Maistas, vaistai, buitinė chemija, drabužiai – tokios prekės kraunamos į automobilius lietuviškais numeriais.

Prekybos centrų atstovai skaičiuoja, kad kas trečias pirkėjas – lietuvis, perkantis daug ir ieškantis prieššventinių nuolaidų.

Lietuviai viliojami ne tik lietuviškais užrašais ar mūsų kalba šnekančiais pardavėjais. Sukurti prekybos centrų interneto portalai lietuvių kalba.

„Per pusę viskas susitaupo, būna, kad ir daugiau nei per pusę. Šiaip šimto eurų užtenka, kad apsipirktume maisto. Mėnesiui pakanka maisto produktų“, – tikina pirkėjas iš Kauno Danielius.

Lenkijos statistikos departamentas skelbia, kad pirmąjį pusmetį šalyje maisto kainos krito beveik dviem procentais.

„Per dieną bazėje apsilanko 300–400 pirkėjų iš Lietuvos. Praėjusį šeštadienį jų buvo beveik pusšešto tūkstančio. Mums gerai. Pirkėjams nėra brangu. Maistas Lietuvoje brangesnis, todėl lietuviai atvažiuoja ir pinigus palieka pas mus“, – sako Suvalkų mėsos bazės pardavėjas Andzejus.

Lietuvos ekonomistai sutinka, kad Lenkija tebėra patraukli dėl mažesnio pridėtinės vertės mokesčio ir zloto nuvertėjimo.

Penkių procentų mokestis taikomas neperdirbtai mėsai ir knygoms, aštuonių – daugeliui maisto produktų, paslaugoms. Kalbinti tautiečiai vyriausybei pataria, kad pinigai liktų Lietuvoje, mažinti pridėtinės vertės

Populiarėja ir prekyba iš Lenkijos internetu. Lietuviai per tarpininkus perka automobilių detales, baldus, buitinę techniką.