„Pagrindinė mėsos gaminių sudedamoji dalis, be abejo, yra mėsa, kuri – vienas vertingiausių maisto produktų, turinčių svarbiausių maisto medžiagų, reikalingų žmogaus organizmui, – teigia VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė Viktorija Septilkienė. – Tiesa, mėsos gaminių maistinė vertė priklauso nuo gamyboje naudojamų žaliavų kiekio ir kokybės. Nenaudojant jokių kitų sudėtinių dalių, dešrą pagaminti įmanoma, tačiau ji netenkintų vartotojo lūkesčių. Tam, kad gaminys būtų skanus ir juslinėmis savybėmis patrauktų vartotojo dėmesį, gaminant reikia įdėti ir kitų maisto produktų, pavyzdžiui, sojos baltymų, krakmolo, kiaulienos ar jautienos riebalų, kiaulių odelių emulsijos, taip pat dedami įvairūs prieskoniai ir maisto priedai.“ Specialistė atkreipia dėmesį, kad pagal teisės aktų reikalavimus, tam, kad vartotojai lengviau įsivaizduotų iš ko susideda gaminys, maisto produktų sudėtis rašoma iš eilės: nuo didžiausios procentinės dalies iki mažiausios.

Maisto priedai gamyboje naudojami technologiniais tikslais, norint pagerinti juslines savybes (pavyzdžiui, fosfatai naudojami konsistencijai, dažikliai – spalvai) ar prailginti jų tinkamumo vartoti terminus (konservantai, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos). Specialistė atkreipia dėmesį, kad patvirtintose mėsos perdirbimo įmonėse pagaminti ir į rinką tiekiami mėsos gaminiai bei jų sudedamųjų dalių kiekiai, įskaitant ir maisto priedų bei jų leidžiamų naudoti kiekių reglamentavimą, atitinka teisės aktų reikalavimus ir nėra žalingi vartoti. Vis dėlto, patariama rinktis tuos gaminius, kuriuose konservantų yra mažiau.

Šiuolaikinės naujausios maisto technologijos leidžia rinkai pateikti rūkytus maisto produktus, kurie gamybos proceso metu yra apipurškiami specialiomis cheminėmis medžiagomis, tad įgauna įprastą rūkytos mėsos skonį. Vis dėlto, specialistai pataria geriau rinktis tokius gaminius, kuriuos rūkant buvo išlaikytos natūralios gamybos technologijos, pavyzdžiui, smilkstančio medžio dūmai.

Renkantis mėsos gaminius parduotuvėje, V. Septilkienė pataria pasidomėti jų sudedamosiomis dalimis: kuo sudėtyje daugiau raumeninio audinio, tuo gaminys kokybiškesnis ir skanesnis. Verta dėmesį atkreipti ir į tai, kad vištienos gaminiai laikomi kiek sveikesniais ir turinčiais geresnes skonio savybes. Tam, kad būtų pagerinamas gaminio skonis, vištienos mėsos dedama net į kiaulienos gaminius.

Tam tikriems maisto produktams alergiški žmonės turėtų pasidomėti, ar sudėtyje nėra alergizuojančių produktų ar maisto priedų, pavyzdžiui, riešutų, sojos ar pieno produktų, salierų, garstyčių ar kitų alergenų. Etiketėje alergenai privalo būti išskirti šriftu ar spalva, kad be didelių pastangų būtų pastebėti.

Pasak specialistės, lentynose dairantis mėsos gaminio, verta atkreipti dėmesį į jų rūšį ir, esant galimybei, rinktis aukščiausios rūšies mėsos gaminius, pasižyminčius geresniais kokybės rodikliais. Tokiuose gaminiuose yra didesnis mėsos baltymų be kalogeno kiekis procentais, mažesnis riebalų ir drėgmės kiekis, nėra mėsos pakaitalų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)