Su jaunos, dirbančios poros kelių dienų mitybos poreikius tenkinančiu pirkinių sąrašu DELFI žurnalistė išsiruošė į Kelno centre esančią „Lidl“ parduotuvę. Sąraše – 20 produktų. Keli iš jų tarnaus ilgesnį laiką, kitų užteks kelioms vakarienėms ir pusryčiams. Tikslas – apsipirkti taupiai, todėl stengiamasi rinktis prekes ne tik pagal savo norus, bet ir pagal mažiausią kainą.

„Vokietijoje gaji bandelių kultūra, tačiau tokius pusryčius valgome tik savaitgaliais, o tuomet šviežias bandeles perkame kepyklėlėje. Paprastą darbo dieną pusryčiams kremtame sumuštinius su tamsia duona. Todėl renkuosi pigiausią ruginę pilno grūdo duoną – 49 centus kainuojančią 0,5 kg pakuotę. Už 250 g sviesto pakloju 79 centus. 200 g pakuotė pjaustyto servelato dešros kainuoja 1,09 euro, o 250 g olandiško sūrio – 1,19 euro. Šioje „Lidl“ parduotuvėje pigiausi ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai – 10 kainuoja 99 centus. Pieną renkuosi kiek brangesnį, nes vartojame pieną be laktozės. Tokio 3,5 proc. riebumo produkto litras kainuoja 95 centus. Nusiperku ir 150 g indelį vyšnių skonio jogurto, kurio kaina – 25 centai“, – pasakoja Vokietijoje apsistojusi DELFI žurnalistė.

Vakarienei, mėgstantiems mėsą, bene pigiausia bus pasigaminti vištieną. Šiuo metu apsipirkimo metu vyksta akcija – 600 g sveriančias 6 viščiukų blauzdeles galima įsigyti už 1,99 euro.

Daržovių ir vaisių skyriuje į pirkinių vežimėlį lietuvė kraunasi 2 kg bulvių pakuotę už 1,25 euro. Ima ir tokį patį kiekį svogūnų – už 1,19 euro. Gana didelė, Vokietijoje išauginta salota kainuoja 79 centus, tiek pat – ir vietinis ilgavaisis agurkas. „Lidl“ nepavyksta rasti šioje šalyje išaugintų pomidorų, todėl pasirenkami pigiausi – du dideli olandiški. Kiekvienas jų sveria po kiek daugiau nei 300 g, o sumokėti tenka 1,12 euro. Dar į krepšelį įsimetamas 2 kg itališkų obuolių maišelis už 2,79 euro.

„Namuose baigiasi ir ilgo naudojimo produktai, tad pasiimu 500 g joduotos druskos už 19 centų ir kilogramą cukraus – už 65 centus. Įsidedu ir 500 g pigiausių itališkų makaronų – už 49 centus, – toliau savo apsipirkimo įspūdžiais dalijasi lietuvė. – Gėrimų skyriuje imu po 1,5 l butelį gazuoto mineralinio vandens (19 centų) ir „Pepsi“ (59 centai). Tiesa, galutinėje sąskaitoje šie gėrimai pabrangsta po 25 centus, nes būtent toks Vokietijoje taikomas depozito mokestis už plastikinę tarą, todėl įprasta, kad prekybos centruose nusidriekia eilės ne tik prie kasų, bet ir prie taros supirkimo automatų.“

„Štai ir visas pirkinių krepšelis – prie kasos susimoku 20,27 euro. Kadangi susigrąžinsiu 50 centų depozitą už plastikinę tarą, išeina, kad apsipirkau už 19,77 euro“, – prideda ji.

Kaip kad dažnai nutinka, tik grįžus namo tampa aišku, kad sąrašas visgi buvo ne pilnas. Namuose baigiasi kava ir aliejus.

„Tad kitą dieną vėl einu į „Lidl“ ir ištaisau pirmojo apsipirkimo klaidas. Pasiimu 1 l saulėgrąžų aliejaus už 1,29 euro. Geriausia prekybos centre parduodamos maltos „Bellarom“ kavos kaina – 2,99 euro už pusės kilogramo pakuotę. Palyginimui su geriau žinomais vardais – „Lavazza Classico“ kavos pupelių 1 kg pakuotę galima įsigyti už 13,99 euro. Praeinant suvilioja ir saldumynų stelažai – stveriu 100 g ir Lietuvoje parduodamo šokolado „Schogetten“ už 89 centus“, – pasakojo lietuvė.

Papildomi trys pirkiniai išlaidas padidino iki 24,94 euro.

Už vieną – daugiau, už kitą – mažiau

Maisto produktų kainos Vokietijoje nešokiruoja: už vienus produktus Lietuvoje tenka mokėti daugiau, už kitus – mažiau.

