Beveik 20 eurų (70 Lt) už kilogramą – tiek kai kuriuose prekybos centruose šiuo metu kainuoja lazdyno riešutai. Ne ką mažiau žandikaulis gali atvėpti išvydus ir pistacijų kainas – šių šiuo metu kilogramas kainuoja apie 17 eurų (apie 60 Lt).

Portalas DELFI aiškinasi, kodėl riešutai tampa didesne prabanga nei lašiša ir kokius riešutus gliaudyti pigiausia.

Riešutus į Lietuvą importuojančios bendrovės „Baltic Supply“ direktorius Rimantas Kaminskas teigė, kad įvairių rūšių riešutų kainoms įtaką daro klimato sąlygos, vartojimo pokyčiai. Kaip teigė pašnekovas, paskutiniu metu visų riešutų kainos kyla į viršų. Prie to prisideda ir augantis riešutų suvartojimas Indijos ir Kinijos rinkose.

„Riešutų užauginti greitai nepavyksta, o persiorientuoti taip pat nėra lengva. Be to, šie produktai labai priklausomi nuo gamtos stichijų“, - kalbėjo pašnekovas.

Lazdyno riešutai turguje
Pavyzdžiui, pernai Turkijoje dėl įšalo nukentėjo daug augalų. Tarp jų ir lazdynų riešutų krūmų. Turkija yra pagrindinis lazdynų riešutų tiekėjas pasaulyje. Kaip teigė R. Kaminskas, Turkija prognozuoja, kad derlius atsistatys po kokių penkerių metų, taigi, kainų kritimas šios rūšies riešutų artimiausiu metu mažai tikėtinas.

Nekoks pernai metais buvo ir migdolų derlius, tačiau, pašnekovo teigimu, šie metai buvo geresni, todėl migdolai gali pigti.

Pilnesnių piniginių neturėtų tikėtis ir pistacijų mėgėjai. R. Kaminstas svarstė, kad dėl padidėjusios šių riešutų paklausos Kinijoje ir Indijoje, tačiau neišaugusių plantacijų plotų jų kaina išliks stabili.

Panašias prognozes „Baltic Supply“ vadovas pranašauja ir graikiškiems riešutams.

Brangiausi – lazdyno riešutai, pigiausi – žemės

Lietuvoje veikiančių prekybos centrų pateiktais duomenimis daugiausia pirkėjams tenka mokėti už lazdyno riešutus, pistacijas ir migdolus. Mažiausiai – už žemės riešutus, kurie, nors vadinami riešutais, iš tiesų priklauso pupelių augalų grupei.

Prekybos tinklo „Norfa“ atstovas spaudai Darius Ryliškis pastebi, kad pirkėjai yra jautrūs riešutų kainoms.

„Mažėja brangių riešutų pardavimai, didėja – pigesnių. Pastaruoju metu visų riešutų kainos kyla. Tokios pasaulinės tendencijos dėl nekokio derliaus“, - komentavo jis.

„Norfos“ parduotuvėse šiuo metu sveriami lazdyno riešutų branduoliai kainuoja 17,29 eur/kg, migdolai – 16,6 eur/kg (pakuotės po 200 g), anakardžio riešutai – 11,79 eur/kg, pistacijos – 16,79 eur/kg, graikiški riešutai – 13,39 eur/kg, žemės riešutai – 2,65 eur/kg.

Prekybos tinklo „Maxima“ atstovė spaudai Renata Saulytė pastebėjo, kad dėl itin prasto derliaus ir dolerio kurso paskutiniu metu labiau pastebimas lazdynų riešutų ir migdolų brangimas.

„Pastaruoju metu daugumos džiovintų vaisių ir riešutų kainos kilo nuo kelių iki keliasdešimt procentų“, - tvirtino pašnekovė.

