Į DELFI redakciją iš Prancūzijos atkeliavo 2 eurų moneta, kuri gali priversti kilstelėti kiekvieno su euru pažintį tęsiančio gyventojo antakį.

2 eurų nacionalinėje pusėje pavaizduotas lyg vaikiška ranka nupieštas žmogus su šalia esančiu euro ženklu.

Lietuvos bankas ramina, euro zonos šalyse išleistos proginės monetos gali nepriminti įprastų akiai, tačiau jomis galima atsiskaityti visose euro zonos šalyse.

Visai kitaip yra su kolekcinėmis euro monetomis. Praėjusią savaitę Lietuvos bankas į apyvartą išleido pirmąją lietuvišką kolekcinę eurų monetą. Tai - 50 eurų kolekcinę monetą, skirtą monetų kalybai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje (LDK). Tačiau jei šią monetą įsigijęs gyventojas nuspręstu už ją ką nors įsigyti, ją galėtų panaudoti tik Lietuvoje.

„Kolekcinės eurų monetos kaip mokėjimo priemonė galioja tik jas išleidusioje šalyje“, - įspėja Lietuvos bankas.
Lietuvos bankas jau yra suplanavęs kokias kolekcines ir progines euro monetas su Lietuvos nacionaline puse išleis iki 2017 m.

Pagal planą žadama išleisti tris progines 2 eurų monetas su Lietuvos nacionaline puse. Viena moneta bus skirta lietuvių kalbai, kita – baltų kultūrai, trečia – Vilniui.

„Tų monetų išorinė dalis bus iš vario ir nikelio lydinio, centras trisluoksnis – iš nikelio su žalvariu. Nustatyta, kad proginių eurų monetų su Lietuvos nacionaline puse išleidimo metai bus patvirtinti atsižvelgiant į monetų grafinių projektų kūrimo konkursų rezultatus“, - informuoja Lietuvos bankas.

Kiekviena euro zonos šalis turi teisę per metus išleisti dvi progines eurų monetas. Sprendimą, ar išleisti progines bendro dizaino monetas, priima Europos Taryba. Proginės eurų monetos skirtos didelės nacionalinės ar europinės svarbos dalykams paminėti.

Proginės monetos gali būti tik 2 eurų nominalios vertės.

Lietuvos banko duomenimis, iki šių metų iš viso euro zonoje buvo išleistos 186 proginės 2 eurų monetos.

Taip pat buvo trys atvejai, kai visos euro zonos šalys išleido vienodas progines monetas. Skyrėsi tik šalies pavadinimas ant monetos. Tai – 2007 m. moneta, skirta Romos sutarties jubiliejui paminėti, 2009 m. moneta, minint Ekonominės ir pinigų sąjungos dešimtmetį bei 2012 m. moneta, primenanti grynųjų eurų išleidimo į apyvartą dešimtmetį.

Susipažinti su visomis proginėmis euro monetomis galite ČIA.

Nuotraukoje matoma iš Prancūzijos atkeliavusi 2 eurų moneta su žmogumi ir euro ženklu buvo išleista 2009 m. ir kitose euro zonos šalyse. Su euro ženklu susiliejantis žmogaus kontūras simbolizuoja vienos valiutos idėją. Paveikslėlis buvo pasirinktas iš galimų penkių variantų euro zonos šalių gyventojams balsuojant internetu. Simbolį sukūrė George'as Stamatopoulos – Graikijos skulptorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)