„Praėjo tos dienos, kai galėjai visą gyvenimą dirbti IBM, o prieš išeidamas į pensiją gauni „Rolex“ laikrodį, – sako jis. – Dabar nė vienas darbas nėra apsaugotas nuo nuolatinių pokyčių, pertvarkos, pasaulinės konkurencijos ir technologijų senėjimo.“

A. Stewarto teigimu, dabar labiau nei bet kada sunku surasti darbą, dėl kurio būtum tikras ilgą laiką. Tačiau yra sprendimas: vietoj to, kad savo dėmesį žmogus nukreiptų į vieną konkrečią sritį, reikia lavinti įvairiausius įgūdžius, kad galėtum lengvai prisitaikyti, teigia karjeros ekspertas.

Žvelkite į priekį

Net neturėdami krištolinio rutulio, kuris leistų nuspėti ateitį, žvelkite į priekį, pataria A. Stewartas. „Turite būti pasirengę keistis, prisitaikyti ir žengti žingsnį į šalį arba žengti rizikingą žingsnį, kad prisitaikytumėte prie įvairiausių srovių profesinėje srityje“, – aiškina jis.

Anot eksperto, tai kartais reiškia, jog turite pasakyti „taip“ kažkam, dėl ko rezultato nesate tikri. Kompanijoje „Deloitte & Touche LLP“ dirbanti Monica O’Reilly prisimena, kaip karjeros pradžioje sulaukė skambučio. Tai buvo šeštadienio rytas ir skambinusysis jai siūlė skristi pusmečiui į Pietų Korėją ir vadovauti vienam projektui.

M. O’Reilly patiko vadovauti komandai. Ji žinojo, kad šis projektas ištrauks ją iš komforto zonos. Galiausiai pasirodė, kad projektas buvo labai sėkmingas ir dėl jo jai atsirado naujų karjeros galimybių. „Svarbiausia buvo suvokti, kad tas projektas buvo fantastiška galimybė mokytis ir augti darant tai, kas man patinka, o ne tik galvoti, kad reiks daug dirbti, gyventi toli nuo namų ir prisitaikyti prie naujos kultūros“, – sakė M. O’Reilly.

Neatsipalaiduokite

Nemažai ilgus metus, kartais dešimtmečius, vienoje kompanijoje dirbantys žmonės, dažnai daro klaidą manydami, kad jiems darbo vieta jau yra garantuota, sako karjeros konsultantė Kathy Caprino.

„Esu mačiusi šimtus vyresnių nei 50 metų įmonių vadovų – vyrų ir moterų, kurie prarasdavo savo darbo vietą ir vėliau suvokdavo, kad nesusikūrė sau „apsauginio tinklo“. Jie neatnaujindavo ir neišlaikydavo savo įgūdžių „šviežių“, jie nesidomėjo naujos tendencijomis savo srityje“, – sakė ji.

„Darbo visam gyvenimui“ pabaiga

Žmonės turi priprasti prie to, kad per gyvenimą gali tekti pakeisti 10-15 darbų, sako Londone veikiančios konsultavimo karjeros klausimais bendrovės „The Corporate Escape“ vadovė Maite Baron.

„Nebėra nei darbų, nei karjerų visam gyvenimui, – pažymėjo ji. – Senosios taisyklės, jog reikia rinktis tradicines saugias profesijas, kaip architekto, buhalterio ar teisininko, nebegalioja. Jau dabar grėsmė iškyla teisininkų padėjėjų darbui, nes daugumą darbų, kuriuos jie iki šiol atlikdavo, atlieka kompiuterinės programos.“

Gali būti tikras tik dėl vieno dalyko

M. Baron mano, kad šiais laikais gali būti tikras tik dėl vieno dalyko – būtinybės nuolat mokytis. „Ar tai būtų darbdavio organizuojami kvalifikacijos kėlimo kursai, ar jūsų pačių pasirinkta mokymosi programa, jūs esate atsakingas už savo platesnio mąstymo ir lankstumo tobulinimą, nes tai padarys jūs patrauklų potencialiems darbdaviams“, – aiškino ekspertė.

Į ką kreipti dėmesį?

Nesirinkite darbų, kuriuos gali pakeisti mašinos. Remiantis 2014 metų Australijos pramonės ataskaita, beveik pusė milijono žmonių šalyje gali prarasti savo darbą dėl to, kad per ateinančius kelerius metus vis daugiau darbų perims mašinos ir dirbtinis intelektas. O 2013 metais paskelbtoje „Oxford Martin School“ ataskaitoje apie ateities technologijų poveikį sakoma, kad 45-iems procentams amerikiečių gresia per ateinančius du dešimtmečius netekti darbo, nes juos pakeis kompiuteriai.

„Būtų logiška savo akis nukreipti į tas sritis, kur yra mažesnė tikimybė, kad žmogų pakeis robotas, – sako M. Baron. – Tai yra darbai, kur reikia žmonių bendravimo, kūrybingumo arba technologijų išmanymo. Pavyzdžiui, treneriai, terapeutai, programinės įrangos kūrėjai ar robotų inžinieriai.“

Atlikite namų darbus

Jeigu ieškote darbo su ilgalaikiu augimo potencialu, nelaukite, kol įsidarbinsite kokioje nors kompanijoje ir jau dirbdami domėsitės jos vidine kultūra, – sako Niujorke veikiančios darbuotojų paieškos kompanijos „ExecuSearch Group“ vadovas Edas Fleischmanas. – Jau darbo pokalbio metu ar prieš jį pasidomėkite, apie tą kompaniją, ar ji rūpinasi darbuotojų tobulėjimu ir ar skatina darbuotojų augimą kompanijos viduje. Ir neleiskite, kad jus suviliotų geras atlyginimas, jeigu matote, kad šioje kompanijoje turėsite ribotas augimo galimybes. Jeigu renkatės tarp kelių kompanijų, rinkitės tą, kurios vidinė kultūra labiausiai atitinka jūsų reikalavimus. Galiausiai juk kuo labiau esate patenkintas savo darbdaviu, tuo labiau būsite motyvuotas ieškoti augimo galimybių.“

Užsitikrinkite ateitį

Susikurkite savo kontaktų tinklą – tiek internete, tiek ir asmeniškai. Stenkitės kiekvieną savaitę „LinkedIn“ tinkle prisijungti bent po dešimt žmonių. Megzkite pažintis, dalyvaukite diskusijose, konferencijose ar kituose renginiuose, kuriuose galėsite plėsti pažinčių ratą.

Plėskite akiratį. Lankykite kursus, siekite naujo sertifikato, pasisakykite kokiame nors savo srities renginyje, sekite savo srities tendencijas ir pan.

Vaikščiokite į darbo pokalbius. Net jeigu esate patenkintas savo darbu, pravartu bent kelis kartus per metus nueiti į pokalbius dėl darbo. Taip sužinosite savo rinkos vertę, suprasite, ką galite pasiūlyti kitiems darbdaviams. Pasidomėsite, kokia yra darbo kultūra kitose kompanijose.

Diversifikuokite. Megzkite pažintis su kuo įvairesniais žmonėmis, kurie leistų jums augti ir siekti sėkmės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)