10 litų kupiūra su lakūnais Steponu Dariumi ir Stasiu Girėnu tarp gėjų populiarėja jau kuris laikas, tačiau Lietuvai pasirinkus eurą šis banknotas sulauks dar daugiau dėmesio tarp užsienio homoseksualų.

Minėtoje internetinėje parduotuvėje už 10 litų banknotą prašoma 15 JAV dolerių (apie 12,68 eur, 43,8 Lt).

Lietuvos gėjų lygos vadovas Vladimiras Simonko prisipažino, kad užsienyje tarp gėjų lietuviškas banknotas dėmesio sulaukia.

„Mūsų kolegės neseniai buvo Turine ir ten jos pastebėjo, kad šitas banknotas tikrai sulaukia susidomėjimo“, - kalbėjo pašnekovas.

Internete kuriama ir daugiau mitų apie neva gėjų pamiltus lietuviškus litus. Viename forume rašoma, kad popieriniais litais su Lietuvos didvyriais kaip valiuta galima atsiskaityti kai kuriuose gėjų klubuose Švedijoje, tačiau V. Simonko teigė, kad apie tokį faktą jam tikrai neteko girdėti.
10 litų

Paklaustas, ar pats V. Simonko yra vežęs užsienyje esantiems draugams dovanų 10 litų banknotą, pašnekovas atsakė: „Ką aš darau, tai visada prieš važiuodamas į užsienį pasižiūriu, ar turiu 10 litų banknotą piniginėje ir kai susitinkame su pažįstamais, parodau tą dešimtinę“.

Lietuvos gėjų lygos vadovas teigė dar neskaičiavęs, kiek turi pasilikęs 10 litų banknotų, bet šiek tiek jų turi ir ateityje planuoja panaudoti kaip dovaną.

„Kaip nominalas 10 litų nėra daug, tai draugams ir kolegoms mielai padovanočiau“, - sakė jis.

V. Simonko pasakojo, kad 10 litų kupiūra su lakūnais atlieka ir šviečiamąją funkciją: „Kai žmonės ją pamato, pradeda klausinėti apie Lietuvos istoriją. Klausia, kas šie vyrai, kodėl pavaizduoti ant banknoto. Tuomet tenka pasakoti apie Lietuvos praeitį“.

Pašnekovas teigė, kad litui jaučia šiokį tokį sentimentą, tačiau viliasi, kad su euru Lietuvoje labiau įsigalės vakarietiškos vertybės.

Nuo Kanados iki Šiaurės Korėjos

Lietuva – ne vienintelė šalis, viename iš savo banknotų pavaizdavusi daugiau nei vieną vyrą.

Jei tarp homoseksualios bendruomenės populiarėja 10 litų banknotai, jie turėtų atkreipti dėmesį ir į Šiaurės Korėjos pinigus.

Štai ant 2002 m. išleistų 10 vonų pavaizduoti trys uniformomis apsirengę vyrai.

Šiaurės Korėjos vonai

Du darbininkai buvo vaizduojami ir ant 1947 m. 10 vonų.

Šiaurės Korėjos vonai

1924 m. vieno rublio monetoje taip pat buvo pavaizduoti du apsikabinę darbininkai.

Rublis

Rusija dėl valiutos ir gėjų propagandos buvo sunerimusi dar šių metų vasarą, kai Rusijos liberaldemokratų partija pastebėjo, kad ant 100 rublių kupiūros pavaizduotame piešinyje matyti Apolono genitalijos.

Tuo metu Kanados valdžia, 2011 m. išleidusi naujausius dolerius, svarstė galimybę ant vieno iš banknotų pavaizduoti gėjų santuoką, tačiau šių planų buvo atsisakyta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (425)