Įdomu tai, kad daugiausiai įmokų sumokėjusios įmonės nebūtinai pirmauja pagal darbuotojų skaičių: kitaip tariant, įmonė gali mokėti daug „Sodrai“ už įdarbintus žmones ne dėl to, kad turi daug darbuotojų, o dėl to, kad jų algos vidutiniškai didesnės.

Daugiausiai įmokų už darbuotojus šiemet pirmą pusmetį sumokėjo „Lietuvos geležinkeliai“, „Biudžetinių įstaigų buhalterinė apskaita“, „Maxima Lt“, „Palink“, Vilniaus universitetas, TEO LT, „Vilniaus viešasis transportas“, „Senukų prekybos centras“, Ignalinos atominė elektrinė ir „Barclays technology centre“ Lietuvos filialas.

Iš viso šios 10 įmonių sumokėjo 110,477 mln. eurų įmokų už įdarbintus darbuotojus. Tačiau kiek atskirai kiekviena įmonė sumokėjo mokesčių už savo darbuotojus - neskelbiama, kad nebūtų galima paskaičiuoti atlyginimų vidurkio konkrečioje bendrovėje. Kol kas tokio atlyginimų viešinimo komerciniame sektoriuje nenumato ir šalies įstatymai.

Iš skelbiamų duomenų įdomu tai, kad ne visos daugiausiai įmokų „Sodrai“ mokėjusios įmonės patenka į daugiausiai darbuotojų turinčių bendrovių 10-uką, o tai leidžia daryti prielaidas, kad atlyginimai šiose įmonėse yra kiek didesni.

Į didžiausių darbdavių pagal darbuotojų skaičių nepatenka „Teo LT", „Vilniaus viešasis transportas“, Ignalinos atominė elektrinė ir „Barclays technology centre“ Lietuvos filialas.

Tiesa, „Vilniaus viešasis transportas“ pagal darbuotojų skaičių užima 16-a vietą, Ignalinos atominė elektrinė – 17-a, TEO LT – 21-ą, o „Barclays technology centre“ Lietuvos filialo nėra didžiausių darbdavių trisdešimtuke. Tai reiškia, kad įmonė yra viena didžiausių mokesčių mokėtojų pagal darbuotojams priskaičiuotus atlyginimus, tačiau nėra vienu didžiausių darbdavių.

„Į daugiausia įmokų sumokančių draudėjų trisdešimtuką patenka daugelis tų, kurie turi ir daugiausia darbuotojų. Vis dėlto yra ir išimčių. Pavyzdžiui, užsienio bendrovių paslaugų centrai, visi didžiausi bankai yra tarp sumokančiųjų daugiausia įmokų, tačiau pagal darbuotojų skaičių į didžiausiųjų trisdešimtuką nepatenka. Tai reiškia, kad juose darbuotojų santykinai mažiau, tačiau jiems mokamas didesnis vidutinis darbo užmokestis“, - dėstoma „Sodros“ pranešime spaudai.

Didžiausi šalies draudėjai

Šių metų sausio – birželio duomenimis, pirmojo trisdešimtuko draudėjai iš viso turėjo 119,3 tūkst. apdraustųjų, tai yra 8,7 proc. visų apdraustųjų, už kuriuos buvo mokamos valstybinio socialinio draudimo įmokos, skaičiuoja „Sodra“. Tokių asmenų iš viso buvo 1,36 mln.

Tarp daugiausiai darbuotojų turinčių įmonių ir įstaigų išsiskiria mažmeninės prekybos, transporto bendrovės, aukštosios mokyklos, sveikatos priežiūros įstaigos.

Trisdešimt didžiausių draudėjų pirmąjį pusmetį iš viso sumokėjo 190,6 mln. eurų „Sodros“ įmokų. Tai yra 13,4 proc. visų pirmąjį pusmetį sumokėtų įmokų, nes iš viso buvo sumokėta 1,413 mlrd. eurų.

Daugiausiai sumokantys „Sodrai“ už darbuotojus:

1. „Lietuvos geležinkeliai“
2. „Biudžetinių įstaigų buhalterinė apskaita“
3. „Maxima Lt“
4. „Palink“
5. Vilniaus universitetas
6. TEO LT
7. „Vilniaus viešasis transportas“
8. „Senukų prekybos centras“
9. Ignalinos atominė elektrinė
10. „Barclays technology centre“ Lietuvos filialas

Iš viso pirmojo dešimtuko įmonės sumokėjo įmokų: 110,477 mln. eurų

11. „Lesto“
12. SEB
13. Kauno technologijos universitetas
14. Lietuvos paštas
15. „Lifosa"
16. „Swedbank“
17. „Western union processing Lithuania“
18. „Orlen Lietuva“
19. „Lietuvos draudimas“
20. „Norfos mažmena“

Iš viso antrojo dešimtuko įmonės sumokėjo įmokų: 45,693 mln. eurų

21. DNB bankas
22. Danske bank a/s Lietuvos filialas
23. Lietuvos sveikatos mokslų universitetas
24. „Rimi lietuva“
25. „Lietuvos dujos“
26. „Achema“
27. Lietuvos respublikos generalinė prokuratūra
28. Valstybės įmonė registrų centras
29. Vilniaus Gedimino technikos universitetas
30. Lietuvos respublikos Seimo kanceliarija

Iš viso trečiojo dešimtuko įmonės sumokėjo įmokų: 34,483 mln. eurų

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (286)