Investuok“ naujajame numeryje irgi atiduoda duoklę krepšiniui. Bet mes kalbame ne apie žaidimo subtilybes, o apie tai, kaip mūsų krepšininkai investuoja kruvinu prakaitu uždirbtus pinigus.

Visi žinome: geriausi krepšininkai uždirba daug. Štai dvidešimt trejų Jonas Valančiūnas prieš pat Europos čempionatą pasirašė ketverių metų 64 milijonų dolerių kontraktą su Toronto „Raptors“, ir kai kurie ekspertai svarsto, kad galėjo neskubėti ir pasirašyti geresnį, nes krepšininkų algos kils...

Eiliniam lietuviui tokios sumos atrodo iš fantastikos srities, bet tik ne NBA. Štai Kobė Barajantas per 2013-2014 metų sezoną susižėrė net trisdešimt su puse milijono dolerių. Čia be reklamos pinigų, kurie didžiausioms žvaigždėms dažnai atneša dar antra tiek.

60 proc. NBA žaidėjų bankrutuoja per 5 metus

Atrodo, tokių pinigų turėtų užtekti net keliems gyvenimams. Bet negailestinga statistika rodo ką kita. Ji sako, kad 60 proc. NBA žaidėjų bankrutuoja per penkerius metus nuo karjeros baigimo. Amerikietiškojo futbolo žaidėjų dalis dar kraupesnė – 78 proc. bankrutuoja per dvejus metus, nors šių sportininkų pajamos dar didesnės. Statistika stulbinamai panaši į loterijoje laimėjusiųjų likimą.

Žinoma, nereikia pamiršti, kad maždaug pusę tų didelių pinigų suvalgo mokesčiai – sportininkai sumoka nepalyginamai daugiau negu verslininkai ar įmonių vadovai. Vis dėlto jie taip gausiai bankrutuoja ne dėl didelių mokesčių, o dėl to, kad dažniausiai neturi jokių investavimo įgūdžių. Pasipylę milijoniniai kontraktai dažnam talentingam, bet neturinčiam jokio finansinio raštingumo sportininkui apsuka galvą.

Ne, krepšininkai nėra paliekami vieni su savo pinigais. Kaip sako vienas iš mūsų žurnalo kalbintų krepšininkų Donatas Motiejūnas, apie visas pagundas ir klaidas NBA krepšininkams pranešama naujokų mokymo programoje. Ir skaičiai įkalami, kokia dalis krepšininkų bankrutuoja. Bet tai nelabai gelbsti. Staigių pinigų pagunda pernelyg didelė, be to, sportas pačia savo prigimtimi susijęs su padidintomis adrenalino dozėmis, tai negali neatsiliepti ir leidžiant pinigus.

9 proc. nuobodu – geriau pomidorai

Kai yra pinigų, visada atsiras besisiūlančių juos pelningai įdarbinti. Tą „pelningai“ reikia imti į kabutes, nes finansų neišmanančiam sportininkui galima įpiršti pačių fantastiškiausių idėjų. Pavyzdžiui, investuoti į milžiniškų pomidorų auginimą. Kodėl pomidorų, ir dar milžiniškų? Juk pomidorus visi valgo! – tikino to sportininko neva draugas. O padidinti savo turtą 9 procentais per dvejus metus, tarkim, nuo 8,2 iki 8,9 milijono – et, nuobodu.

Lietuvoje ne taip daug sportininkų, uždirbančių milijonus. Vis dėlto kartkartėmis išgirstame istorijų, kaip gausiai jie leidžia pinigus prabangioms mašinoms, gerokai per milijoną eurų kainuojančioms sodyboms. (Veikiausiai koks nors neva draugas sportininką įtikino, kad ta sodyba tik brangs ir brangs, kaip kitaip įmanoma pateisinti tokį pirkinį.)

Kiek Jums pavyksta atidėti?

Koks šio komentaro moralas? Protingai išleisti pinigus kartais būna nė kiek ne lengviau negu uždirbti. Kaip sako kitas mūsų žurnalo pašnekovas, krepšininkas Jonas Mačiulis, šiuo metu liejantis prakaitą rinktinėje, „Kai turiu savus namus, automobilį ir šeimą, didelių išlaidų poreikio nebeliko. Galiu sutaupyti ir investuoti net iki 90 proc. gaunamų pajamų“.

Mums, negaunantiems krepšininkų algų, 90 procentų atidėti investavimui veikiausiai neišeis. Bet 10 procentų tikrai įmanoma. Kaip sakė garsiausias visų laikų investuotojas Warrenas Buffettas, „Jei išleidi bent truputį mažiau, nei uždirbti, ir tą skirtumą investuoji su vidutine ilgalaike akcijų grąža, neišvengiamai tapsi milijonieriumi“.

Naujame žurnalo “INVESTUOK" rugsėjo mėnesio numeryje ieškokite:

Asmeniniai finansai: straipsnis – “Sportininkų kišenė: išlaidos ir investicijos”.
Investavimo idėja: 3D spausdintuvų kompanijos – kodėl, kaip sekasi, perspektyvos, kainos, rizikos.

Aktualija: Ar FED sugriaus akcijų rinkas? “Investuok” analizuoja ir perspėja – būkite atidūs. Vertybinių popierių birža: Analizuojame “Klaidėdos naftą”,tanklaivių sektorių ir latvišką tanklaivių bendrovę, “Apple” rezultatus ir kam galėtų tikti tokios investicijos. Investavimo strategijos: gilinamės į amžiną klausimą: investuoti ar spekuliuoti? Kodėl?

Nekilnojamojo turto rubrikoje – autorius perka butą Vilniuje – praktinė istorija.

Įžvalgos: rinkų perspektyvos, „Lietuvos jūrų laivininkystė“ ir žaliavų situacija artimiausiais mėnesiais.

Ir dar: apžvalgos, fondų rezultatai, garsios mintys. Daugiau informacijos: www.investuok.eu