Vilnietė Odeta DELFI pasakojo savo piniginėje aptikusi 10 argentinietiškų sentavų, kurie yra labai panašūs į 10 euro centų. O lyginant su maltietiškais euro centais, kurių ji taip pat gavo Vilniuje, monetos atrodo tarsi sesės.

„Atvirai sakant, net nežinau, kur galėjau jų gauti. Buvau keliose parduotuvėse ir tikrai nežinau, ar jie galėjo būtent vakar pas mane patekti. Esu tikra, kad juos gavau Vilniuje, nes Argentinoje lankiausi prieš dešimt metų ir nuo to laiko kelias pinigines pakeičiau“, - linksmai kalbėjo mergina.

Maltos euro centai ir Argentinos sentavai

Pašnekovė pripažino net nesidomėjusi, kiek verta jos gauta moneta. Tiesa, Vilniuje su ja Odeta galės nedaug ką nuveikti, nes bankai užsienio monetų nekeičia.

Vienas euras vertas 9,97 Argentinos pesų, taigi 10 sentavų yra maždaug 1 euro centas.

Ji prisiminė lito laikais grąžos gavusi latviškų santimų.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas DELFI sakė, kad prekybininkai svetimos valiutos kasose nėra užfiksavę.

„Pas mūsų prekybininkus atsiskaitant tokių atvejų nebuvo užfiksuota. Tačiau reikia turėti omenyje, kad kasininkai galėjo ir jų nepastebėti, o inkasavimo bendrovės, kurios pinigus perveža ir perskaičiuoja, gali atrasti tokių svetimšalių pinigų“, - komentavo jis.

Zita Sorokienė
Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos vadovė Zita Sorokienė DELFI teigė, kad kol kas niekas tokiais atvejais nesiskundė.

„Nusiskundimų apie tokius atvejus dar negavome, gauname tik paklausimų dėl kitų šalių eurų monetų. Bet mes paaiškiname, kad kitų šalių eurai yra galiojantys visoje euro zonoje kaip ir lietuviški. Tačiau mes neatmetame galimybės, kad tokių atvejų gali pasitaikyti tiek iš piktos, tiek iš geros valios. Čia yra vienas vienintelis patarimas – atidžiai žiūrėti, kokius pinigus gauna ir duoda“, - patarė ji.

DELFI jau rašė, kad vienas klaipėdietis turguje vietoj 20 euro centų grąžos gavo 10 Azerbaidžano giapikų.

„Gal tai ir vienintelis toks atvejis, nežinau, bet visi turime pripažinti jo genialumą. Azerbaidžano 10 giapikų ir 20 euro centų yra panašūs kaip broliai Lavrinovičiai“, - šmaikštavo DELFI skaitytojas.

10 giapikų yra verti 11 euro centų. Taigi, pirkėjas prarado 9 euro centus (0,31 Lt).

Lietuvos bankas primena, kad gyventojai turėtų atidžiai tikrinti, kiek ir kokios grąžos jie gauna prekybos vietose.

Taip pat primenama, kad Lietuvoje galioja visos euro zonoje išleistos monetos. Jų pusė su verte (skaičiumi) yra vienoda. Skiriasi tik nacionaliniu simboliu paženklinta monetos pusė.

Euro centai ir Azerbaidžano giapikai

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (207)