perkant internetu

Beveik visi mažmenininkai turi pasiūlymų jūsų įsigytų prekių pristatymui į namus be jokių papildomų mokesčių.

Visuomet paieškokite informacijos, padėsiančios rasti nemokamo pristatymo variantų.

Pertekliniai ryšio planai

Daugelis mūsų pasirinkę planą pamiršta patikrinti, ar jis atitinka realius poreikius. Mobiliojo ryšio mėnesio sąskaitos vidurkis – 50 JAV dolerių (45,43 eurų), taigi per metus galima optimizuoti net 600 JAV dolerių (545,16 eurų).

Rekomenduojama iš pradžių pasirinkti neribotą interneto, žinučių ir skambučių planą, o po trijų mėnesių atlikti išklotinių reviziją, kad išsiaiškintumėte, kokių paslaugų vertėtų atsisakyti. Šis įvertinimo metodas tinka ir kitoms paslaugoms.

Rytinė kava su pienu


Kas dieną puodeliui kavos JAV išleidžiami pinigai virsta nemenka suma: 5 JAV doleriai (4,54 eurų) per dieną – tai net 1200 JAV dolerių (apie 1090 eurų) per metus. Turbūt ir Jūs mėgstate nusipirkti kavos išsinešti?

Nereikalingos papildomos paslaugos

Kritiškai vertinkite prekybininkų jums peršamas papildomas paslaugas – elektronikos prietaisų ar naujo automobilio saugumo išplėstinius variantus. Vos maža dalis šių papildomų funkcijų kada nors yra panaudojama.

Ypač retai prireikia tų funkcijų, kurioms panaudoti tenka skaityti naudojimo instrukciją ar internetinį gidą. Dažniausiai papildomų funkcijų paketų įsigyti siūloma prabangių automobilių savininkams, o siūlomi patobulinimai pasiekę rinką paprastai jau būna pasenę.

Dažnai garantija kainuoja tiek pat, kiek panaudotas ar naujas sugedusios sistemos pakaitalas arba sugedusios sistemos remontas. Taigi prieš sutikdami mokėti už papildomas garantijas, rimtai pagalvokite, ar jos jums tikrai reikalingos.

Loterijos bilietai

Nieko blogo, jei kartkartėmis nusipirksite loterijos bilietą juoko dėlei, tačiau tai neturėtų tapti įpročiu. Juo labiau neturėtumėte pirkti bilieto iš tikrųjų tikėdamiesi laimėti. Nepaisant šių akivaizdžių tiesų nemažai žmonių švaisto pinigus pirkdami loterijos bilietus, nors šiuos pinigus būtų kur kas naudingiau dėti į sąskaitą, skirtą senatvei ar santaupoms.

Greitas maistas

Dalai Lamos garbei sukurta latte kava.

Pirkdami greitą maistą kenkiate sveikatai ir piniginei. Geriau net negalvoti, kiek pinigų per metus išleidžiama tokiems niekams kaip kokakola. Jei norite alternatyvos, stenkitės apsipirkti sveikų produktų parduotuvėje, neišleisdami didžiulių pinigų sumų. Be to, patartina kuo dažniau maistą gaminti namuose.

Naujas automobilis

Automobiliai pabosta ganėtinai greitai. Tada norima naujo automobilio, tačiau tai toli gražu ne pati geriausia investicija.

Juk niekas nenori investuoti daug pinigų į daiktą, kurio vertė vos po kelių metų ženkliai sumažėja. Pasižvalgykite naudoto automobilio, kuriam išleisite kur kas mažiau pinigų. Kitas variantas – pirkti automobilį išsimokėtinai.

Nereikalingos dovanos

Prieš nupirkdami tėčiui dar vieną visiškai nereikalingą kaklaraištį ar mamai dar vieną kojinių porą, pagalvokite antrą kartą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (185)