Netikėta žinia paskutinę dieną

Į pagrindinio šalies naujienų portalo DELFI redakciją besikreipusi skaitytoja laiške rašė: „Išsirinkome butą naujos statybos name, Ganyklų gatvėje, Palangoje. Moteris, su kuria maloniai bendravome elektroniniais laiškais, dviejų kambarių butuką sutiko išnuomoti parai už 40 eurų. Tad už visas devynias naktis turėjome sumokėti 360 eurų.“

Derybų metu pasiteiravus apie pasirašomą nuomos sutartį, nuomotoja paaiškino, kad trumpalaikei nuomai sutarčių nesudarinėja, o susirašinėjimas laiškais ir avanso pervedimas yra laikoma nuomos sutartimi. Galiausiai poilsiautojams nusileidus ir viską sutarus bei pervedus avansą – 100 eurų, į nurodytą sąskaitą, rezervacija buvo patvirtinta.

Tačiau likus dienai iki suplanuotų šeimos atostogų moteris gavo laišką, jog jų rezervaciją atšaukiama ir avansas grąžinamas, nes netikėtai užliejo nuomotojų butą.

Pagavo siūlo galą

Tačiau nuomininkai praradę butą neprarado budrumo. Netikėta nelaimė sutapo su tuo, jog Lietuvoje staiga pagerėjo orai ir prie jūros plūstelėjo saulės ištroškę poilsiautojai, kurie už gyvenamą plotą būtų sutikę pakloti daugiau nei įprasta.

Vyras sumanė nuomotojus patikrinti ir iš kito telefono numerio paskambino minėtai poniai, pasiteiravo ar butas Palangoje, Ganyklų gatvėje, laisvas liepos 3-10 dienomis. Moteris nurodė, jog taip, tačiau jo kaina – 60 eurų parai, – laiške dėstė nukentėjusi poilsiautoja. – Vyrui paklausus ar butui viskas gerai, ar jis neužpiltas, nuomotoja padėjo telefono ragelį ir daugiau nebekalbėjo.“ Tačiau kaip teigia istorijos herojė, jiems pavyko trumposiomis žinutėmis prikalbėti nuomotojus išnuomoti butą už kompromisinę kainą – 50 eurų.

Pinigai – į kišenę

Visgi po ilgų dvejonių atostogautojai nusprendė vykti į suplanuotą kelionę ir apsistoti išsirinktame bute. Tačiau pašlijus orams pajūryje šeima atostogas baigė diena anksčiau nei planavo. Kaip laiške rašė skaitytoja, nuomotojai neprieštaravo tam ir atvyko paskutinę dieną pasiimti rakto ir apžiūrėti buto.

„Nutarėme paprašyti pinigų priėmimo kvito už suteiktas paslaugas ir sumokėtus pinigus, tačiau, nuomotojos vyras tik išlemeno, kad čia jų butas, jie kvitų neduoda, ima pinigus į kišenę, nes net viešbučiai neduoda jokių kvitų, tai ką jau kalbėti apie juos“, – istoriją vainikuoja poilsiautoja. Tuomet apie tokį verslininkų elgesį šeima nusprendė informuoti Valstybinę mokesčių inspekciją.

Buto nenuomojo

Susisiekus su įvardinta moterimi ji teigė, jog aprašyto buto nenuomojo, nes jis, išties, buvo užlietas. O poilsiautojams pasiūlė identišką pažįstamų butą tame pačiame name. Po kurio laiko pašnekovė vėl paskambino į redakciją ir atsiėmė savo žodžius bei nebenorėjo komentuoti situacijos.

Vadelės nuomotojų rankose

„Jie nėra asociacijos nariai, su valdyba arba taryba susėdę negalime diskutuoti šiuo klausimu“, – susiklosčiusią situaciją komentuoja Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Darius Miklovas. 

Pašnekovas įsitikinęs, jei nėra jokių sutarčių – klientas neturi jokių garantijų, todėl vargu ar pavyktų kažko išsireikalauti: „Viešbučiuose yra nustatytos konkrečios sezonų kainos. O tokiame segmente kaina priklauso nuo poilsiautojų kiekio ir orų. Pasitaiko, jog ne visi žaidžia pagal sąžiningo verslo taisykles. Labai apmaudu, kad taip įvyko.“

Sutartis – būtina

Egidijus Langys
Situaciją plačiau pakomentuoti sutiko advokatų profesinės bendrijos „AVOCAD“ advokatas Egidijus Langys: „Šioje istorijoje esminis dalykas yra susitarimas. Dabar susitarimo nėra, nes nėra sutarties. Faktas – jie vis vien išsinuomojo, reiškia pripažįsta visas sąlygas. O dėl pinigų priėmimo kvito gali kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją. Žiūrėkit, mes sumokėjom, negavom čekio. Tuomet juos gali patikrinti ir nubausti.“

Advokatas pataria visuomet nuomotojų aiškiai reikalauti sutarties – bent tokios, kurioje apibrėžtų pagrindines sąlygas: nuomos laikotarpį, avanso dydį, kas bus jei viena ar kita šalis nesilaikys sąlygų. „Tuomet jei dėl kažkokių nuomotojo nepagrįstų priežasčių bus atšaukiama nuoma avansas tiesiog sumokamas atgal, o tada klientas gali rinktis arba nuomotis vėl iš jų arba ieškotis kitur. Gali reikalauti iš nesąžiningo nuomotojo atlyginti nuostolį.“

Pašnekovas įsitikinęs, jog šioje rinkoje vadelės nuomotojų pusėje – jų būstai turi paklausą, o dėl savaitės nuomos niekas nesibylinės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (227)