Pirmadienį po susitikimo su Seimo valdyba prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė pritarianti minimalaus atlyginimo didinimui. Apie tai šalies vadovai kalba ne vieną mėnesį, anksčiau buvo teigiama, kad minimalus atlyginimas 25 eurais galėtų didėti nuo liepos iki 325 eurų neatskaičius mokesčių.

„Be jokios abejonės, pritariu diskusijoms ir galimybei šiemet didinti minimalų atlyginimą. Taip pat būtina ir toliau atkūrinėti mažiausius atlyginimus, socialines išmokas ir pensijas“, - žurnalistams sakė ji.

Šalies vadovė tikslesnių skaičių pirmadienį neminėjo. Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas DELFI sakė, kad diskutuojama apie minimalios algos didinimą 25 eurais.

Šiuo metu minimali alga yra 300 eurų prieš mokesčius. Preliminariai skaičiuojant, jeigu padidinimui būtų pritarta, minimalią algą uždirbančių žmonių realios pajamos per mėnesį padidėtų 18 eurų. Paskutinį kartą minimalus atlyginimas 35 Lt (maždaug dešimčia eurų) Lietuvoje buvo didinimas praėjusį spalį.

Sugeba apeiti

„Visada šis klausimas yra politizuojamas. Visi puikiai žinome, kokie vidutiniai atlyginimai yra regionuose. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad viešasis sektorius neturi resursų užtikrinti, kad padidinta minimali alga būtų realiai mokama žmonėms. Turime nepaneigiamų duomenų, kad po padidinimo dalis įmonių perrašo darbo sutartis, kuriose trumpėja darbo laikas, taigi ir alga nedidėja. Kam save apgaudinėti? Mes pasidžiaugiame, kad padidinome minimalią algą, bet žmonės tiek negauna. Taip yra demoralizuojama sistema“, - DELFI sakė Trišalės tarybos narys, Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas.

Tačiau jis pabrėžia, kad Lietuvoje reikia didinti mažiausiai uždirbančiųjų pajamas keičiant neapmokestinamąjį pajamų dydį.

„Minimalų atlyginimą Lietuvoje reikia vienareikšmiškai didinti, nes mes labai blogai atrodome būdami treti nuo galo Europoje aplenkdami tik Rumuniją ir Bulgariją. Tačiau mes Trišalėje taryboje kėlėme klausimą, kad neapmokestinamasis pajamų dydis būtų prilygintas minimaliai algai. Tuomet efektas būtų didesnis, nes žmonės gautų kur kas didesnę pinigų sumą“, - komentavo jis.

Taip pat, pasak pašnekovo, Darbo kodeksas leidžia diferencijuoti minimalų atlyginimą pagal atskirus regionus, darbuotojų grupes ir ekonomikos sritis, tai ir reikėtų daryti.

Swedbank“ banko vyriausiasis analitikas Nerijus Mačiulis anksčiau yra sakės, kad kad dabar nėra tinkamas laikas didinti minimalią algą, nes šiemet biudžeto surinkimas ir taip bus įtemptas dėl ne tiek, kiek anksčiau planuota, augsiančios ekonomikos.

„Tai irgi yra rizikingas sprendimas, nes nemažai įmonių bus paveiktos Rusijos ekonomikos nuosmukio“, - anksčiau kalbėjo N. Mačiulis.

Jo nuomone, tinkamesnis laikas didinti minimalią algą yra 2016 m.

R. Dargis: MMA didinimas tapo politiniu reikalu

Minimalios algos (MMA) didinimas tapo politiniu reikalu, teigia Lietuvos pramonininkų konfederacijos vadovas. Robertas Dargis sako, kad jau tampa tradicija, kad visuomenė ir verslas apie MMA didinimą yra informuojama po to, kai nusprendžia politikai.

„MMA tampa politiniu sprendimu, kuris reflektuoja į demokratiją. Valdantieji politikai susitinka, sutaria, tuomet apie tai viešai informuojama visuomenė, o verslas, kuris privalės algą kelti, sužino paskutinis“, - BNS sakė R.Dargis.

