Lietuvos statistikos departamento duomenimis, šių metų birželį, palyginus su praėjusių metų birželiu, gėlės pabrango beveik 7 proc. (6,9 proc.).

Tokias tendencijas pastebi ir portalo DELFI skaitytojai bei kalbinti dažni gėlių pirkėjai.

„Dažnai perkame įvairius augalus, gėles ir kitas medžiagas, kainas žinome mintinai, todėl palyginti nėra sunku. Statybinės ir kitos prekės ar paslaugos ypatingai nebrango, gal truputį susiapvalino keliais eurais ir viskas. Šokiravo augalų ir gėlių kainos. Beveik viskas brango ne keliais eurais, bet keliais kartais“,  laiške DELFI piktinosi aplinkos tvarkymo darbais užsiimančios įmonės vadovas.

Jo teigimu, augalas, kainavęs 120 Lt dabar kainuoja 80 eurų. Jei nedidelė pušelė kainuodavo 30-70 Lt, dabar kainuoja nuo 30 eurų.

„Panaši situacija ir turguje su gėlėmis. Kas kainuodavo 12-15 Lt, dabar kainuoja 7-10 eurų. Paklausus, kas lėmė tokį kainų augimą, doro ir suprantamo atsakymo nesulaukėme iš jokių prekybininkų. Palanku kainas kelti, kai žiemą niekas neperka ir eilinis žmogus neatsimena, kiek kas kainavo, bet keisčiausia, kad kainas labiausiai pakėlė tie, kurie labiausiai dejavo prieš“, - teigė jis.

Vilnietė Gintarė pasakojo, kad pabrangusios gėlės jai kaip reikiant gadina nuotaiką.

„Myliu gėles, ypač tulpes, ir anksčiau jas pirkdavau nuolat. Dabar, deja...“,  skundėsi moteris.

Gintarė pasakojo visai neseniai pirkusi draugei puokštę gimtadienio proga.

„Puokštė buvo iš pasirinktų gėlių (tulpės, įdomios šakelės puokštei sutvirtinti), išsirinkau pati. Anksčiau panašaus tipo puokštę galėdavai nupirkti už daugiausiai 60-70 Lt. O už šią sumokėjau 34 eurus (117,39 Lt). Taigi skaičiai padidėjo nerealiai“,  skaičiavo pašnekovė.

Vilnietė teigė, kad ją šokiruoja ir gėlių, pardavinėjamų po vieną, kainos.

„Anksčiau vieną tulpę galėdavau nusipirkti už 3 Lt. Dabar – 2 eurai arba 6,9 Lt. Kosmosas,  tęsė pašnekovė.  Taip pat euro naudą pajuto ir pavienės moteriškės, prekiaujančios savo darželio ar lauko, miško gėlėmis. Šį pavasarį puokštė pakalnučių kainavo 3-5 eurus (10-17 Lt). Anksčiau pakalnučių puokštės kainuodavo 5-10 Lt”.

Gintarė teigė pradėjusi jausti, kad gėlės pamažu tampa prabanga.

Taip pat sostinėje gyvenanti Irena pasakojo, kad pastebėjo gėles pabrangus ir prekybos tinkluose. Moteris atsiminė, kaip prieš įvedant eurą puokštelę iš rožių pirkdavo už maždaug 10 Lt, o dabar tokia pati puokštė kainuoja iki 4 eurų (13,8 Lt).

„Seniau turguje galėdavai gražią rožę už 5-6 Lt (1,44-1,74 eurų) nusipirkti, dabar – 2 eurai (6,9 Lt). Neseniai buvau turguje Talino centre, tai ten vidutinio dydžio rožės po 1 eurą pardavinėjamos“,  ridėjo Irena.

Pašnekovė stebisi ir tuo, kaip galima už hortenzijos žiedą gėlių salone prašyti 10 eurų, kai dar visai neseniai jis kainuodavo 15-18 Lt (4,34-5,21 eurus).

