Deja, tvarka vis keičiasi, procedūras nors ir stengiamasi supaprastinti, tačiau kol kas jos nėra paprastos ir trumpos. Pateikiama susisteminta informacija ir patarimai kaip greičiau ir paprasčiau įsteigti naują UAB, kiek tas trunka ir kainuoja:

1. Pavadinimo rezervavimas.
VĮ Registrų centrui pateikiamas prašymas (užpildoma JAR-5 forma, kurią galima rasti http://www.registrucentras.lt/jar/formos.php ), sumokamas užmokestis (56,00 Lt) per 1 darbo dieną išduodama pažyma apie laikiną pavadinimo įtraukimą pusės metų terminui.
Svarbu, kad pavadinimas atitiktų nustatytus lietuvių kalbos ir kitus reikalavimus, nebūtų užimtas. Ar prašymas dėl norimo pavadinimo bus patenkintas, galima ir ypatingai rekomenduotina pasitikrinti prieš kreipimąsi. Tą galima padaryti VĮ Registrų centro duomenų bazėje http://www.registrucentras.lt/jar/p/pav.php , Valstybinio patentų biuro duomenų bazėje https://www.tmdn.org/tmview/welcome ir http://www.vpb.lt/index.php?l=lt&n=180 , taip pat suderinti su Valstybine lietuvių kalbos komisija bent telefonu (tel.: 8 5 2724520, kiekvieną darbo dieną 8:30 – 12:30 val.), kad norimas pavadinimas atitiktų reikalavimus ir būtų rezervuotas. Šis etapas nėra privalomas, tačiau jo neatlikus, rizikuojama, kad bendrovė nebus įregistruota, vien tik dėl negalimo naudoti pavadinimo ir teks kone visus etapus kartoti iš naujo.

2. Parengiami steigimo dokumentai.
Parengiami steigiamos bendrovės įstatai ir steigimo sutartis (jei steigia du ir daugiau steigėjų) arba steigimo aktas (jei steigia vienas steigėjas). Dokumentų pavyzdinė forma yra ir Ūkio ministerijos internetiniame puslapyje http://www.ukmin.lt/web/lt/verslo_aplinka/imoniu_teise/pavyzdiniai_steigimo_dokumentai , kuriuos pasikoregavus ir tinkamai užpildžius galima būtų naudoti.

3. Suformuojamas įstatinis kapitalas.
Steigėjas ar steigimo dokumente įgaliotas asmuo, nuvyksta į pasirinktą banką ir atidaro kaupiamąją sąskaitą steigiamos bendrovės vardu, į kurią įneša įstatuose numatytą įstatinio kapitalo dydį (ne mažesnį kaip 10 000,00 Lt). Bankas išduoda pažymą apie suformuotą įstatinį kapitalą.

4. Dokumentų tvirtinimas notarų biure.
Steigiamos bendrovės vadovas, turėdamas su savimi asmens tapatybės kortelę ar pasą, vyksta į pasirinktą notarų biurą. Notaras sutikrina ir patvirtina dokumentus. Notaro imamas atlyginimas svyruoja priklauso nuo atliekamų veiksmų (patikros, papildomų dokumentų rengimas ir kt.) ir paties notaro, nes norminiai teisės aktai numato imamo atlyginimo ribas http://www.notarurumai.lt/index.php/lt/notariniai-veiksmai/atlyginimo-dydis

Pažymėtina, kad steigiant buveinę, reikalingas oficialus registracijos adresas. Jei bendrovė steigiama ne steigėjui priklausančios vietos adresu, tai reikalingas savininko sutikimas. Rinkoje yra teikiama paslauga registracijos adreso suteikimo. Kitos įmonės net korespondenciją priima ir perduoda bendrovei, kas yra patogu.

Notarui teikiamų dokumentų sąrašas: VĮ Registrų centro pažyma dėl pavadinimo rezervavimo, banko pažyma apie suformuotą įstatinį kapitalą, patalpų savininko sutikimas dėl buveinės registracijos adreso (jei reikia ), steigiamos bendrovės akcininkų sąrašas, vadovo paskyrimo protokolas (jei reikia), juridinių asmenų registro formos (JAR-1 forma; JAR-T forma; JAR-VO-V forma). Priklausomai nuo steigiamos bendrovės gali prisireikti ir kitų dokumentų.

5. Dokumentų pateikimas Juridinių asmenų registrui.
Notaro patvirtinti ir paprastai į užklijuotą voką sudėti dokumentai pristatomi į VĮ Registrų centrą. Dokumentai įregistruojami per 3 darbo dienas nuo įmokos (198,00 Lt) sumokėjimo.

6. Bendrovės įregistravimas.
Registrų centras pateikia (paprastai nurodytu el.paštu) elektroninį sertifikuotą išrašą (vietoj anksčiau buvusio Registravimo pažymėjimo). Bendrovė laikoma įsteigta nuo jos įregistravimo VĮ Registrų centre dienos. Jei norima, galima gamintis antspaudą, vadovui vykti į banką, pasitvirtinti parašo teisę ir kaupiamąją sąskaitą pakeisti į einamąją.

Bendra steigimo trukmė paprastai trunka iki 10 dienų, steigimo išlaidos siekia apie 900,00 Lt (be įstatinio kapitalo, teisinių paslaugų, sutikimo dėl buveinės ar pan.). Steigti bendrovę gali patys steigėjai ar jų įgalioti asmenys. Bendrovę galima įsteigti ir internetu. Tokiu atveju sugaištama mažiau laiko ir sutaupoma pinigų, nebereikalinga dokumentų notarinio tvirtinimo procedūra. Tačiau norint bendrovę įsteigti internetu yra papildomų sąlygų: naudotis elektroniniu parašu, steigti adresu, steigėjui nuosavybės teise priklausančioje vietoje, įstatinį kapitalą formuoti tik tam sąlygas sudarančiuose bankuose.