Pavyzdžiui, muzikos mylėtojai galėjo rinktis popiežiaus Pranciškaus albumą „Nubuskite“ ar Estijos prezidento mėgstamų dainų rinkinį. O kinomanai džiaugėsi „Žvaigždžių karų“ bei „Bjauriojo aš“ atributika, ypač šio filmo personažais pakalikais.

Melomanams – popiežiaus ir Estijos prezidento albumas

Šiais metais Kalėdų senelio ir vėl dažnai prašyta technologinių dovanų – įvairių išradimų ir naujovių. Lenkto vaizdo televizoriai, išmanieji laikrodžiai ir pusiau profesionali fototechnika – tokie šių metų didžiausi norai. Tiesa, taip pat nepamirštamos ir senesnės technologijos, beje, ne tokios jos ir senos.

Štai prieš kelerius metus populiariausiomis Kalėdų dovanomis buvusios skraidyklės – dronai šiais metais ir vėl patenka į geidžiamiausių dovanų sąrašus.

Prie įvairių prietaisų minimos ir prabangios žinomo Amerikos reperio Dr. Dre firminės ausinės. Beje, melomanai šiais metais galėjo tikrai džiaugtis. Į savo kalėdinius sąrašus jie įtraukė ne tik muzikos klausymo priemones, bet ir įvairius albumus. Tradiciškesnio muzikinio skonio gerbėjai prašė, matyt, specialiai šventiniam laikotarpiui išleistų tokių žinomų atlikėjų, kaip Adele ar „One Direction“ albumų.

O tie, kuriems netiko šie atlikėjai, galėjo paprašyti popiežiaus Pranciškaus dainų albumo. Albume, pavadintame „Nubuskite“ („Wake Up“) – 11 Šventojo Tėvo pamokslų, iliustruotų popmuzika ir roko baladėmis. Kūriniai apie taiką, orumą, gamtos ir klimato problemas, atjautą bei pagalbą įrašyti keturiomis pasaulio kalbomis: anglų, ispanų, italų ir portugalų.

Beje, melomanai turėjo ir trečią pasirinkimą, tiesa, ši galimybė pritaikyta Baltijos regionui. Jei nepatinka popiežiaus albumas, gal patiks Estijos prezidento dainos? Toomas Hendrikas Ilvesas, pristatydamas specialų dainų rinkinį, sakė, kad favoritės – 1963–1978 m. melodijos, kurias jis mėgo būdamas paauglys, kai augo estų emigrantų, į JAV pabėgusių nuo sovietinės okupacijos, šeimoje.

Beje, albumu, kuriame tokių roko grandų, kaip „The Who“ ar „The Clash“, muzika, Estijos prezidentas nesiekia pasipelnyti. Visi surinkti pinigai atitenka labdaros fondui, padedančiai išpildyti lėtinėmis ligomis sergančių vaikų svajones.

Geidžiamiausia – „Žvaigždžių karų“ ir „Bjauriojo aš“ atributika

Ne ką mažesnį norų sąrašą galėjo sudaryti kinomanai. Tiesa, nors sąrašas ilgas, tačiau didelė dalis dovanų vis tiek susijusios su vienu filmu. Kaip jau tikriausiai girdėjote, neseniai pasirodžiusi nauja „Žvaigždžių karų“ dalis tapo gera kalėdine dovana.

Kaip? Pradedant bilietais į perpildytas kino sales, baigiant filmo atributika, pagrindinių veikėjų figūrėlėmis ar moderniais technologiniais išradimais, tokiais kaip sferinė mobiliuoju telefonu valdoma skraidyklė. Ji atrodo kaip vienas iš filme rodomų robotukų – apvalus ir gerai žinomas BB-8 pavadinimu.

Tačiau tai ne vienintelės su „Žvaigždžių karais“ susijusios dovanos. Nors tiek filmai, tiek atributika dažniausiai skirta suaugusiesiems, filmai persikelia ir į žaislų lentynas. O praktiškai viskas, kas su tuo susiję, – populiaru.

Ne išimtis ir šių metų vaikų dovanų sąrašų viršūnė – „Lego“ konstruktoriai. Tris pirmąsias pozicijas perkamiausių dovanų vaikams sąraše užima kaip tik šios kubelių konstrukcijos. O pirmoji, kaip tikriausiai jau atspėjote, vėlgi atitenka „Žvaigždžių karams“.

Tiesa, populiarūs ir kiti filmų bei animacinių filmukų personažų „Lego“ rinkiniai, pavyzdžiui „Bjaurusis aš“ ir „pakalikų“ – mažų, geltonų žmogeliukų kaladėlės.

Vaikų svajonėse – išmaniosios technologijos

Tarp populiariausių dovanų vaikams įvardijamos ir išmaniosios modernios technologijos. Šiemet populiariausi – „Hoverboard“ riedžiai. Iš esmės tai mažesnis segvėjaus variantas, tačiau jis neturi rankenos, todėl primena riedlentę, tik kad pačiam spirtis nereikia.

Dažnai „Hoverboard“ riedžiai lyginami su filme „Atgal į ateitį“ matyta skraidančia riedlente. Tik esminis skirtumas tas, kad pastaroji išties sklendė, o šie riedžiai, deja, siekia žemę, tiksliau ja važiuoja. Ir dar, nors įvairių spėjikų nuomone, šis išradimas pateko tarp populiariausių vaikų Kalėdų norų, tačiau kainuoja jis išties nepigiai – kelis šimtus eurų, todėl tikėtina, kad ir norimas, tačiau ne visi jį rado po egle.

O Lietuvos prekybininkai pastebi, kad šiais metais pirkėjai renkasi praktiškas ir gerai apgalvotas dovanas. Sąrašuose buvo knygos, papuošalai, kosmetika, žaislai ir buitinė technika. Tiesa, pastebėta, kad perkamos ne tik smulkios dovanos, tarp jų ir jau minėti televizoriai. Be to, tarp lietuviškų dovanų jau kelerius metus populiariausi išlieka dovanų čekiai, žiemos prekės – šalikai, kepurės ir pirštinės, taip pat perkami prieskoniai, kava bei arbata, brangesni sūriai.