Jis teigė negalintis komentuoti naujausios idėjos šiemet minimalią algą didinti du kartus - liepą ir metų pabaigoje. Apie galimą dar vieną MMA didinimą pirmadienį kalbėjosi prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

„Su tuo visiškai nesu susipažinęs ir komentuoti to negaliu. Prieš apsisprendžiant reikėtų paskaičiuoti, ar MMA yra galimybių didinti tiek tiems, kurie tai siūlo, tiek verslo sektoriui“, - BNS sakė Lietuvos pramonininkų konfederacijos vadovas.

Jis prognozavo, kad didelėms pramonės įmonėms dar vienas MMA didinimas nesukeltų didelių problemų, tačiau smulkios ir vidutinės įmonės regionuose išgyvena nelengvą metą.

Trišalė taryba sprendimą dėl MMA didinimo nuo liepos planuoja priimti balandį - ji turėtų didėti 25 eurais iki 325 eurų.

Profesinių sąjungų atstovė: MMA didinimui yra visos sąlygos

Trišalės tarybos narė, Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos vadovė Gražina Gruzdienė tvirtina, kad yra visos sąlygos šiemet du kartus didinti minimalią mėnesio algą (MMA). Anot jos, argumentai, jog kai kurios įmonės negali kelti MMA, neatrodo rimtai.  

„Manau, kad yra realios galimybės didinti MMA, nes bendrasis vidaus produktas (BVP) auga, nedarbas mažėja. Be to, šis veiksmas duotų labai didelę papildomą naudą, nes padidėtų perkamoji galia ir būtų sumokama daugiau mokesčių“, - BNS sakė G.Gruzdienė.

Ji skeptiškai įvertino Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidento Roberto Dargio nuogąstavimus, kad antras MMA didinimas per vienerius metus gali būti našta mažoms ir vidutinėms įmonėms.

„Esu tikra, kad Lietuvoje žmogui turi būti mokamas toks atlyginimas, kad jis galėtų oriai iš jo gyventi. Pagal atlyginimų dydį nesame išsiskirianti, pirmaujanti šalis ir jei įmonėms per sunku mokėti net ir palyginti nedidelę minimalią mėnesio algą, kai kur toliau mokami atlyginimai vokeliuose, kyla klausimas, ar mes privalome gelbėti tokį verslą“, - BNS sakė G.Gruzdienė.

Jos teigimu, Švedijoje minimalaus atlyginimo lygio neišlaikančios įmonės yra priverstos užsidaryti, todėl taip galėtų būti ir Lietuvoje.

„Lietuvoje galėtų būti panašiai. Jei tokios nekonkurencingos įmonės nutrauktų veiklą, darbuotojus būtų galima perkvalifikuoti ir suteikti galimybę dirbti kituose darbuose“, - BNS sakė G.Gruzdienė.

G.Gruzdienės nuomone, nuo liepos pakėlus MMA, būtų galima peržiūrėti šių metų valstybės biudžetą.

Nori didinti dukart

Seimo pirmininkė, Darbo partijos vadovė Loreta Graužinienė siūlo minimalią algą šiemet didinti du kartus - liepą ir metų pabaigoje.

„Mes manome, kad tikrai reikia nuosekliai dirbti socialinės atskirties mažinimo linkme, pagal šalies ekonominę situaciją. Kaip Darbo partijos pirmininkė aš įsitikinus, kad metų pabaigai dar kartą reikėtų peržiūrėti pagrindinius dalykus, tai yra minimalią algą, pačių mažiausių atlyginių pakėlimus ir mažiausias pensijas“, - pirmadienį po valdančiosios koalicijos politinės tarybos posėdžio Seime sakė L. Graužinienė.

„Kaip mes sutarėme tvirtindami biudžetą, nuo liepos minimali alga turi didėti. Kiek aš girdėjau, Trišalėje taryboje artėjama prie sutarimo ir tikimės, kad sutarimas bus pasiektas, nes biudžete pinigai numatyti“, - pridūrė Seimo pirmininkė.

Sodros“ duomenimis, Lietuvoje yra daugiau nei 1,3 mln. dirbančiųjų, o minimalią algą arba mažiau gauna apie 400 tūkst. dirbančiųjų.

Latvijoje minimalus atlyginimas yra 360 eurai, Estijoje – 390 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1150)