Vilnietė Daiva neturėjo laiko pasikeisti debetinės kortelės, kurios buvo pasibaigęs galiojimo laikas, todėl mėnesį nusprendė pragyventi besinaudodama kreditine kortele.

Moteris kelis kartus išsigrynino pinigų.

„Pervedžiau pinigus į kreditinę ir nuiminėjau iš ten. Didelių sumų neimiau, po kokius 200-250 Lt, - pasakojo ji. - Nieko nepastebėjau, kol neatsidariau internetinės bankininkystės“.

Ten moteris pamatė, kad šeši pinigų išsigryninimai jai kainavo 42 Lt.

„Kai ėmiau kreditinę kortelę ir visas sąlygas sakė, šito nepasakė. Bet ką, dabar tikrai žinosiu“, - teigė moteris.

Didieji Lietuvos bankai pabrėžia, kad kreditinių kortelių suteikiama galimybė išsiimti grynųjų pinigų bankomate tėra papildoma funkcija, tačiau kreditinės kortelės yra skirtos ne tam.

„Vadovaujantis klasikiniu debeto mokėjimo kortelės apibrėžimu, šia kortele patogu atsiskaityti už kasdienius pirkinius ir grynintis pinigus: dažniausiai į sąskaitą, susietą su debeto kortele, gaunamas darbo užmokestis, stipendija ar kitos pajamos, - aiškino „Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius. - Kredito kortelė yra daug modernesnė mokėjimo priemonė, suteikianti daugiau galimybių kasdieniuose finansiniuose reikaluose. Kredito kortele patogu naudotis perkant be grynųjų pinigų, ir ji ypač praverčia pritrūkus pinigų neplanuotiems ar brangesniems pirkiniams. Kredito kortelę pravartu turėti, jei gyventojai mėgsta keliauti po svečias šalis“.

Vis dėlto „Swedbank“ atstovas Lietuvoje pripažino, kad dalis gyventojų kretito kortelę panaudoja ir pinigams išsigryninti. Per šių metų trečiąjį ketvirtį „Swedbank“ bankomatuose naudojant kreditines korteles išgryninta 3,3 proc. pinigų.

Norint išvengti kreditinės kortelės mokesčio išgryninant pinigus S. Abraškevičius pataria šiam procesui naudoti debeto korteles. „Swedbank“ klientai su debetine kortele nemokamai gali išsigryninti iki 2 tūkst. Lt per mėnesį.

SEB banko Mokėjimo kortelių departamento direktorius Tomas Pigaga taip pat pabrėžė, kad gyventojai gana retai naudoja kreditines korteles pinigams išsigryninti. Banko duomenimis, šių metų rugsėjo mėnesį pinigų gryninimo iš kredito kortelių operacijos SEB bankomatuose sudarė vos 1 proc. visų gryninimo operacijų.

„Pinigų išgryninimo mokestis taikomas abiejų tipų banko kortelėms, tačiau, pavyzdžiui, debeto kortelių turėtojams, kurių darbo užmokestis pervedamas į SEB banką, yra numatytos pinigų sumos, kurias kiekvieną mėnesį galima išsigryninti nemokamai. O kreditinėmis kortelėmis gyventojai dažniau atsiskaito internete, taip pat prekybos vietose ir pinigų išgryninimo galimybe naudojasi gerokai rečiau, tik išskirtiniais atvejais“, - aiškino jis.

Kalbant bendrai T. Pigaga pastebėjo, kad gyventojai vis dažniau naudoja ne grynuosius pinigus, o banko korteles atsiskaitymams. Lyginant praėjusių metų devynių mėnesių banko duomenis su šių metų duomenimis matyti, kad pinigų išmokėjimo operacijų sumažėjo penktadaliu.

Pinigų išsigryninmo kainos naudojant kreditinę kortelę

Bankas Įkainis (pinigus išimant nurodyto banko bankomatuose)
Swedbank

2 proc. arba min. 7 Lt

SEB

2 proc.

DNB

1,5 proc. arba min. 2 Lt

Danske

1,5 proc. arba min. 3 Lt

Šiaulių bankas

1,5 proc. arba min. 3 Lt

Nordea

1,25 proc. arba min. 10 Lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (202)