Sostinėje dirbantis Mindaugas teigė ilgus metus besirūpinantis gėlėmis sveikinant kolegas su gimtadieniu.

„Tikrai žinau gėlių kainas ir visada turėjau gėlių turgelį, į kurį nueinu, o ten jau pažįstamos moteriškės neva nuolaidas darydavo. Buvau išvykęs pusmečiui iš Lietuvos, o kai grįžau jau buvo įvestas euras ir galvojau, kas atsitiko mano moteriškėms: gal jos išprotėjo“,  emocingai pasakojo vaikinas.

Mindaugo teigimu, jam nesuprantama, kaip vienas hortenzijos žiedas gali kainuoti 7 eurus (24 Lt), kai anksčiau jis pirkdavo tokį žiedą už 12-15 Lt.

„Saulėgrąžos po 2,5 euro (8,6 Lt), kardeliai – 1 euras (3,25 Lt). Rožės dabar po 2 eurus kainuoja. Tegu nejuokina. Klausiau, kodėl taip pabrango, tai sakė, kad didmenininkai pabrangino“,  savo potyriais dalijosi vilnietis.

Brangsta dėl pasaulinių tendencijų

Didmenine gėlių prekyba užsiimančios kompanijos „Karališkos gėlės“ vadybininkas Andrius Laugalys teigė, kad didmeninė gėlių kaina priklauso nuo pasaulinių tendencijų, tačiau neatmeta galimybių, kad prie mažmeninės prekybos kainų prisidėjo ir euras.

„Jei pažiūrėsime į Ekvadorą ir Kolumbiją, kur yra atsiskaitoma doleriais, tai dėl dolerio augimo kurso gėlės smarkiai pabrango. Olandiškų gėlių (hortenzijos, tulpės) kaina nėra smarkiai pakitusi, nes jau baigėsi sezonas“, - aiškino pašnekovas.

Vyras teigė pastebėjęs, kad labiausiai brangsta rožės.

„Jų daugiausia perkama iš Ekvadoro ar Kolumbijos. O ir skrydžiai pabrangę, mokesčiai. Amerika taip pat pradėjo smarkiai pirkti Ekvadoro rožes, tai paklausa išaugo. Olandiškos gėlės galbūt šiek tiek brangsta dėl to, kad rusai mažiau perka“,  svarstė A. Laugalys.

Prie palankių sąlygų rožių kainai kristi, pasak pašnekovo, neprisidėjo ir oro sąlygos: šiemet Ekvadoras sulaukė ilgo, beveik mėnesį trukusio lietaus, kuris neleido gėlėms pakankamai stiebtis į viršų.

„Manau, kad dėl mažmeninės prekybos čia ir didmeninės kainos, ir nuomos mokesčiai suapvalinti, ir apsidrausdami sukėlė“,  savo įžvalgomis dalijosi pašnekovas.

Kuršėnuose daugiametes gėles vazonėliuose auginanti ir pardavinėjanti Daiva Gasiūnienė teigė negalinti komentuoti skintų gėlių kainų, tačiau, pasak jos, lietuviški daugiamečiai vazoniniai augalai šiemet nebrangsta.

„Sekasi visai neblogai, nes lietuviai jau pradeda skirti lietuviškas gėlės nuo atvežtinių. Savo pirkėjus jau turime ir negalime skųstis“, – teigė ji.

Pasak jos, galbūt šiemet šiek tiek brango vienamečiai augalai.

„Augalai turi turėti žiemos ramybės periodą, augalai suvargsta tokiomis žiemomis. Ši žiema nebuvo palanki – per mažai šalčio nebuvo sniego. Labai ilgas ruduo buvo ir augalai ilgai vegetavo, o tada prasidėjo, kad ir nedideli šalčiai. Taip augalai suvargsta. Kadangi auginame augalus lauke, grunte, tai poveikis didesnis“,  paklausta, kokią įtaką augalų pasiūlai turėjo lietuviški orai, atsakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (461)