Parduotuvių tinklo „Maxima“ atstovai informuoja, kad jau ruošiamos 5 mln. pirmųjų prekių etikečių, kuriose kainos bus nurodytos dviem valiutomis – litais ir eurais. Pirmos etiketės turėtų parduotuvių lentynose pasirodyti jau birželio pabaigoje. Žadama kainas spausdinti aiškesniu šriftu nei įprasta tam, kad kainos būtų aiškesnės silpnaregiams.

„Maxima“ informuoja, kad reklaminiuose leidiniuose kainos abiem valiutomis bus nurodomos nuo liepos. Skelbiama, kad etikečių keitimas „Maxima LT“ įmonei sieks 200 tūkst. Lt.

Prekybos tinklo „Norfa“ atstovas Darius Ryliškis teigė, kad šio prekės ženklo parduotuvėse kainos ne tik litais, bet ir eurais nurodomos jau apie porą metų.

„Tiesa, etiketėse kainų eurais šriftas yra mažesnis už kainų litais šriftą. Artėjant euro įvedimo datai, abiejų šriftų dydis bus suvienodintas“, - teigė jis.

Abiem valiutomis kainas jau kuris laikas gali matyti ir „Iki“ tinklo pirkėjai. „Iki“ parduotuvėse kainos eurais taip pat kol kas nurodomos mažesniu šriftu nei litais.

„Naujas prekių kainas, kurios bus rašomos vienodo dydžio tiek litais, tiek eurais mūsų tinklo parduotuvėse pradėsime naudoti rugpjūčio pradžioje ir tai darysime beveik metus – iki kitų metų liepos pradžios“, - komentavo tinklo „Iki“ Viešųjų ryšių departamento vadovas Andrius Petraitis.

„Rimi“ tinklo parduotuvėse ant naujai įvedamų prekių etikečių informacija apie eurus nurodoma jau nuo šių metų pradžios. Lygiagrečiai keičiamos ir senosios etiketės, kuriose dar nebuvo informacijos apie eurus.

„Bandydami įvairius informacijos derinius ant etiketės mes pamatėme, kad ji tampa nebeįskaitoma, jeigu bandome sutalpinti visą reikalingą informaciją (kainas litais, eurais, kilogramo kainą, prekės kodą), ir norime, kad ji būtų tinkama visiems euro įvedimo pereinamiesiems laikotarpiams – informaciją eurais ir litais nurodant vienodo dydžio. Todėl nusprendėme pasirinkti sudėtingesnį, bet manome, kad mūsų pirkėjams patogesnį informacijos atvaizdavimą etiketėse“, - pasakojo „Rimi“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė.

Pasak jos, nuo rugpjūčio mėnesio visuose „Rimi“ prekybos centruose kainų etiketėse didesniu šriftu bus nurodoma suma litais, o mažesniu – eurais. Nuo kitų metų pradžios, kai bus įvestas euras, bus keičiamos visos etiketės į naujas, kuriose didesniu šriftu bus rodoma suma eurais, mažesniu – litais.

„Šis kelias yra sudėtingesnis ir brangesnis, tačiau manome, kad tokiu būdu pirkėjams nesimaišys kainos eurais ir litais, o suma tuo metu galiojančia valiuta bus didesnė ir labiau įskaitoma. Manome, kad tokiu būdu pateikta informacija bus priimtinesnė ir regėjimo negalią turintiems pirkėjams“, - aiškino parduotuvių tinklo atstovė.

DELFI primena, kad Ūkio ministerija parengusi rekomendacijas, kaip prekybos ir paslaugų teikimo vietose turėtų būti nurodomos kainos litais ir eurais prieš ir po euro įvedimo.

Nuo dvigubo kainų skelbimo atleidžiamos vietos, kuriose kainos nurodomos per elektroninius prietaisus ir dėl techninių priežasčių jie negali rodyti kainų dviem valiutomis. Nepaisant to, rekomenduojama automatinėse prekybos vietose kainas dviem valiutomis nurodyti kitomis priemonėmis.

Rekomendacijose pabrėžiama, kad kainos turi būti gerai matomos, lengvai perskaitomos, suprantamos, nurodomos tokiu būdu, kuris neklaidintų vartotojų ir vartotojas galėtų tiksliai suprasti, kuriai prekei kaina yra taikoma.

Prekės standartinio vieneto kainos (kg, l, m, kv. m) eurais pereinamuoju laikotarpiu skelbti neprivaloma. Pereinamuoju laikotarpiu standartinio vieneto kaina turės būti nurodyta pagrindine valiuta. Privaloma standartinio vieneto kaina dviem valiutomis bus tik tuo atveju, kai parduodamos prekės yra sveriamos ar kitaip matuojamos.

Kainų skelbimo laikotarpiu prekių išpardavimo metu litais ir eurais reikės skelbti ne tik naują kainą, bet ir pirminę kainą.

Restoranuose ir kavinėse kainos litais ir eurais meniu turės būti nurodoma galutinė patiekalo ar gėrimo kaina. Kasos čekiuose dviem valiutomis turės būti nurodyta tik galutinė kaina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)