DELFI jau anksčiau skelbė, kad sparčiai brango paslaugos, pavyzdžiui, grožio salonų ar kavinių bei restoranų patiekalų ir gėrimų kainos. Augančias kainas pastebėjo ir Lietuvos ekonomistai.

2015 m. birželį, palyginti su 2014 m. rugsėju, kai buvo pradėta kainas registruoti eurais, iš prekių daugiausia pabrango morkos – 3,2 karto, vynuogės – 2,7 karto, obuoliai – 53,8 proc., svogūnai – 37,6 proc., pomidorai – 22,2 proc. Taip pat - dantų pasta (14,8 proc.), grikių kruopos (10,7 proc.), bananai (10 proc.).

Per beveik metus labiausiai atpigo burokėliai – 30,9 proc., suskystintos dujos su pristatymu maistui gaminti – 23,9 proc., suskystintos automobilinės dujos – 22,3 proc., taip pat daugiau nei 10 proc. - pasterizuotas pienas, varškė ir sviestas.

Iš paslaugų daugiausia pabrango vyrų modelinis kirpimas kirpykloje – 7,7 proc., dienos pietūs restorane ar kavinėje – 4,4 proc., moterų modelinis kirpimas kirpykloje – 4,2 proc.

Taip pat brango ir kitos paslaugos. Statistikai stebėjo, kaip 3,1 proc. pabrango vyriškų pusbačių pakulnių pakalimas, 3 proc. - cheminis vyriško kostiumo valymas.

Atpigusių paslaugų užfiksuota mažiau, pavyzdžiui, atpigo apsilankymas pas gydytoją kardiologą – 0,2 proc.

Birželį, palyginti su geguže, iš 100 stebimų pagrindinių vartojimo prekių ir paslaugų 44 prekių ir paslaugų kainos eurais padidėjo, 39 – sumažėjo, o 17 – nepasikeitė.

Per mėnesį pastebėti dideli vaisių kainų pokyčiai, brango žaliosios vynuogės (23,4 proc.), apelsinai (19,6 proc.), svogūnai (17,8 proc.), burokėliai – 13,6 proc., o pigo ankstyvieji baltagūžiai kopūstai (38,5 proc.), pomidorai (18,7 proc.), ankstyvosios bulvės (11,2 proc.).

Iš patiekalų ir gėrimų viešojo maitinimo įstaigose labiausiai pabrango vištienos kebabas su lavašu, išsineštinai (1 proc.), dienos pietūs restorane ar kavinėje (0,8 proc.), pilstomas šviesus alus kavinėje (0,6 proc.).

Prašome papasakoti – ar Jūs esate užfiksavę kainų pokyčių? Kieno kainos Lietuvoje jus stebina labiausiai? Ką pastebėjot pingant ar brangstant?


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (715)