Verslo liudijimą nusipirkusi pensininkė Vanda (vardas pakeistas) vasarą prisiduria turistams iš Vokietijos aprodydama savo miestą.

„Mes, gidai, taip stengiamės Lietuvą pristatyti. Visi mūsų užmokesčiai keliauja per bankų sąskaitas, mes nieko neapgaudinėjame ir nenorime apgaudinėti. Padariau visai nedidelę klaidą ir man iškart rašo, kad mokesčius turiu mokėti nuo pirmo lito“, - DELFI guodėsi moteris.

Ji pasakoja pakliuvusi į nepavydėtiną situaciją: 2013 m. 225 Lt viršijo leidžiamą ribą, kurią verslo liudijimo turėtojas gali gauti iš juridinių asmenų ir dabar jai teks pakloti kur kas didesnę sumą Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) ir „Sodrai“ nei tikėjosi.

Pati gidė sako veiklą vykdžiusi ir pagal verslo liudijimą, ir pagal individualios veiklos pažymą.

Pagal įstatymus verslo liudijimo turėtojas iš įmonių per metus negali gauti daugiau nei 15,5 tūkst. Lt (4,5 tūkst. eurų) per metus. Jeigu ši suma viršijama, tuomet nuo visų gautų pinigų paslaugos teikėjas turi mokėti mokesčius kaip individualios veiklos vykdytojas: 5 proc. gyventojų pajamų mokesčio, įmokas „Sodrai“ ir privalomajam sveikatos draudimui.

Savo paslaugos sutartį ji yra sudariusi su turizmo bendrovėmis, kurios jai perveda užmokestį.

Tačiau Vandą tik šiemet pasiekė žinia, kad mokesčius ji privalės sumokėti nuo pirmo lito. Ji pasakoja žinojusi, kad viršijo minėtą sumą, todėl nuo papildomų 225 Lt ji dar 2014 m. sumokėjo mokesčius VMI.

„Aš jau sumokėjau už verslo liudijimą, gavau tuos pinigus, bet papildomai turiu mokėti ir už visus 15,5 tūkst. Lt, nors už verslo liudijimą sumokėtų pinigų man niekas negrąžina. Vakar buvau VMI ir jau papildomai sumokėjau daugiau nei 170 eurų (per 600 Lt). Dabar eisiu į „Sodrą“ aiškintis, kiek turiu mokėti, bet apima siaubas, net bijau pagalvoti, kiek turėsiu mokėti. Tegul nuo manęs visus kailius nulupa. (…) Esu pensininkė, nieko iš nieko neprašau, pati dar užsidirbu, bet mane už tai baudžia“, - kalbėjo moteris.

Ji sako, kad verslo liudijimas už tas dienas, kuriomis ji vedė ekskursijas, jai kainavo 92 Lt. Taip pat ji mokėjo mokesčius „Sodrai“ ir privalomajam sveikatos draudimui (PSD).

Tuo metu VMI komunikacijos vadovas Darius Buta DELFI sako, kad taip nutiko todėl, kad gide dirbanti pensininkė, matyt, visas sutartis su įmonėmis pasirašė kaip verslo liudijimo turėtoja, todėl ir išėjo, kad dirbdama pagal verslo liudijimą viršiją numatytą sumą.

Darius Buta
„Išanalizavusi situaciją VMI gali konstatuoti, kad mokesčių mokėtoja žino, kaip apmokestinama gido veikla. Matyti, kad ji bandė optimizuoti mokesčių sumokėjimą: dalį pajamų priskyrė mažiau apmokestinamai veiklai pagal verslo liudijimą, o kitą dalį – 5 proc. tarifu apmokestinamai veiklai pagal individualios veiklos pažymą. Tai yra teisėta, kiek tai sąžininga, tai yra kiekvieno mokesčių mokėtojo reikalas. Mokesčių mokėtoja iki galo neapskaičiavo pajamų, gautų iš juridinių asmenų“, - komentavo jis.

Pasak D. Butos, nors pensininkė dalį pajamų priskyrė pajamoms pagal verslo liudijimą, o kitą dalį kaip individualios veiklos pajamas, greičiausiai VMI gavo duomenis iš deklaracijas pateikusių įmonių, kurios nurodė, kad bendradarbiavo su verslo liudijimo turėtoju.

„Tikriausiai yra sudarytos sutartys su įmonėmis, kuriose nurodytas mokesčio mokėtojo kodas. Ten ir yra nurodyta, ar žmogus dirba su verslo liudijimu, ar pagal individualios veiklos pažymą. Taip VMI turbūt ir pamatė, kad verslo liudijimo turėtoja gavo daugiau pajamų nei leidžiama. Neatmestina, kad suklydo ir deklaracijas pateikusios įmonės, todėl mokesčių mokėtoja turėtų išsianalizuoti situaciją, peržiūrėti sutartis, kaip ji yra jas pasirašiusi“, - teigė D. Buta.

Be 5 proc. GPM, kuris mokamas nuo pajamų atėmus 30 proc. sąnaudoms, gidai turi mokėti 28,5 proc. tarifą nuo pusės šių pajamų atėmus sąnaudas „Sodrai“ ir 9 proc. PSD.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (294)