Panevėžyje dirbanti kiemsargė vardija teritorijas, kurių priežiūra ji rūpinasi gaudama minimalų atlygį. Nuo sausio, vyriausybės sprendimu, jis didėjo 25 eurais iki 350. Tad vasarį ši valytoja turėtų jau gauti beveik dvidešimčia eurų daugiau.

Didėjanti minimali alga augina ir darbdavių išlaidas. Jei iki sausio už šią valytoją darbdavys Sodrai mokėjo apie 100 eurų mokesčių, tai nuo sausio jam teks mokėti beveik dešimčia eurų daugiau.

„Paslaugų įkainius nutarėme peržiūrėti, nes nuo 2013 m. nebuvo peržiūrėti, o, kaip žinome, per šiuos 3 m. MMA padidėjo, pabrango darbo priemonės, drabužiai, kurie reikalingi teritorijų priežiūrai. Kilo įkainiai, nes nusprendėme peržiūrėti šituos teritorijų valymo įkainius“, – aiškina UABPanevėžio būstas“ direktorė Virginija Čiurlienė.

Todėl kai kurie Panevėžio gyventojai nuo sausio už teritorijų priežiūrą turės mokėti vienu centu daugiau už kvadratinį metrą. Panevėžio būstas skaičiuoja, kad butui paslauga turėtų brangti vidutiniškai 15–20 centų.

Ekonomistai sako, kad minimalios algos didėjimas, tai lyg lazda su dviem galais – darbuotojai džiaugiasi didėjančiu atlygiu, bet tai kartu ir spaudimas didinti paslaugų kainas. Įžvelgiamas ir neigiamas poveikis – mažėja atotrūkis tarp kvalifikuotų ir nekvalifikuotų darbuotojų, ypač viešajame sektoriuje.

„Tai ir maitinimas, ir kirpyklos – šiose srityse kainos neišvengiamai didės ir jau dabar didėja. Kavinėse ir restoranuose, jei palygintume kainas, kas kainavo litais, tas dabar eurais. Tai susiję su keliais dalykais, ne tik su didėjančios MMA. Tai yra signalas, kad darbdaviai turi investuoti į darbuotojus ir gauti daugiau“, – teigia Darbdavių konfederacijos vadovas Danukas Arlauskas.

„Akivaizdu, kad tas padidėjimas nuvilnija per visą atlyginimų grandinę, tai net jei įmonėje nėra darbuotojų, kurie uždirba MMA, šiek tiek didesnį ar VDU gaunantys darbuotojai prašys didesnio atlyginimo tam, kad jų atlyginimas skirtųsi nuo nekvalifikuotų ir mažiausias pajamas gaunančių darbuotojų, tuomet susidaro spaudimas ir į kainų augimą“, – sako „Swedbank“ ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Nuo liepos vyriausybė minimalią alga žada didinti dar 30 eurų – iki 380, tam šių metų biudžete reikės papildomai 20–24 mln. eurų.