Paskelbus skelbimą lietuviškai, netrukus vyras sulaukė trumposios žinutės, kad dviračiu susidomėjo užsienietis Tihomiras Neshevas.

SMS žinutę gavau sugeneruotą per pokalbių internetu programą „Skype“: jei dar ieškau pirkėjo dviračiui, prašyta parašyti elektroninį laišką. Pamaniau, kad tai keista, bet žmona pasiūlė pabandyti, pamaniau, kodėl gi ne, mieste yra daug studijuojančių užsieniečių – gal žmogus ruošiasi atvažiuoti rugsėjį, o dabar yra užsienyje? Dviratis buvo pakankamai brangus, ne kiekvienam tinkantis“, - pasakojo pašnekovas.

Pateiktas asmens dokumentas: Tihomiras Neshevas
Paaiškėjo, kad pirkėjas prisistatė esantis iš Bulgarijos, elektroniniu paštu atsiuntė ir neva savo asmens tapatybės kortelės nuotraukas, o dviračio savininkas jo ketinimais patikėjo dėl rodyto susidomėjimo pirkiniu.

„Mane pirkėjo tikrumu įtikino tai, kad iš pat pradžių žmogus labai domėjosi dviračiu: kokia jo būklė, kodėl dviratis parduodamas, kaip naudotas ir panašiai. Aš pasakojau ir apie garantiją, galimus pakavimo būdus siuntimui. Nors įtartina atrodė tai, kad papildomai siuntimas į Bulgariją kainuos dar 390 eurų – juk už 1 090 eurų galima įsigyti naują dviratį jau Bulgarijoje. Bet pamaniau, kad visokių žmonių būna“, - dėstė sukčių pinklių išvengęs vyras.

Pasak jo, galiausiai „pirkėjas“ pateikė pasiūlymą: jis mokėsiąs tik per „PayPal“, o tada atvyks kurjeris paimti dviračio. Prekės savininkas neturėjo „PayPal“ sąskaitos, tad paprašė bičiulio pagalbos. Jo sąskaita ir buvo nurodyta.

„Supratau, kad tai sukčiai, kai neva „PayPal“ atstovai parašė ir man, ir draugui. Jie informavo, kad pinigai - 1 090 eurų - pasiekė „PayPal“, tačiau yra įšaldyti ir bus pasiekiami tik tada, kai neva „PayPal“ pasieks patvirtinimas, kad yra padarytas 390 eurų pavedimas neva logistikos bendrovei į Kiniją per „Western Union“. Tapo aišku, kad tai – apgaulė. Akivaizdu, kad parduodantis daiktą žmogus neturi niekam mokėti“, - dėstė jis.

Pinigai turėjo pasiekti fizinį asmenį Kinijoje - Xu Yang, neva transporto bendrovės atstovą.

Ėmė grasinti

Tačiau istorija tuo nesibaigė: neva iš „PayPal“ ėmė plaukti laiškai, grasinantys „teisiniais veiksmais“, jei pavedimas nebus padarytas ir išvardinta, kokius teisės aktus pardavėjas neva pažeidė.

Pateiktas asmens dokumentas: Tihomiras Neshevas
„Suprasdamas, kad sandoris neįvyks, ėmiau juokauti. Pirkėju apsimetęs asmuo man buvo atsiuntęs bulgarišką asmens tapatybės kortelės nuotrauką, o joje nurodytas žmogaus ūgis – 176 cm. Tada pirkėjui parašiau, kad pagal jo ūgį dviratis jam netinka ir parduoti negaliu, o jis ėmė intensyviai man aiškinti, kaip dviratį naudos. Tada parašiau, kad sąskaitoje neturiu 390 eurų, o tik 250, tada jis man pasiūlė pasiskolinti iš draugų, kolegų artimųjų ar banko ir garantavo, kad mūsų sandoris yra 100 proc. saugus ir be jokios rizikos. Bet galiausiai jis suprato, kad aš nekvailas“, - apibendrino dviračio savininkas.

Galiausiai susirašinėjimas nutrūko.

„Paskutinis mano laiškas buvo tokio turinio: kada gausiu pinigus, bus dviratis ir viskas. Tuo istorija ir baigėsi. Dviratį pavyko sėkmingai parduoti Lietuvoje“, - sakė jis.

Sukčiai elgėsi įtikinamai

Pirmą kartą susidūręs su sukčiais pašnekovas sako esąs nustebęs, kaip profesionaliai sukčiai dėlioja schemą: įtikina, kad prekė jiems įdomi, tada su žmogišku paaiškinimu nurodo, kodėl pervedė daugiau pinigų į „PayPal“ - šiuo atveju, esą žmogus dirba nuotolinį darbą ir negali padaryti pavedimo „Western Union“.

Be to, visi laiškai atrodė tinkamai apipavidalinti: laiškuose iš neva „PayPal“ atstovų buvo naudojami logotipai, nurodyti bendrieji kontaktai. Galiausiai, net atsiųsta instrukcija, kaip padaryti pavedimą per „Western Union“.

„Turbūt yra žmonių, kurie yra pakankamai naivūs ir ant tokių sukčių kabliukų užkimba: aš darydamas kiekvieną žingsnį, galvojau, ką su mano pateiktais duomenimis galima padaryti, įsitikinau, kad mano pateiktais duomenimis negali būti pasinaudota jungiantis prie sąskaitų ar atkuriant neva pamirštus slaptažodžius. Bet gal yra vyresnių žmonių, kurie sunkiai orientuojasi internetinėse mokėjimo sistemose, jie nenori atsilikti nuo savo vaikų ir anūkų, o kai nesupranti, kaip sistema veikia, tavimi gali pasinaudoti“, - kalbėjo vyras.

Jis sako pastebėjęs, kad internetu vis dažniau ieškoma lengvatikių.

„Kai tik elektroninį paštą darbiniais reikalais paskelbiau viešai, iškart atsirado ne tik visokių reklamų siuntėjų, bet ir įvairių šalių princų, prašančių padėti už atlygį susigrąžinti pinigus iš jų šalies, draskomos antikonstitucinės betvarkės, tad tikrai verta būti budriems“, - priminė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)