„Maximos“ parduotuvėse šiuo metu taip pat brangiausi – gliaudyti lazdynų riešutai (19,99 eur/kg). Antroje vietoje pagal brangumą – bertoletijų riešutai (18,79 eur/kg). Trečioji vieta pagal kainas tenka kepintoms ir sūdytoms pistacijoms.

Pigiausių riešutų etiketės klijuojamos ant sūdytų ir kepintų žemės riešutų (2,79 eur/kg), žemės riešutų (2,6 eur/kg) ir žemės riešutų be luobelių (2,29 eur/kg).

„Riešutų kainos svyruoja nuolatos, nes periodiškai keičiasi riešutų derliai. Pastaruosius itin veikia gamtos sąlygos. Pernai kilo lazdynų, migdolų kaina, nes buvo nurinktas itin prastas derlius ir paklausa viršijo pasiūlą, tad kainos kilo visame pasaulyje. Šiuo metu kainos kilo dėl išaugusio dolerio kurso“, - aiškino R. Saulytė.

Riešutų pardavimai sumažėjo

Prekybos tinklo „Maxima“ atstovė pastebėjo, kad lyginant 2013 m. pirmus penkis mėnesius su 2014 m. tuo pačiu laikotarpiu parduodamų riešutų kiekis buvo išaugęs 18 proc., tačiau palyginus šių metų pirmus penkis mėnesius su pernykščiais, kai daugumos riešutų kainos pakilo, parduodamų riešutų kiekis neženkliai smuktelėjo.

Renata Saulytė
„Visgi klientai linkę nekeisti savo mitybos įpročių ir riešutus perka net ir kainoms kiek išaugus. Taip pat seka akcijas ir jų metu nevengia įsigyti didesnio kiekio mėgstamų riešutų ir juos kramsnoti kaip sveiką užkandį“, - kalbėjo R. Saulytė.

Pasak pašnekovės, šiuo metu „Maximos“ parduotuvėse populiariausi – sveriami žemės riešutai, kurie išstūmė prieš keletą metų itin populiarius žemės riešutus su apvalkalu.

„Toliau pagal parduodamus kiekius rikiuojasi sveriami pistacijų riešutai bei graikiniai riešutai“, - kalbėjo R. Saulytė.

Per metus pabrango iki 17 proc.

Panašios riešutų kainų tendencijos ir prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse.

Prekybos tinklo atstovė spaudai Giedrė Bielskytė skaičiavo, kad palyginus su pernai metais lazdyno ir migdolo riešutai pabrango 15 proc., graikiniai – 17 proc., anakardžiai – 5 proc.

„Daugiausia kainų pokyčiai yra susiję su prastu derliumi bei dolerio kursu“, - aiškino ji.

Vis dėlto kitaip nei „Maxima“ prekybos tinkle „Rimi“ parduotuvėse ūgtelėjus riešutų kainoms jų parduodami kiekiai nesumažėjo.

Giedrė Bielskytė
„Apskritai riešutų lietuviai suvalgo vis daugiau, o mes tai siejame su sveikesniu gyvenimo būdu. Šiuo metu palyginus su pernai pirkėjai riešutų nuperka apie 10 proc. daugiau”, - skaičiavo pašnekovė.

Prekybos tinklo „Iki“ atstovas spaudai Andrius Petraitis teigė, kad riešutų kaina jautri JAV dolerio kursui euro atžvilgiu, nes perkant riešutus doleris yra pagrindinė pirkimo valiuta.

„Kainos riešutų rinkoje gana sparčiai kinta ir paskutiniu metu vis dar kyla“, - sakė jis.

Vis dėlto A. Petraitis paminėjo, kad išimtis – žemės riešutai, kurie stabiliai pinga.

Pasak „Iki“ prekybos tinklo atstovo, lazdyno riešutų kaina per metus pakilo apie porą kartų. Per metus pabrango ir graikiniai riešutai, tačiau jų kainos pokytis nėra toks didelis kaip lazdyno ar migdolo riešutų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)