Kiti gręžia dantimis kad šiemet vėl nepavyko susitaupyti reikiamos sumos atostogoms, teko rinktis kitą variantą, ar atsisakyti poilsio. Susitaupyti atostogoms dažnai yra rimtas iššūkis. Jei jums nepavyko, tuomet paskaitykite, taupo aplinkiniai ir kaip taupyti moko „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto Lietuvoje vadovė Odeta Bložienė.

Taupo mažindami smulkias išlaidas

Gintarė, manikiūro specialistė iš Vilniaus, sako, kad taupyti jai nėra sunku. „Dirbu tokį darbą, kai pinigų gauni tiek, kiek užsidirbi, todėl šiuos pinigus aš visuomet atidedu į atskirą piniginę. Niekada nekeliu jų į kortelę, nes iš jos greitai išleidžiu. Atskiroje piniginėje visada matau kiek jų yra, kiek galiu išleisti.”

Taupydama Gintarė mažina smulkias išlaidas, neperka daug drabužių. „Supratau, kad smagiau kažką pamatyti, paatostogauti, nei rūbų prisipirkti. Taupyti atostogoms pradedu prieš pusmetį”

Andrius, paskutinio kurso studentas iš Vilniaus, taip pat žino būdų kaip taupyti. „Svarbu užsibrėžti tikslą, nuspręsti kam taupysiu pinigus. Po to sumažinu nereikalingas išlaidas, tokias kaip maistas, pramogos. Nereikalingiems pinigų švaistymams sakau – ne.”

Vaikinas savo tikslo siekia užtikrintai: neperka smulkmenų, brangių daiktų (kam pirkti naują telefoną, jei senasis kuo puikiausiai veikia?). Taip pat jis taupo važiuodamas automobiliu į miestą tik tuomet, kai tikrai yra reikalų, stengiasi visus juos sutvarkyti iš karto, o ne kelis kartus minant tą patį maršrutą. Išlaidauti taip pat nemėgsta.

„Pinigus laikau tiek kortelėje, tiek grynaisiais, nereikia atsidėti į jokią kojinę. Gali būti piniginėje ir 200 eurų, vaikščiosiu po „Akropolį” ir nieko nepirksiu, nes žinau, kad taupau,”– sako Andrius.

Kita taupi mergina – kaunietė odontologė Aušra. Ji sako, kad svarbu, viską apskaičiuoti. „Kai žinau kokia bus mano mėnėsio alga, paskaičiuoju mėnesio išlaidas, (nuomą, maistą, mokesčius) atėmus šias išlaidas žinau, kiek turiu laisvų pinigų. Šiuos pinigus atsidedu į taupomąją sąskaitą.”

„Neperku nereikalingų daiktų, kosmetikos, drabužių. Gerai pagalvoju, ar man tikrai jų reikia. Važiuoju tik į maisto parduotuves ir turiu neišleisti daugiau, nei esu nusistačiusi. Atostogoms taupyti pradedu prieš metus,” – priduria Aušra.

Jau laikas pradėti taupyti

Odeta Bložienė
Asmeninių finansų ekspertė Odeta Bložienė sako, kad pradėti taupyti kitų metų atostogoms dabar yra tinkamiausias laikas. Reikia galvoti kokį biudžetą atostogoms norima skirti, kur norima važiuoti, kokiu transportu. Planavimas ir taupymas yra neatskiriami vienas nuo kito.

„Deja, Lietuvoje nėra labai daug žmonių, kurie taip darytų, tačiau finansiškai taip gauname didesnę naudą, be to, mažiau streso, kai ateina metas atostogauti,” – DELFI sako O. Bložienė.

Labiausiai motyvuoja – išsikeltas tikslas

„Svarbu išsikelti tikslą. Kai žmogus sugalvos, kokios turėtų būti jo atostogos, tai ir taps jo didžiausiu motyvatoriumi. Bus tikrai lengviau atsisakyti įvairių smulkmenų, nedidelių išlaidų. Kai turime numatę kokios turi būti atostogos, galime pirkti pigesnius bilietus, mokėti palaipsniui, ieškoti pigesnių kelionių. Yra puikių pasiūlymų jau kitiems metams,” – kalba O. Bložienė.

Pirmas ir svarbiausias dalykas – sugalvoti. Išsikeliant tikslą yra lengviau taupyti. Reikia klausti savęs ar geriau jį pasiekti, ar nusipirkti naują daiktą.

Svarbu žinoti, kiek išleisime atostogų metu

Visų galimybės skirtingos, todėl svarbu nusistatyti, kokį biudžetą leisti sau atostogų metu. O. Bložienė pataria kaip tai daryti.

„Pavyzdžiui nusistatome, kad šeimos atostogoms mums reikės pusantro tūkstančio eurų. Tuomet pagal tą biudžetą dėliosime ir visus kitus planus. Žinosime, kur bei kokiu būdu važiuoti. Rinktis kelionę lėktuvu ar automobiliu, keliauti į užsienį ar likti Lietuvoje”, - teigia ji.

Taip pat svarbu suderinti šeimos interesus. Jei atostogos pradedamos planuoti anksti, lieka laiko suderinti visų norus. Vieni mėgsta vaikščioti kalnais, kiti gulėti prie jūros, lankytis muziejuose. Kai yra laiko galima rasti kompromisą.

Poroje taupyti padeda partneriškumas

Finansinė neištikimybė būdinga tiek vyrams, tiek moterims. Vyrai yra linkę slėpti didesnius pirkinius, moterys – mažesnes sąskaitas. Tačiau visi darome tai.

„Svarbiausias dalykas taupant bendrų tikslų siekimas, atsakomybių pasiskirstymas, taisyklių nustatymas. Žinoma, individuali laisvė irgi yra svarbi finansų valdyme. Ji mažina stresą, kurį, šiek tiek, kelia finansai. Norint turėti laisvų pinigų reikia pasiskirstyti biudžetą. Reikia kalbėtis apie pinigus, pasižiūrėti kiek jų yra ir nusistatyti ribas. Šiame procese svarbus partneriškumas bei atvirumas, bendrumas. Jeigu abiejų pusių tikslas - bendras, jį bus nesunku pasiekti. Jei tikslai išsiskirs, bus sudėtinga ir atsiras daugiau finansinės neištikimybės,” – pataria asmeninių finansų ekspertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)