Antras būdas – įsigyti verslo liudijimą. Tačiau A. Gaudutytė patikino, kad tai padaryti gali toli gražu ne visi norintys asmenys.  Pagal verslo liudijimą galima uždirbti ne daugiau kaip 155 tūkst. Lt.
 
Galimas ir toks variantas, kada asmuo gauna pajamas pagal autorinę sutartį. Sprecialistė priminė, kad nuo 2009 m. pasikeitė šių sutarčių apmokestinimas – anksčiau nebuvo „Sodros“ įmokų, sveikatos draudimo įmokų.  Laidos vedėjui Marijui Gailiui paklausus, ar tokia sistema nėra komplikuota, specialistė teigė, kad reikia labiau tuo pasidomėti.
 
 „Kodėl sakote, kad viskas yra labai suvelta? Kai yra platus pasirinkimas vykdyti savo veiklą keliais būdais, o apmokestinimas skiriasi, tai aišku, reikia pasiskaityti ir žinoti apie tai.“
 
Renginių organizatorius Simas Janulis sako, kad tokie apmokestinimo sprendimai jam neatrodo labai logiški.
 
 „Jie atrodo seni. Deklaracijose nepagalvota apie žmogų, kuris ją pildo. Atrodo, kad ji sukurta tam, jog samdytum mokesčių ekspertą, kuris ją užpildytų. Taip pat kyla klausimas, kodėl pelno mokestis yra skaičiuojamas tik nuo pusės apmokestinamų pajamų. Jeigu yra kažkokia logika, būtų gerai ją išnešti į priekį. Kiek aš suprantu, tai galėtų būti apmokestinama visa suma tik mažesniu procento tarifu. Ne 28 proc., o 14 proc.“
 
Pašnekovo teigimu, pajamų deklaracija kone kasmet tampa kova tiek su dokumentais, tiek su pačiu savimi.
 
Režisierė, „Sidabrinės gervės“ apdovanojimo laureatė Ieva Veiverytė, šiuo metu vykdanti net dvi skirtingas individualias veiklas, pripažino, kad norint sumokėti visus mokesčius, jai taip pat tenka susidurti su dideliais iššūkiais.
 
 „Tas jausmas būna dviprasmiškas (...) Aš nesu buhalterė, nesu matematikė pagal profesiją. Man tie skaičiai, lentelės, na, galbūt pati esu kalta, kad visko nesuprantu,  kelia keblumų. Norėčiau pagirti VMI, o „Sodra“ iki šiol yra labai komplikuota.“
 
Mokesčių inspekcijos atstovė pabrėžė, kad asmenys, vykdantys individualią veiklą nėra atleisti nei nuo „Sodros“ mokesčių, nei nuo metinio gyventojų pajamų mokesčio.
 
„Sudėtinga galbūt yra tame, kad deklaracija yra sukurta tik gyventojų pajamų mokesčiui, o „Sodros“ įmokų Valstybinė mokesčių inspekcija neadministruoja. (...) Yra mąstoma, kaip padaryti bendrą deklaraciją, bet kai yra du skirtingi įstatymai, masė išimčių, masė lengvatų, tai padaryti sunku, bet yra dirbama“, - tikino specialistė.
 
Laida „Aktualioji valanda“ transliuojama darbo dienomis 17.05 val.