Kai Kelno „Lidl“ parduotuvėje 1 kg juodos duonos kaina 0,98 euro, Lietuvoje, tinklalapio produktukainos.lt duomenimis, vidutinė mažmeninė kaina Lietuvos prekybos tinkluose, rugsėjo pradžioje siekė 1,69 euro.

Pasidžiaugti lietuviai galėtų daržovių kainomis vietos parduotuvėse. Kol DELFI žurnalistė Vokietijoje už kilogramą bulvių moka 0,63 euro, Lietuvoje vidutinė bulvių kilogramo kaina prekybos tinkluose siekia 0,43 euro, pomidorų atitinkamai 1,79 ir 0,99 euro. Panašiai abejose šalyse kainuoja kiaušiniai, pienas, tačiau Lietuvoje brangesnis sviestas, sūris.

Maisto produktų kainos Vokietijos prekybos centre „Lidl“ ir Lietuvoje

Produktas Kaina „Lidl“ Vokietijoje Vidutinė mažmeninė kaina Lietuvos prekybos tinkluose (produktukainos.lt duomenys)
Juoda duona (1 kg)

0,98

1,69

Bulvės (1 kg)

0,63

0,43

Pomidorai (1 kg)

1,79

0,99

Kiaušiniai (10 vnt.)

0,99

1,03

Pienas (1 l)

0,95

0,81

Sviestas (1 kg)

3,16

6,6

Maisto produktų kainos Vokietijos „Lidl“ parduotuvėje ir viename prekybos tinkle Lietuvoje

Produktas „Lidl“ parduotuvė Vokietijoje Prekybos tinkle Lietuvoje*
Obuoliai (1 kg)

1,23

0,79 (lenkiški)

Svogūnai (1 kg)

0,6

0,35

Cukrus (1 kg)

0,65

0,92

Jodinta druska (1 kg)

0,38

0,29

Olandiškas sūris (1 kg)

4,67

6,47

Mineralinis vanduo (1 l)

0,13

0,35

Pepsi (1 l)

0,39

0,64

Saulėgrąžų aliejus (1 l)

1,29

1,13

Schogetten” šokolado plytelė (100 g)

0,89

1,09

*Pigiausias produktas pasiūloje

Primename, kad Vokietijoje prekybos centruose veikia daug, gana stiprių prekybos tinklų. Pavyzdžiui, savo pasiūla, parduotuvių patrauklumu konkuruoja tokie žaidėjai kaip „Rewe“, „Kaiser's“, „Edeka“. Tuo metu „Lidl“ pirkėjus vilioja žadėdamas prekes kuo mažesnėmis kainomis. Šioje kategorijoje su „Lidl“ Vokietijoje konkuruoja „Aldi“ ir „Netto“.

Ar „Lidl“ Lietuvoje privers prekes pigti?

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas pastebi, kad jau ir dabar Lietuvoje mažmeninės prekybos tinklų rinkoje yra gana stipri konkurencija.

„Kuo rinkoje daugiau žaidėjų, tuo konkurencija intensyvesnė. Jau dabar konkurencija veikia pilnu pajėgumu ir iš „Fresh market“ atvejo matome, kad ne visi tą konkurenciją atlaiko“, – komentavo pašnekovas.

Laurynas Vilimas
Vis dėlto L. Vilimas įsitikinęs, kad „Lidl“ atėjimas į Lietuvą dar labiau sujudins rinką.

„Jie turi labai didelę patirtį, sukauptą kitose rinkose. Jų strategija yra aiškiai apibrėžta (mažų kainų tinklas). Viskas priklausys nuo to, kaip pirkėjai priims šį tinklą ir kaip pats tinklas prisiderins prie Lietuvos pirkėjų poreikių ir ypatumų“, – svarstė prekybos įmonių atstovas.

L. Vilimas taip pat pabrėžė, kad lyginti „Lidl“ parduotuvių prekes su kitų tinklų – netikslinga.

„Didžiąją dalį „Lidl“ asortimento sudaro jų pačių privataus prekės ženklo produktai, todėl lyginti „Lidl“ kainas su kitų Lietuvos prekybos tinklų kainomis, kur didžiąją dalį produktų sudaro Lietuvos ir užsienio gamintojų ir tiekėjų prekės, yra neteisinga ir netikslinga, – įsitikinęs pašnekovas. – Kai „Lidl“ pradės veikti Lietuvoje, tada galėsime lyginti „Lidl“ kainas , pavyzdžiui Vokietijoje ir „Lidl“ Lietuvoje“.

DELFI primena, kad kol kas aktyviai parduotuves statantis „Lidl“ savo planų, kada tiksliai pradės veikti, nekomentuoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (823)