O dar pusryčiai mieste yra civilizacijos ir kultūros požymis.

Jau keleri metai kalbu apie savo svajonę, kad Vilnius (bent jau sostinė, iš pradžių, o paskui ir visa likusi Lietuva) būtų didmiestis ir veiktų ištisą parą, 365 dienas per metus. Nes dabar, kai nueini į kokį prekybos centrą, ir yra jau pusė dešimtos (tokiu laiku aš jau būnu ir treniruotę baigęs, ir dar krūvą darbų nudirbęs), ir vaikštai ten, kaip po miestą-vaiduoklį. Gal kokia maisto prekių parduotuvė ir veikia, tačiau visa kita sveikina uždarytomis metalinėmis žaliuzėmis ir viduje apsnūdusios vaikšto žioplos pardavėjos. Kai atsidarys parduotuvė, jos eis prie klientų ir erzins juos klausdamos, gal kuo gali padėti, bet negalės padėti niekuo, nes jos net nežino, iki kelintos valandos jų parduotuvė atidaryta (pabandykite paklausti, nueis pas pamainos viršininkę, arba sakys „oi žinokit aš jus dabar nepasakysiu“ – tikra istorija).

Todėl man širdis uždainavo, kaip kokia socialiai atsakinga ir feministiškai susirūpinusi skambučių centro vedėja, pamačiusi įstaigą su daugiau dirbančių moterų, nei vyrų, kai išgirdau, kad Drama Burger, viena geriausiai žinomų Vilniaus burgerinių, ne tik atsidaro Panoramoje, bet ir pusryčiai bus nuo devintos.

Nuo devintos! Kasdien! Amerikietiški patiekalai! Galvoje sugaudė varpas, skelbiantis, kad ateina restorano tikrinimo metas.

Labiausiai europietiškas ir mažiausiai amerikietiškas patiekalas, kuriuo nuraminsite širdyje bundantį vidutinį lietuvį, yra omletas su lašiša (€4,90). Taip, žinau, žinau, jūs už tiek galite visą šeimą maitinti savaitę. Rašėte, ir aš jumis gal net ir tikiu. Tačiau čia – restoranas, todėl sakau jums „cit“. Ramiai. Omletas labai skanus, nors ir ne kulinarinis atradimas. Paskrudinta bandelė su sviestu yra palaimingai gera. Sviestukas, mmm.

Drama pusryčiai (€6,50) su dešra. Jau toliau nuo socialistinės, sviestinius ragelius tepažįstančios, žemyninės Europos. Tai šiek tiek panašu į angliškus pusryčius. Kiaušinio trynis skystas viduje, badau ispaniškos chorizo dešros gabalėlius į tą trynį ir galvoju, kad visgi man gyvenimas pavyko kažkuria prasme. Ir didelis Portobello pievagrybis. Pasijutau vėl grįžęs į Angliją – nors gal ir ne, Anglijoje retai būna tokios kokybės pievagrybiai pusryčių lėkštėje.

Šaunam į kitą palaimos lygį. Amerikietiškas sumuštinis su sūriu (grilled cheese sandwich), dar ir su kiaušiniu ant viršaus (€5,50). Sakote, penki pem už sumuštinį, gal tu pasiutai? Patylėkite, aš to vertas. Tai jau rimta Amerika. Užsimerkiau ir įsivaizdavau ne Saltoniškių ir ne T.Narbuto gatves už langų, o plačius, erdvius kelius, pigų benziną ir baseiną kiekviename name. Aš jau beveik Amerikoje. Jei dar tas kiaušinis būtų su skystu tryniu (žinau, taip patinka ne visiems, bet man patinka, tai tik informuoju), tai būtų dar geriau.

Ar gali būti kas nors dar labiau amerikietiško, negu visi tie labai skanūs ir nelabai trenerio rekomenduojami patiekalai, kuriuos čia aprašiau? Gali. Amerikietiški purūs blyneliai su šonine ir klevų sirupu (€4,50). Kokiais žodžiais juos apdainuoti? Sūri, sausai sukepus šoninė, ir klevų sirupas bėga ir blizga gintaru, kaip kokios Jūratės ašaros, tik jos pavirto gintaru, o šis pavirto kalorijomis valgytojų pilvukuose. Retkarčiais galima. Retkarčiais.

Saldūs blyneliai (€4,50) patiko tiems, kas mėgsta saldėsius: šokoladas, ledai, braškės daro juos kone vaikišku patiekalu, bent jau mano požiūriu, tačiau argi galėčiau brukti savo įsitikinimus ir asmeninę nuomonę kitiems? Niekada gyvenime. Nors sau jų neužsisakyčiau, bet žvitri eksperto akis sako – gerai.

Pusryčiai keturiems žmonėms kainavo €33,20.

Ką galiu pasakyti? Pasakysiu štai ką: jei dar būtų Benedikto kiaušinių (na, žinote, kiaušiniai marškinėliuose, aplieti Hollandaise padažu, ant bandelės ir su šonine arba kumpiu), tai aš likčiau ten gyventi, tame restorane, ir mane tik su apsauga išvarytų. Tačiau dabar turiu pasakyti, kad sukurta puiki pusryčių patirtis, ir dabar prie sostinės Stebuklų atsirado dar viena beveik nepriekaištinga vieta pusryčiauti. Penkios žąsys iš penkių.

Drama Burger, Saltoniškių g. 9, Vilnius (PC Panorama), tel. +370 611 22595. Tinklalapis. Facebook profilis.
Kasdien nuo 09:00 iki 23:00.
Kitas restoranas Gedimino pr. 31.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (820)