Tai lemia, kad Norvegijos krona „The Economist“ garsiajame „Big Mac“ indekse buvo pripažinta labiausiai „išpūsta valiuta“. Žurnalas šį neoficialų ekonominį rodiklį sugalvojo 1986 metais, kaip smagų būdą palyginti pasaulio valiutas ir perkamąją galią visame pasaulyje, rašo money.cnn.com.


Naujausiame indekse, kuris buvo paskelbtas ketvirtadienį, liepos 24 dieną, Norvegijos valiuta vadinama pervertinta. Šioje šalyje už tą patį produktą tenka sumokėti 62 proc. daugiau negu Jungtinėse Valstijose.

Taigi kurioje šalyje mėsainiai „Big Mac“ yra pigiausi? Anksčiau tai buvo Indija ir jos „Big Mac“ pakaitalas „Maharaja Mac“ – sumuštinis su vištiena. Šiemet tokia šalimi tapo Ukraina, kur politinė sumaištis nusmukdė nacionalinės valiutos vertę. Čia mėsainį „Big Mac“ galite nusipirkti vos už 1,63 JAV dolerio (4 litus), jei paversite grivinas į dolerius.

Pačiose Jungtinėse Valstijose sezamais apibarstyta bandelė su dviem jautienos paplotėliais, specialiu padažu, sūriu, salotų lapais, marinuotais agurkėliais ir svogūnais šiomis dienomis kainuoja vidutiniškai 4,80 dolerio (12 litų).

Kinijoje „Big Mac“ jums kainuos 2,73 JAV dolerio (6,8 lito), o Brazilijoje – 5,86 JAV dolerio (14,6 lito).

Skaičiuojant pagal šį indeksą Lietuvos litas yra nuvertintas maždaug 25 proc., o euras, kuris nuo sausio pakeis litą – visiškai atitinka savo vertę.

Visą indeksą galite rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)